O barză cu şase pui a plecat de la Neamţ către ţările calde!
Dimensiune font:
* anul acesta, în localitatea Bâra, judeţul Neamţ, a fost înregistrat un record de 6 pui de barză într-un cuib * cel mai nordic cuib de barză albă a fost înregistrat în comuna Rădăuţi-Prut (Botoşani) * localitatăţile Păltiniş (Botoşani) şi Cornu Luncii (Suceava) se află în topul noţional al localităţilor cu cele mai multe cuiburi noi de barză
Hotărât lucru, berzele iubesc Moldova! Cel puţin asta reiese din studiul datelor centralizate cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!”. Dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul companiei Enel, aplicaţia a înregistrat statistici record în acest an.
După suprapunerea celor 4.938 de observaţiilor din acest an şi eliminarea semnalărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicaţiei. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice.
Din cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.
Anul acesta, topul judeţelor şi al localităţilor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicaţiei „Uite barza!” s-a modificat. Dacă în 2019 judeţul Suceava era în frunte, cu 230 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine judeţului Tulcea cu 299 de cuiburi. Urmează judeţele Dolj – 241, Constanţa – 240, Harghita – 223, şi Suceava – 200. În topul judeţelor cu cele mai multe cuiburi noi conduce Suceava – 133, urmat de Botoşani – 129, Teleorman – 125 şi Dolj – 87. La capitolul localităţi cu cele mai multe cuiburi noi, pe locurile 4 şi 5 se află Păltiniş (Botoşani) – 17, respectiv Cornu Luncii (Suceava) – 16.
Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află în comuna Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani.
Dacă în 2019 înregistram un record de 7 pui într-un cuib, în 2020 cel mai mare număr de pui număraţi într-un cuib a fost de 6, printre localităţile în care s-a înregistrat acest număr aflându-se şi Bâra, din judeţul Neamţ.
Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populaţiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate şi distruse de evoluţiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor şi a habitatelor din România şi, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generaţiile noastre viitoare se vor bucura de acestea. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau