Medic pe frontul COVID „Cel mai greu este să dăm familiei vestea că pacientul a murit”
Dimensiune font:
În ultimele şase luni, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi au fost internate 132 de persoane. Pacienţii se aflau în stare foarte gravă din cauza noului coronavirus, respirând cu ajutorul aparatelor. Deşi au beneficiat de servicii medicale de cea mai bună calitate în cea mai modernă secţie de ATI din zona Moldovei, nu toţi pacienţii au reuşit să supravieţuiască.
Pacienţii cu cele mai agresive forme de coronavirus ajung să fie trataţi în Spitalului de Neurochirugie din Iaşi, în cea mai modernă secţie de ATI din zona Moldovei. „În cele şase luni de la izbucnirea pandemiei, în Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost internaţi 132 de pacienţi infectaţi cu virusul COVID-19, bolnavi care au benefeciat de suport ventilator. Primul pacient infectat cu noul coronavirus a fost internat pe data de 1 aprilie, iar de atunci către Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost transferaţi toţi bolnavii cu cele mai agresive forme de coronavirus. Aceştia au fost trataţi în cea mai modernă secţie de ATI din zona Moldovei, pacienţii suferind şi de diverse alte afecţiuni. În acest moment, în secţia de Terapie Intensivă avem internaţi 11 pacienţi infectaţi cu coronavirus, bolnavi dependenţi în primul rând de oxigen. Zilnic 10% dintre pacienţii care se adresează spitalului nostru sunt depistaţi pozitivi cu COVID-19”, a declarat Marius Dabija, directorul medical al Spitalului de Neurochirurgie.
„Sunt momente dificile pentru sistemul medical”
Deşi sceptici, medicii se văd nevoiţi să se adapteze situaţiei şi să dea toate şansele pacienţilor grav afectaţi de acest virus. „Este foarte greu deoarece aceşti bolnavi au mai multe afecţiuni. Vorbim de pacienţi cu forme foarte agresive ale bolii, cu pneumonii severe, cu afectare masivă a plămânului, iar acest lucru face ca prognosticul să fie foarte rezervat. Unul dintre cele mai grele momente este atunci când ne dezechipăm. Atunci există riscul cel mai mare de infectare cu coronavirus. De fiecare dată, după ce ieşim din secţia de Terapie Intensivă, ne dezechipăm şi facem duş. Nu este uşor pentru nimeni, dar aceasta este meseria pe care am ales-o. Sunt momente dificile pentru sistemul medical, dar ne străduim să facem totul aşa cum putem mai bine. La început nu se ştia mare lucru despre infecţia cu COVID-19. Atunci când colegii mei vedeau ceea ce se întâmpla în Italia, spaima lor era greu de descris. Acum este mai bine, ne-am confruntat cu toţii cu diferite cazuri şi, chiar dacă sunt momente şi momente, suntem şi noi oameni”, a spus Diana Maria Maftei, medic specialist secţia ATI, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.
Nu de puţine ori medicii sunt puşi în situaţi de a-i convinge pe pacienţi, şi nu numai, de existenţa acestui virus. „Sunt situaţii şi situaţii. Pe unii trebuie, în primul rând, să-i convingem că virusul există şi că pacientul este internat în stare gravă în spital pentru că s-a infectat cu COVID-19. Cel mai greu este să dăm familiei vestea că pacientul a murit. Reacţiile sunt diverse. Unele persoane izbucnesc în plâns, altele au un memonet de tăcere. Nouă, cadrelor medicale, ne este extrem de greu să dăm această veste, dar cineva trebuie să facă şi acest lucru”, a declarat dr. Diana Maria Maftei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau