Lipsa donatorilor afectează grav activitatea de transplant renal, la Iași
Dimensiune font:
* în acest an, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, unde se efectuează frecvent intervenții de transplant renal, nu au existat intervenții realizate cu ajutorul donatorilor cadaverici
De la începutul anului 2024, sistemul medical din România se confruntă cu o adevărată criză, iar acest lucru este resimțit și în Iași. Este vorba despre lipsa donatorilor aflați în moarte cerebrală, de la care să se poată preleva organe pentru transplant.
De cele mai multe ori, susțin cadrele medicale, aparținătorii pacienților în moarte cerebrală aleg să nu își dea acordul pentru prelevarea organelor. Astfel, mii de pacienți rămân, în continuare, pe listele de așteptare, sperând că o minune va avea loc. În aceste condiții, specialiștii încearcă să conștientizeze populația și să-i facă pe oameni să înțeleagă că viața altor pacienți depinde de decizia lor.
Acest fenomen este resimțit și la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, unde se efectuează frecvent intervenții de transplant renal, dar unde, în acest an, nu au existat intervenții realizate cu ajutorul donatorilor cadaverici. „Situația este și bună și rea în momentul de față. Am efectuat două intervenții de transplant renal, care au fost programate, de la donator viu. Este vorba despre un transplant de la soț la soție și un transplant de la mamă la fiică. Totodată, în februarie mai avem programat un transplant de la tată la fiică. Vestea rea este că nu au existat donatori aflați în moarte cerebrală iar acest lucru este îngrijorător”, a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
Programul de transplant depinde de... acceptul aparținătorilor
Conform medicilor, programul de transplant depinde de existența donatorilor cadaverici și de acceptul aparținătorilor. Astfel, doctorii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să înțeleagă că gestul lor poate salva foarte multe vieți. Cu toate că este vorba despre o decizie dificilă pe care aparținătorii trebuie să o ia, medicii susțin că aceasta poate fi extrem de benefică. „Fără acest lucru, programul de transplant are de suferit. Este un lucru pe care dorim să-l punctăm în continuare. Viaţa pacienţilor depinde de acest gest. Este important ca aparținătorii să accepte și să își dea acordul pentru prelevare atunci când vine o solicitare din partea coordonatorilor regionali. Este important ca persoanele în cauză să înțeleagă că prin acest gest post salva viața pacienților”, mai spune dr. Ionuț Nistor. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau