Magia torsului. Povestea împletiturilor de suflet și tradiții

1reportaj1
1reportaj2

Dimensiune font:

| 04-09-2023 08:45

 Uitat de timp, dar păstrat cu grijă în muzee și în satele Moldovei, meșteșugul torsului lânii încă mai animă comunitățile, la fel și țesutul la război * obiceiuri trecute în uitare de către tehnologie, încă păstrează legătura cu trecutul, ajută la exprimarea emoțiilor și la împărtășirea bucuriilor cu cei din jur * în muzeele sătești, fiecare război, fiecare fus și caier de lână poartă o parte din sufletul celor care le-au creat și o parte din magia vieții

 

Top of Form

 

 

În răcoarea dimineții, soarele își aruncă primele raze peste sat, dezvăluind imaginea pitorească a caselor tradiționale și a curților îngrijite. În inima acestui peisaj, Maria, o învățătoare din comuna ieșeană Țigănași, se așază lângă vechiul ei război de țesut, gata să continue o tradiție străveche care o leagă de rădăcinile și istoria comunității sale. Privirea albastră îi pică mai întâi pe fusul spre care mâna i se întinde ușor. În timp ce învârte firul de lână, amintirile i se așază alături.

De generații întregi, femeile din acest sat și din multe altele asemenea lui au tors lâna. Obiceiul nu este doar o metodă de a produce fire, ci și o formă de meditație, o modalitate de a împleti amintirile, poveștile și speranțele cu fiecare caier tors. Din păcate, meșteșugul nu prea s-a mai păstrat, fiind aproape ucis de industria care a acaparat toate domeniile vieții.

„Lâna brută, adusă direct de la oi, este mai întâi sortată, curățată și cardată. Fiecare etapă are propria sa tehnică și mister”, spune Maria. Cu mâinile încălzite de amintirea bunicilor și străbunicilor sale, ea începe să toarcă. Fusul se învârte într-un ritm constant, hipnotic, transformând lâna în fir subțire și puternic. Pe măsură ce fusul se învârte, femeia își amintește de poveștile pe care le-au spus femeile dinaintea ei.

La sate, torsul lânii a fost mai mult decât un simplu obicei. A fost un moment de comuniune cu celelalte femei, un timp în care au schimbat povești, sfaturi, gânduri. În vremuri de restriște, când resursele erau limitate, abilitatea de a torce lâna și de a țese pătura de iarnă sau hainele de sărbători a fost esențială pentru supraviețuire.

Azi, în era tehnologiei, obiceiul ar putea fi văzut ca depășit sau inutil. Totuși, pentru Maria și pentru multe femei ca ea, această tradiție rămâne o legătură vitală cu trecutul. O formă de artă, de meditație și de respect față de maeștrii dinainte.

„Îmi place să le arăt și copiilor cum se toarce. Lor nu le va trebui această deprindere, însă este bine să o cunoască, face parte din tradițiile neamului în care cresc. Torsul lânii nu este doar un obicei, este o punte între trecut și prezent, o dovadă că, în ciuda schimbărilor rapide ale lumii, anumite lucruri rămân neschimbate, purtând esența a ceea ce înseamnă să fii om”, a spus fosta învățătoare, apoi s-a întors către războiul de țesut.

Povești din altă lume

Meșteșugul se regăsește și în alte sate ale Iașului. Fiecare mișcare este o amintire, o poveste, o lecție de viață. Fiecare fir tors este un legământ între generații, după cum spune Viorica Sabasanu, custodele Muzeului Sătesc din comuna Focuri. După 40 de ani în care a slujit catedra tot ca învățătoare, ea a ales să se ocupe de muzeul comunei, o mică bijuterie în care se păstrează mare parte din identitatea oamenilor locului. În cele trei încăperi, tinda, camera de curat și bucătăria, sunt sute de obiecte vechi de 200 de ani. Cămeși, ii, păretare, covoare, unelte casnice sau agricole, fotografii din tinerețe, amintiri de pe frontul care a tăiat satul, toate au fost adunate cu grijă. „Mai bine de jumătate din obiecte au aparținut familiei mele. Le-am donat cu drag, vrem să rămână o amintire frumoasă a unor timpuri trecute si poate nu uitate. Uite, covorașul ăsta l-am țesut eu cu mama când aveam doar 7 ani. Ia de pe perete are 150 de ani, dar vedeți ce bine arată? Ștergarele sunt la fel de vechi, am mai aflat de la Viorica Sabasanu. Privind la exponatele din muzeu, simți cum întreaga comună păstrează flacăra tinereții, ce dă viață muzeului. „Vă uitați la fus, zâmbește Viorica Sabasanu, apoi continuă povestea: A fost folosit până nu demult, chiar și acum 40 de ani furca mai era coborâtă din cui. La sate, modernitatea ajunge mai greu și este nevoie de obiecte care încălzesc și îmbracă, dar și care împodobesc casele: covoare viu colorate, pături groase și haine tradiționale. Aceste creații sunt simboluri ale răbdării, dăruirii și măiestriei”.

Aflate în mijlocul agitației lumii moderne, muzeele sătești sunt locuri unde timpul pare să fi oprit ceasul, păstrând cu grijă tradiții care ne leagă de rădăcinile noastre. Torsul, ca și țesutul pânzelor la război, este ca un ritual de trecere. Când știi să torci, înveți să ții firul vieții în mâinile tale.

Torsul lânii nu este doar un proces tehnic, ci un act profund spiritual. Firele din caier, trase cu atenție și măiestrie, devin metafore pentru poveștile, speranțele și visurile comunității. Este o artă pierdută în multe părți ale lumii, dar pentru femeile din satele Moldovei rămâne o legătură cu trecutul, un simbol al prieteniei. În timp ce fusul se rotește, gândurile se adună. Femeile din sat își împart poveștile, râd și plâng împreună, formând un cerc al înțelegerii și al compasiunii. Pe măsură ce soarele apune și umbrele se întind pe zidurile caselor, fusul și războiul de țesut își încetinesc dansul.

Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei