Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
Dimensiune font:
Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va fi gata în 4 ani. Lucrările la spitalul în care vor lucra 3.000 de doctori vor costa aproape 700 de milioane de euro.
Alexandru Rafila a venit la costum şi pantofi bine lustruiţi să ia parte la inaugurarea lucrărilor de la SRU. Acesta va fi construit în zona Moara de Vânt.
“Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul Regional de Urgente din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane de euro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital atunci când va intra în funcţiune peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Oficialul de la Bucureşti a mărturisit audienţei că iniţial a fost sceptic în ceea ce priveşte construcţia SRU, dar că între timp a ajuns la concluzia că în România se vor realiza zeci de unităţi medicale noi.
“Sunt multe spitale în curs de execuţie, iar aceste trei spitale regionale pe care acest Guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. Sunt peste 500.000 de metri cubi de pământ ce vor fi excavaţi aici, la Iaşi. Este o primă fază necesară pentru construcţie. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova şi la cel din Cluj. Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursa înalt calificată care există în bună măsura la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar nu este suficientă. Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a adăugat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Efectiv, lucrările la SRU Iaşi vor începe săptămâna viitoare, la aproape 20 de ani de la momentul iniţierii proiectului. Iniţial, investiţia de 680 milioane de euro trebuia suportată în mare parte din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor majore în implementare au dus la situaţia în care doar 11 la sută din lucrări să fie asigurate din bani europeni. Restul fondurilor vor fi bani guvernamentali şi din credite.
SRU va fi construit până în 2027 în Moara de Vânt, pe o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi. Spitalul va avea subsol, parter şi cinci etaje. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau