Muzeu în aer liber pe esplanada Teatrului Naţional
Dimensiune font:
Zilele trecute a venit avizul Ministerului Culturii, după ce lucrările au fost oprite pentru descărcarea arheologică * vestigiile descoperite vor fi puse în valoare prin realizarea unui muzeu în aer liber!
Lucrările la una dintre cele mai spectaculoase investiţii din oraş – esplanada Teatrului Naţional - oprite luni întregi după ce săpăturile au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică a dat peste cap toate termenele, au fost reluate. Primarul Mihai Chirica spunea că în cursul acestei luni va veni şi avizul privind descărcarea arheologică, iar ieri a oferit noi informaţii despre cum vor evolua lucrările pe acest şantier. „Am mutat gardul de protecţia până pe pietonal. Din fericire am găsit un colectiv de arheologi care au înţeles utilitatea investiţiei. De luni ne-am apucat de treabă pe zona unde s-a realiza descărcarea arhelogică”, a spus edilul-şef. Acesta spune şi ce se va întâmpla cu vetigiile desccoperite. „Intenţionăm să realizăm un muzeu în aer liber. O parte din vestigii rămân la vedere, iar altele le vom aşeze în vitrine”, a explicat primarul.
Conform contractului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc. Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați.
Nimic nu se pierde
Conform unei înţelegeri între autorităţi şi reprezentanţii constructorului, s-a convenit ca toate materialele care vor fi dizlocate şi care vor putea fi refolosite, cum ar fi piatra ornamentală care compune în acest moment aleile existente în parc, să fie demontate cu atenţie şi depozitate în Baza Citadin SA pentru a putea fi refolosite la alte lucrări edilitare. „Tot ce s-a scos au fost pus pe paleţi, foliat şi dus în depozitul nostru. Cimitirul Eternitate, de exemplu, este pavat cu piatra cubică scoasă de la lucrările la linia de tramvai. La fel vom folosi şi materialele de pe esplanada”, a mai spus Chirica. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau