Mecanismul dependenței de jocuri de noroc, explicat de medicii ieșeni
Dimensiune font:
* conform psihiatrilor, jocurile de noroc au capacitatea de a distruge vieţi într-un timp foarte scurt * astfel, dacă în cazul dependenţei de alcool vorbim despre perioade lungi de timp, lucrurile stau puţin diferit când vine vorba despre jocurile de noroc
În ultimii ani, numărul românilor care frecventează sălile de jocuri de noroc a crescut considerabil. Astfel, nu este de mirare că multe persoane ajung să se confrunte cu dependența care, susțin psihiatrii, este foarte periculoasă și poate conduce la incidente extrem de grave.
Medicii ieșeni au explicat acest fenomen dar și mecanismul bine pus la punct pe care se bazează jocurile de noroc, dar mai ales jocurile de tip „păcănele”. „Este vorba despre calea recompensei, ce implică structurile subcerebrale. Acest lucru înseamnă că în momentul în care practici un anumit obicei, un lucru condiţionat, în momentul în care consume o substanţă sau repeţi un anumit comportament, uşor, uşor, se intră pe acest circuit. Iniţial, este vorba despre o recompensă, despre o activitate care este percepută ca fiind plăcută. Acest lucru se întâmplă şi la jocurile de noroc. În momentul în care câştigi şi apare acea euforie, acea fericire, se intră pe calea recompense. Dacă frecvenţa creşte şi se practică jocul în continuare, la un moment dar nu mai este nevoie de plăcere. Astfel, intervine comportamentul compulsiv”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.
Jocurile de noroc, mai periculoase decât alcoolul
Conform psihiatrilor, jocurile de noroc au capacitatea de a distruge vieţi într-un timp foarte scurt. Astfel, dacă în cazul dependenţei de alcool vorbim despre perioade lungi de timp, lucrurile stau puţin diferit când vine vorba despre jocurile de noroc. „Alcoolul, consumat în cantităţi mici, este euforizant, este un liant social. Oamenii nu constimă din prima cantităţi mari. Alcoolul te ajută să nu mai fii inhibat. Astfel, multe persaone beau ceva pentru a scăpa de emoţii. Alcoolul nu este un drog de mare risc, lucrurile se întâmplă în timp, în ani de zişle. În schimb, la jocuri poţi pierde totul într-o noapte, în doar câteva ore iar efectele pot fi devastatoare”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.
Capcanele de la colț de stradă și capcanele din online
Psihiatrii mai susțin că pericolele sunt prezente la tot pasul și că fiecare sală de jocuri reprezintă o adevărată capcană în care pot cădea persoanele neformate. „Vedem că, cel puțin în Iași, există astfel de locuri la tot pasul, în orice cartier. Ele sunt foarte atrăgătoare, sunt amenajate în așa fel încât să te țină acolo foarte multe ore, să nu simți trecerea timpului. Totodată, mai nou există și foarte multe cazinouri online, care sunt promovate pe toate căile. Și acestea reprezintă o capcană, deoarece sunt mereu disponibile, deschise 24 din 24”, a încheiat medicul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau