Palatul Braunstein, aproape de recepţie!
Dimensiune font:
Clădirea va avea, la nivelul mansardei, sub cupolă, un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop * tot la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un spațiu expozițional * şi la Muzeul de Istorie Naturală lucrările sunt avansate, existând mari şanse ca investiţia să fie finalizată până la sfârșitul anului
Primarul Mihai Chirica a vizitat din nou șantierul deschis la Palatul Braunstein, acolo unde continuă lucrările de consolidare şi refuncţionalizare a edificiului. Lucrările vor fi finalizate în vara acestui an. „Am trecut în revistă situația lucrărilor de la Palatul Braunstein, un monument de referință ieșean, aflat în plin proces de restaurare pe fonduri europene. Mai avem de terminat mai puțin de 10% din proiect și începem recepția la finalizarea lucrărilor. A fost un proiect greu, dar a meritat pentru creșterea prestigiului de capitală istorică a Iașului”, a spus primarul Mihai Chirica. Valoarea proiectului este de 16.027.968,79 lei, fără TVA, respectiv 19.097.184,26 lei lei, cu TVA (circa 4 milioane euro), din care asistența financiară nerambursabilă de 18.715.240,58 lei, iar contribuția proprie de 381.943,69 lei.
La nivelul parterului va fi păstrată galeria de artă care va fi în relație directă cu un punct de informare, de care va fi despărțit printr-un perete amovibil din tâmplărie din lemn stratificat cu geam tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale. Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă, astfel toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată și pentru curtea interioară, ce va comunica cu spațiul de lectură de presă străină.
La nivelul subsolului, accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber.
Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare.
Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar în spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un spațiu expozițional.
Spre strada Cuza Vodă și spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două străzi. În aceeași manieră va fi tratată și cupola ce va oferi priveliști deosebite spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. Accesul în zona auditoriumului se va face atât prin intermediul unei scări, cât și a liftului alăturat. Acestea se află în relație directă cu accesul din strada Cuza Vodă, fapt ce permite desfășurarea unor activități nocturne, independente de programul mediatecii. La nivelul mansardei, sub cupolă, va fi un amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop.
Clădirea va beneficia de toate dotările specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiecții, smart TV-uri, căști audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media (pick-up, magnetofon, proiector 8 mm etc.).
Faţada Muzeului de Istorie Naturală, aproape finalizată
Şi la Muzeul de Istorie Naturală continuă lucrările de refacere şi consolidare a uneia dintre clădirile reprezentative pentru patrimoniul ştiinţific şi istoric al Iaşului. „Am analizat la fața locului situația proiectului de modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iași. Fațada este finalizată în proporție de 90%, consolidarea 100%, finisajele interioare circa 55%. Deci, avem toate premisele ca până la sfârșitul anului să finalizăm acest proiect european”, spune prirmarul Mihai Chirica.
Proiectul beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Valoarea totală a proiectului este de 13.312.194,47 lei, circa 2,8 milioane de euro, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 13.033.757,96 lei, contribuția proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii care este reabilitată este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau