Pantelimon, vindecătorul de suflete. Minunile sale și întâlnirea cu pelerinii la Sărbătoarea Sfintei Parascheva

913d967215506672ab62cb95e09a3857

Dimensiune font:

| 09-10-2024 13:52

 * la Iași vor fi aduse moaștele Sfântului Pantelimon * racla va fi expusă lângă cea a Sfintei Parascheva, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților


Sărbătoarea Sfintei Parascheva adună anual zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării și din străinătate la Catedrala Mitropolitană din Iași. Anul acesta, pelerinii vor avea ocazia să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon, un dar prețios adus din Grecia, în semn de comuniune între Bisericile Ortodoxe. Moaștele vor fi expuse alături de cele ale Sfintei Parascheva, în perioada 10-14 octombrie, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților. Această întâlnire a pelerinilor cu Sfântul Pantelimon vine într-un moment important pentru mulți, în contextul încercărilor recente, în care sănătatea a devenit o prioritate esențială. Biserica Ortodoxă Română subliniază, prin aducerea acestor moaște, importanța credinței și a rugăciunii în fața bolilor și a suferinței.

Sfântul Pantelimon rămâne la fel de relevant astăzi ca și în primele secole ale creștinismului. Într-o lume în care medicina modernă poate trata multe boli, dar nu toate, oamenii continuă să caute vindecarea sufletului și o liniște spirituală care depășește tratamentele convenționale. „Am dorit să oferim pelerinilor care vor poposi la Iași, în miezul lunii octombrie, bucuria de a se întâlni cu un Sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli. Despre Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon se știe că este grabnic ajutător, așa cum despre Sfânta Parascheva știm că este mult folositoare”, a spus preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașului.

Relicvele sfinte sunt privite de credincioși nu doar ca simboluri ale puterii divine, ci și ca izvoare de har. Întâlnirea cu moaștele Sfântului Pantelimon la Iași este o oportunitate unică pentru cei care doresc să găsească mângâiere în rugăciune și să ceară sprijin divin în fața suferințelor.

În multe cazuri, vindecările atribuite Sfântului Pantelimon nu sunt doar de ordin fizic. Mulți dintre cei care se roagă la el mărturisesc o profundă pace interioară, o liniștire a anxietăților și o întărire a credinței. Aceste minuni, deși nu întotdeauna spectaculoase la exterior, au un impact profund asupra sufletului și asupra vieții celor care caută ajutorul sfântului.

Întâlnirea cu Sfântul Pantelimon, un act de credință și de nădejde

Aducerea moaștelor Sfântului Pantelimon la Iași nu este doar un eveniment religios; este o manifestare a credinței colective, un moment în care comunitatea ortodoxă își reunește sufletele în fața harului divin. Pelerinajele la moaștele sfinților au fost dintotdeauna prilejuri de comuniune, de împărtășire a credinței și a experiențelor personale de transformare spirituală.

Pentru mulți dintre cei care vor veni la Iași în această perioadă, întâlnirea cu moaștele Sfântului Pantelimon va fi un moment de introspecție, de rugăciune și de speranță. Fie că vin să ceară o vindecare fizică sau să găsească pacea sufletească, pelerinii vor avea ocazia să se reconecteze cu tradițiile vechi de secole ale credinței ortodoxe.

Vviața și minunile Sfântului Pantelimon sunt un exemplu viu al puterii credinței și al dragostei necondiționate față de aproapele. Moaștele sale, aduse la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva, reprezintă un dar spiritual prețios, menit să întărească speranța și credința tuturor celor care caută vindecarea și mângâierea în rugăciune.

Maura ANGHEL

 

Viața Sfântului Pantelimon

Pe 27 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai venerați sfinți din tradiția ortodoxă. Însă, pentru mulți credincioși din Iași și din întreaga țară, anul acesta sărbătoarea Sfintei Parascheva va avea o semnificație și mai profundă. Moaștele Sfântului Pantelimon, cunoscut ca un mare făcător de minuni și vindecător, vor fi aduse la Iași pentru închinare, marcând un moment de mare bucurie și întărire spirituală.

Pantelimon s-a născut în Nicomidia, în secolul al III-lea, într-o familie mixtă din punct de vedere religios. Tatăl său, Eustorgios, era păgân, în timp ce mama sa, Euvula, era creștină. De la o vârstă fragedă, Pantelimon a fost educat în arta vindecării, studiind medicina în cetatea sa natală, sub îndrumarea celor mai buni profesori ai vremii.

Mama sa a fost cea care i-a insuflat credința creștină, dar, din păcate, Pantelimon a pierdut-o la o vârstă fragedă, rămânând astfel sub influența tatălui său păgân. Aflat în căutarea unui sens mai profund în viața sa, tânărul medic a ajuns în contact cu preotul creștin Ermolae, care i-a deschis ochii asupra învățăturilor lui Hristos.

Ermolae l-a ajutat să înțeleagă că medicina, oricât de eficientă ar fi, nu poate trata suferința sufletului și că adevărata vindecare vine de la Dumnezeu. După o minune personală – învierea unui copil mușcat de o viperă – Pantelimon și-a dedicat întreaga viață lui Hristos, devenind nu doar un medic al trupurilor, ci și al sufletelor.

Convertirea sa la creștinism nu a rămas fără consecințe. În perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Pantelimon a fost denunțat de colegii săi medici, invidioși pe puterea lui de a vindeca. Autoritățile păgâne l-au supus la torturi crunte, dar Pantelimon a rămas neclintit în credința sa, refuzând să renunțe la Hristos. În cele din urmă, i s-a tăiat capul, iar sângele său s-a transformat, după cum mărturisesc tradițiile, în lapte, un simbol al purității și milosteniei sale.

De-a lungul timpului, Sfântul Pantelimon a devenit patronul medicilor, al bolnavilor și al celor aflați în suferință. Creștinii îl invocă în rugăciuni pentru vindecare, iar minunile sale au rămas vii în amintirea credincioșilor de-a lungul secolelor.

Minunile Sfântului Pantelimon

Numeroase mărturii despre vindecările miraculoase atribuite Sfântului Pantelimon sunt răspândite în întreaga lume ortodoxă. Una dintre cele mai cunoscute relatări vine din Tesalonic, unde un om paralizat s-a vindecat după ce s-a rugat la moaștele sfântului. În Muntele Athos, călugării relatează că icoana sa este cunoscută pentru nenumărate vindecări, în special în mănăstirile în care sunt cinstite moaștele sale.

În România, moaștele Sfântului Pantelimon se află în diferite lăcașuri de cult, însă prezența sa la Iași, alături de Sfânta Parascheva, aduce o binecuvântare deosebită asupra tuturor celor care se vor închina cu credință. De-a lungul secolelor, mulți bolnavi au primit alinare sufletească și trupească prin mijlocirea Sfântului Pantelimon.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei