Medicii trag un semnal de alarmă: tuberculoza revine în forță!
Dimensiune font:
* „Cazurile sunt grave. Rata deceselor prin tuberculoză a crescut mult. Oamenii vin târziu la tratament. Oamenii suferă un an, un an şi jumătate, aşteaptă să le treacă boala de plămâni din cauza căreia tuşesc, transpiră, scuipă şi slăbesc, şi tot nu se duc la medicul de familie”, susține dr Adriana Sorete, coordonatorul tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control al Tuberculozei
Medicii trag un semnal de alarmă. De la un la altul sunt tot mai multe persoane diagnosticate cu tuberculoză. Iaşul se află pe locul şase la nivel național, din punct de vedere al incidenţei TBC-ului în rândul populaţiei.
Coordonatorul tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iaşi, dr Adriana Sorete spun că în cursul anului 2023 au fost înregistrate 69,4 cazuri la 100.000 de locuitori, spre deosebire de 2022 când incidenţa a fost de 59,7 la 100.000 locuitori. „Creşterea înregistrată în 2023 faţă de 2022 a fost numai de 9,49 la sută. Ne-a surprins această valoare a incidenţei, şi nu prea, pentru că ne aşteptam la o valoare mare din cauza pandemiei COVID-19. Era firesc ca acum să apară numeroase cazuri de tuberculoză. Numărul absolut de cazuri înregistrate este de 534 la adulţi şi 32 de cazuri la copii, care s-a dublat faţă de anul 2022. Numărul de decese a crescut în ultimul timp din cauza tuberculozei pentru că pacienţii se prezintă târziu la medic şi prin urmare întârzie administrarea tratamentului”, a spus dr Adriana Sorete, coordonatorul tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iaşi.
Ea spune că adevărata problemă o reprezintă gravitatea cazurilor care se prezintă pentru diagnostic şi tratament. „Cazurile sunt grave. Rata deceselor prin tuberculoză a crescut mult. Oamenii vin târziu la tratament. Oamenii suferă un an, un an şi jumătate, aşteaptă să le treacă boala de plămâni din cauza căreia tuşesc, transpiră, scuipă şi slăbesc, şi tot nu se duc la medicul de familie. Asta fie pentru că nu-l au, fie pentru că au alte considerente. Ei nu vin nici la dispensarul TBC din zona în care sunt arondaţi, pentru că nu ştiu că aceste investigaţii pentru tuberculoză sunt gratuite şi, iată, depistarea este târzie”, a spus dr Adriana Sorete.
Dintr-o statistică făcută la nivel naţional reiese că Iaşul se află pe locul 6. Ieşenii sunt depăşiţi de cei din judeţele din sudul ţării, Dolj, Giurgiu, Brăila şi Teleorman.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, dr Radu Crişan Dabija, spune că din această cauză trebuie să fim mai atenţi la prevenţia infectării cu tuberculoză. „Trebuie să ajungem în comunităţile care, din păcate, nu răspund la tratament, investigaţii medicale. Societatea, pe de altă parte, trebuie implicată mult mai mult în lupta împotriva tuberculozei. Mă refer la preoţi, asistenţi sociali, medici de familie, şi tot ceea ce înseamnă societate. Numai împreună putem să stopăm şi să ieşim de pe acest nemeritat loc”, a spus dr Radu Crişan Dabija. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau