Mii de participanți la Zilele Nordului 2020, în patru localități din Botoșani
Dimensiune font:
* la Darabani a avut loc primul atelier de planificare din proiectul #PrimaŞcoală, de reconstrucţie, folosind exclusiv tehnici şi materiale tradiţionale din Moldova, a celei mai vechi şcoli rurale de stat din Moldova * peste doi ani, prin intermediul mai multor clăci la care vor participa arhitecţi din toată ţara, meşteri locali şi tineri din regiune, #PrimaŞcoală va deveni o secţie a Muzeului Nordului dedicată istoriei învăţământului rural din Moldova
Ultimul festival al verii şi unul dintre puţinele care s-au ţinut şi în acest an a adunat 2.000 de participanţi la activităţile găzduite la Darabani, Ipoteşti, Pomârla şi Botoşani, în perioada 28-30 august 2020. Ediţia a şaptea a Zilelor Nordului, desfăşurată sub genericul #Cei7AniDeAcasă, a propus 25 de evenimente şi concerte. „Pentru că finanţările judeţene pentru cultură au fost anulate în mod aberant în acest an, din punct de vedere financiar a fost foarte greu să organizăm festivalul, pe care l-am putut face doar datorită sprijinului autorităţilor locale şi al unor sponsori privaţi, precum şi recurgând la propriile noastre economii. Chiar şi aşa, invitaţii, participanţii şi voluntarii Zilelor Nordului au readus şi în 2020 în regiune atmosfera obişnuită de festival, cu turişti curioşi să descopere regiunea, cu cetăţeni dornici să înveţe şi să lucreze împreună, cu invitaţi de seamă plimbându-se pe străzile din Darabani şi cu pensiunile pline în regiune. Suntem bucuroşi că am reuşit să fim împreună şi în acest an greu”, a declarat Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţiei Nord.
În timpul festivalului a fost lansată în Botoşani iniţiativa comunitară Noul Centru Vechi, de revitalizare a centrului istoric al oraşului. În prima fază au fost colectate donaţii pentru achiziţionarea a 50 de jardiniere cu flori care au fost oferite locuitorilor din Centrul Vechi pentru a înfrumuseţa faţadele caselor lor. Prin deschiderea în acest fel a dialogului între riverani şi alţi botoşăneni, iniţiatorii campaniei speră să contribuie la creşterea încrederii botoşănenilor de a dezvolta oraşul împreună.
Sprijin de la 140 de voluntari din întreaga regiune
Prima ediţie a Şcolii pentru Dezvoltarea Moldovei, organizată de Asociaţia Nord şi Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, a avut loc timp de două zile la Ipoteşti, cu participarea a 25 de specialişti şi pasionaţi de dezvoltare locală din regiune. O altă şcoală de vară a fost organizată cu scopul întăririi sectorului ONG din Nord, iar la aceasta au luat parte reprezentanţi ai 10 organizaţii şi grupuri informale. Voluntar în Nord, tradiţionala şcoală de vară pentru voluntarii ZN, a oferit şi în acest an scurte cursuri de formare pentru 70 de participanţi.
Campania „Ai cumva o păturică?”, desfăşurată pentru prima oară la Zilele Nordului, a adunat în acest an 500 de saci de mâncare şi materiale pentru animalele fără stăpân din Darabani. Acolo a avut loc și primul atelier de planificare din proiectul #PrimaŞcoală, de reconstrucţie, folosind exclusiv tehnici şi materiale tradiţionale din Moldova, a celei mai vechi şcoli rurale de stat din Moldova. Peste doi ani, prin intermediul mai multor clăci la care vor participa arhitecţi din toată ţara, meşteri locali şi tineri din regiune, #PrimaŞcoală va deveni o secţie a Muzeului Nordului dedicată istoriei învăţământului rural din Moldova.
#ZN7 a fost organizat de o echipă de 15 oameni în birourile festivalului, cu implicarea a 140 de voluntari din Darabani şi din întreaga regiune. Membrii echipei de bază locuiesc sau au rădăcini în Darabani, Dorohoi, Botoşani, Siret, Păltiniş, Pomârla, iar voluntarii din acest an au venit din Darabani, Botoşani, Suceava, Dorohoi şi Iaşi.
Ediţia următoare a festivalului va avea loc la finalul lunii august 2021. Nicolae DRUMEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau