Opt ani de anchete şi procese, după o prăjină înfiptă în reţeaua electrică aeriană
Dimensiune font:
* autoarea a fost inculpată pentru „folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare” şi „furt”, ambele în formă continuată * apoi, pentru mărturie mincinoasă
Revenită în ţară după o perioadă petrecută în străinătate, Paraschiva C. s-a stabilit, împreună cu fiul ei, în casa bătrânească din Dobrovăţ, acolo unde locuia doar vârstnica ei mamă. Imobilul nu era racordat la reţeaua de electricitate, acesta fiind principalul element de disconfort. Obişnuită cu confortul occidental, femeia a început să se intereseze despre cum poate rezolva problema.
Era în primăvara lui 2013, un consătean i l-a prezentat pe un anume G.L., spunându-i că acesta este electrician la E-on şi o poate ajuta. Paraschiva l-a contactat, electricianul i-a tot promis că o să-i facă o instalaţie aşa cum scrie la carte şi că o s-o ajute să se branşeze legal la reţea. Însă, în doi ani n-a făcut altceva decât să-i tragă nişte cabluri prin locuinţă şi să-i monteze un contor pe care tot el avea să-l ia înapoi în scurtă vreme.
Exasperată că tot n-are curent electric în casă, Paraschiva a luat decizia să acţioneze pe cont propriu. Astfel, cu ajutorul unei prăjini, a conectat un cablu la linia electrică aeriană ce trece prin apropiere şi, câteva săptămâni, s-a bucurat de tot confortul.
Fericirea s-a frânt în după-amiaza de 27 ianuarie 2015, când doi angajaţi ai E-on şi-au făcut apariţia în zonă. Paraschiva i-a văzut şi a încercat să smulgă instalaţia improvizată de pe stâlp pentru a nu fi observată, dar nu a reuşit. Lucrătorii au întocmit notă de constatare, au făcut fotografii şi au luat declaraţii de la doi vecini de-ai femeii.
După plecarea acestora, Paraschiva a recidivat cu improvizaţia, aproape trei luni ea nefiind tulburată de cineva. Însă, pe 8 aprilie, echipa E-on a revenit în zonă. Fiul Paraschivei a încercat să smulgă prăjina incriminantă, dar n-a mai apucat. O nouă notă de constatare şi dosar penal. Paraschiva s-a trezit anchetată pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare” şi „furt”, ambele în formă continuată.
Minciunile repetate i-au adus un nou dosar penal
Pe parcursul urmăririi penale, Paraschiva a dat din colţ în colţ, a prezentat mai multe variante, negând cu vehemenţă că ar fi comis vreo ilegalitate. L-a pomenit pe acel G.L., susţinând că acesta a făcut toată instalaţia, că ea nu se pricepe la aşa ceva. Judecătorii nu s-au lăsat convinşi, aşa că, pe 14 februarie 2020, au condamnat-o la plata unei amenzi penale de 2.800 lei, sumă corespunzătoare pentru 280 zile-amendă.
Inculpata nu s-a prezentat la niciun termen al procesului, abia după condamnare a contactat magistraţii, depunând contestaţie. Ocazie cu care a susţinut că nu a avut cunoştinţă de existenţa dosarului, că a fost plecată din ţară, că s-a întors, dar nu mai are o relaţie bună cu fiul ei şi că ar fi plătit „sume mari de bani la E-on”. S-a ales cu alt dosar. Pentru mărturie mincinoasă în declaraţiile date procurorului de caz pe parcursul urmăririi penale din primul dosar.
De data aceasta, norocul i-a surâs. Prin hotârârea pronunţată la începutul săptămânii în curs, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au dispus încetarea procesului penal pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau