Ministerul Sănătății a calculat greșit, nedreptățind Iașul!
Dimensiune font:
Consiliul Județean Iași a transmis la finele săptămânii trecute contestația privind lista obiectivelor de investiții finanțate prin PNRR, pe „Componenta 12 – Sănătate Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală”.
Astfel, a fost solicitată o reevaluare a proiectului „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași”, depus de Consiliul Județean Iași.
În urma unei evaluări interne a proiectului, realizată de Consiliul Județean, a rezultat un punctaj de 72 de puncte, incluzând scăderea celor 15 puncte conform criteriului factori de corecție, din ghidul de finanțare. Acest punctaj ar fi situat IRMC pe un loc eligibil pentru finanțare. „Iașul merită să aibă un Spital al Inimii și am atras în nenumărate rânduri atenția asupra urgenței și necesității acestui institut, nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru cetățenii români din Republica Moldova. Nu vom renunța la acest spital vital pentru sănătatea ieșenilor, indiferent de greutatea piedicilor pe care le întâlnim pe traseu. Statul român este obligat să prioritizeze cu adevărat investițiile din Sănătate și să repare nedreptatea pe care Iașul și Moldova o trăiesc de ani de zile. Actualul Institut de Boli Cardiovasculare trebuie să facă față la o densitate de 45.000 de locuitori la un pat de spital, față de restul țării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori la un pat de spital. Nu pot să nu remarc că, prin alocarea actuală din PNRR, această distanță, în loc să scadă, crește. Trebuie să construim un nou spital de boli cardiovasculare și să creăm infrastructura medicală atât de așteptată în regiunea noastră. Sunt încredințat că fie din PNRR, fie prin PO Sănătate și prin credit de la Banca Europeană de Investiții vom avea resursele financiare necesare pentru ca IRMC să devină realitate”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
Spitalul „Parhon” va primi patru milioane de euro, prin PNRR
În schimb, Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare (Corpul C11), echiparea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul are o valoare de 17.040.539,74 lei, fără TVA (20.278.242,29 lei, cu TVA), circa 4,1 milioane de euro, și va fi realizat prin Investiția specifică „Unități de asistență medicală ambulatorie” din cadrul Componentei 12 – Sănătate - Investiția 1. „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești”.
Lucrările la acest obiectiv vor dura 12 luni.
Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” ar putea beneficia de fondurile PNRR și pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea, echiparea și dotarea integrală a etajului 1 și a unor porțiuni din parter și etajul 3, scopul fiind reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a acestui proiect este de circa 35,4 milioane de lei, cu TVA, durata de realizare a lucrărilor fiind estimată la 12 luni. „Investițiile în sistemul de sănătate – din bugetul local și din fonduri europene - reprezintă una dintre cele mai profitabile investiții, fiindcă aportul vieții sănătoase la economie este uriaș. O comunitate sănătoasă înseamnă un oraș în care domnește bunăstarea! Iașul are o școală excelentă de medicină și, dacă însoțim această școală cu o infrastructură medicală de calitate, atunci comunitatea ieșeană și orașul nostru nu vor avea decât de câștigat!”, a declarat primarul Mihai Chirica. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau