Marşul Vieţii a reunit la Iași, de Buna Vestire, mii de persoane
Dimensiune font:
Mai mult de 4.000 de persoane au ieşit sâmbătă în stradă, la Iași, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru viaţă, sarcină şi pentru femeile gravide aflate în situaţii de risc. În fiecare an, în Patriarhia Română, în ziua de Buna Vestire, se organizează Marşul pentru viaţă. Sunt organizate manifestări care celebrează viaţa copiilor născuţi şi nenăscuţi şi se propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame şi familii.
Cei mai mulţi dintre participanţii la „Marşul Vieţii”, ajuns la a 10-a ediţie, mândri că sunt părinţi, au venit în Piaţa Unirii însoţiţi de copii pentru a întări sprijinul pentru cauza evenimentului.
Cei peste 4.000 de oameni au primit baloane şi au asistat la câteva momente artistice susţinute Corul de Copii al Municipiului Iaşi, Corul Marii Uniri, Grupul de copii „Spirit of Dance”. Imnul Marşului pentru viaţă a fost interpretat de voluntarii Pro Vita alături de un grup de elevi cu deficienţe de auz şi vorbire de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi. „Suntem pro-viaţă, susţinem viaţa. Suntem într-o familie. Toată lumea zâmbeşte, ne cunoaştem, e plin de copii. Şi noi avem un bebe, o minune care a venit la noi după trei fertilizări in vitro. Am zis să venim să le fim susţinere şi altor femei care îşi doresc copii”, ne-au spus mai multe femei venite la „Marşul Vieţii”.
După spectacol, oamenii au plecat în „Marşul pentru Viaţă”, pe traseul Piaţa Unirii - Strada Gavriil Musicescu - Bulevardul Independenţei - Strada I.C. Brătianu - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Piaţa Unirii. „Tema de anul acesta al Marşului a fost Viitorul este pro viaţă. Prin această mişcare ne dorim să creştem gradul de conştientizare a societăţii asupra umanităţii depline a copiilor nenăscuţi şi a necesităţii femeilor aflate în criză de sarcină. Acest proiect are loc la nivel naţional, este un proiect apolitic, indiferent de statut sau religie. În premieră, anul acesta în Arhiepiscopia Iaşilor au mai fost organizate şi alte 18 marşuri în localităţile Vlădeni, Bazga-Răducăneni, Ţibăneşti, Podu Iloaiei, Scânteia, Paşcani, Hârlău, Ştefăneşti, Botoşani, Dorohoi, Darabani, Iacobeni, Săveni, Hărmăneşti, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Ceahlău”, a spus Ioana Dumitraşcu, coordonatorul Marşului pentru Viaţă.
Casa Emilia, proiect pentru mamele aflate în dificultate
Odată cu cea de-a 10 ediţie a Marşului Vieţii, organizatorii au lansat şi un nou proiect pentru mamele aflate în dificultate - respectiv un centru în care mamele să fie îngrijite gratuit.
Proiectul centrului maternal a început în anul 2018. Anual, la Departamentul Pro Vita sunt consiliate circa mai mult de 100 de mame, indiferent de vârsta acestora. Asistenţii sociali şi psihologii centrului le oferă consiliere, sprijin material, servicii medicale. „A durat ceva timp până am reuşit să găsim formula completă şi corectă. Acum avem tot proiectul gata. Ne-am apucat efectiv de treabă. Centrul va avea o capacitate de 10 cupluri, mamă - copil. Pe parcursul a doi ani de zile mama şi copilul vor putea să locuiască în aceste centru maternal şi se va reîncerca reintegrarea lor în societate. Aceste mame care ajung să apeleze la un astfel de serviciu social sunt femei printr-o criză, o criză de sarcină, poate familia nu acceptă sarcina, copilul sau pe viitorul partener. Sunt femei care îşi întrerup studiile, munca sau nu au obţinut abilităţile necesare unei vieţi independente. În aceşti doi ani noi le vom oferi servicii complexe pentru a reuşi să devină independente şi să îşi crească singure copiii în cele mai bune condiţii”, a spus Ionuţ Lucian Zota, asistent social la Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau