Ministrul Mediului îl cheamă pe Chirica la discuţii
Dimensiune font:
Trei oraşe – Bucureşti, Braşov şi Iaşi – riscă declanşarea procedurilor de infringement pe problema poluării * este motivul pentru care ministrul Mediului invită la discuţii, pe 20 ianuarie, pe primarii celor trei oraşe * paradoxal, un eventual verdict negativ al Comisiei Europene ar putea fi dat într-o perioadă în care, cel puţin la Iaşi, numărul de depăşiri ale pragurilor maxime la PM 10 a scăzut la jumătate comparativ cu 2018
România se află în prezent în situaţia în care aşteaptă verdictul în privinţa poluării din Bucureşti, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro până va reuşi să ajungă să aibă zile fără depăşiri, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe. „Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an. Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul. Nici măcar nu am mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri”, a precizat Alexe.
El a subliniat că în prezent România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedura de infringement pe cele trei oraşe, Bucureşti, Braşov şi Iaşi. „Le-am anunţat instituţional (administraţiile celor trei oraşe - n. r.) că le-am invitat pe data de 20 ianuarie la minister să discutăm despre ceea ce ar trebui să facă, pentru că Ministerul Mediului este cel care poartă corespondenţa cu CE. Braşov, Iaşi şi Bucureşti, din păcate Bucureşti fiind în această procedură de contencios”, a spus Alexe.
Întrebat despre modul în care s-ar putea ieşi din această situaţie, el a subliniat că administraţiile publice locale ar trebui „să-şi facă treaba astfel încât să ajungem în situaţia în care şi CE să vadă că de la an numărul zilelor cu depăşiri ridicate scade şi nu creşte”. „Direcţia este una singură. Toate aceste planuri de măsuri ar trebui implementate de către administraţiile publice locale, de către PMB în Bucureşti, Braşov şi Iaşi să-şi facă treaba, astfel încât să ajungem în situaţia în care şi Comisia să vadă că de la an la numărul zilelor cu depăşiri ridicate scade şi nu creşte”, a mai spus şeful de la Mediu.
Ce măsuri s-au luat la Iaşi
Nominalizat pe lista oraşelor poluante, Iaşul a făcut eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Este vorba, în primul rând, de intensificarea programului de salubritate, investiţiile în utilaje ecologice la Salubris SA şi celelalte companii şi direcţii subordonate, mobilizarea personalului (urmărire prin GPS), creşterea ritmului de ridicare a deşeurilor, măturatul şi spălarea străzilor şi trotuarelor. La acestea se adaugă campaniile concentrate de curăţenie de primăvară, când praful şi noroiul acumulate peste iarnă sunt îndepărtate de pe străzi. Apoi, renunţarea la nisip în campaniile de deszăpezire şi înlocuirea cu cloruri de calciu şi de sodiu.
Campania susţinută de plantări de arbori, arbuşti, flori şi gazon, de modernizare a spaţiilor verzi şi de creare de altele noi este un alt element care a contribuit la reducerea poluării. Înnoirea parcului auto al operatorului de transport prin aducerea a 100 de autobuze noi şi licitaţiile în curs de derulare pentru achiţia de tramvaie şi autobuze electrice reprezintă alte măsuri în acest sens. O altă măsură a fost luată prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 321/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în Municipiul Iaşi.
Cifrele indică faptul că asistăm la îmbunătăţiri ale calităţii aerului
Aşa se face că, aşa cum o reflectă datele colectate de staţiile de măsurare a calităţii aerului din municipiu comunicate oficial de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi. în cursul anului 2019 (ianuarie - decembrie) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşirile valorilor limită ale particulelor în suspensie (PM10) au scăzut aproape la jumătate. La staţia IS 1 - Podul de Piatră, cea mai poluată zonă din oraş la acest capitol, pentru perioadele de referinţă menţionate, numărul depăşirilor valorii limită a PM10 a fost de 54 în 2019 faţă de 105 anul precedent, adică un procent comparativ de 51,43%. O situaţie asemănătoare a fost înregistrată şi la staţia IS 2 - Decebal – Cantemir: 32 de depăşiri în 2019 faţă de 60 în 2018, respectiv 53,33%. Cumulând măsurătorile la cele două staţii rezultă un nivel al depăşirilor de 52,12% în 2019 faţă de 2018, ceea ce înseamnă că poluarea a scăzut aproape la jumătate.
„Datele furnizate de reprezentanţii Ministerului Mediului arată că mai avem de lucrat, dar şi că suntem pe drumul cel bun”, a declarat primarul Mihai Chirica. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau