Pantelimon, vindecătorul de suflete. Minunile sale și întâlnirea cu pelerinii la Sărbătoarea Sfintei Parascheva

913d967215506672ab62cb95e09a3857

Dimensiune font:

| 09-10-2024 13:52

 * la Iași vor fi aduse moaștele Sfântului Pantelimon * racla va fi expusă lângă cea a Sfintei Parascheva, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților


Sărbătoarea Sfintei Parascheva adună anual zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării și din străinătate la Catedrala Mitropolitană din Iași. Anul acesta, pelerinii vor avea ocazia să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon, un dar prețios adus din Grecia, în semn de comuniune între Bisericile Ortodoxe. Moaștele vor fi expuse alături de cele ale Sfintei Parascheva, în perioada 10-14 octombrie, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților. Această întâlnire a pelerinilor cu Sfântul Pantelimon vine într-un moment important pentru mulți, în contextul încercărilor recente, în care sănătatea a devenit o prioritate esențială. Biserica Ortodoxă Română subliniază, prin aducerea acestor moaște, importanța credinței și a rugăciunii în fața bolilor și a suferinței.

Sfântul Pantelimon rămâne la fel de relevant astăzi ca și în primele secole ale creștinismului. Într-o lume în care medicina modernă poate trata multe boli, dar nu toate, oamenii continuă să caute vindecarea sufletului și o liniște spirituală care depășește tratamentele convenționale. „Am dorit să oferim pelerinilor care vor poposi la Iași, în miezul lunii octombrie, bucuria de a se întâlni cu un Sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli. Despre Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon se știe că este grabnic ajutător, așa cum despre Sfânta Parascheva știm că este mult folositoare”, a spus preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașului.

Relicvele sfinte sunt privite de credincioși nu doar ca simboluri ale puterii divine, ci și ca izvoare de har. Întâlnirea cu moaștele Sfântului Pantelimon la Iași este o oportunitate unică pentru cei care doresc să găsească mângâiere în rugăciune și să ceară sprijin divin în fața suferințelor.

În multe cazuri, vindecările atribuite Sfântului Pantelimon nu sunt doar de ordin fizic. Mulți dintre cei care se roagă la el mărturisesc o profundă pace interioară, o liniștire a anxietăților și o întărire a credinței. Aceste minuni, deși nu întotdeauna spectaculoase la exterior, au un impact profund asupra sufletului și asupra vieții celor care caută ajutorul sfântului.

Întâlnirea cu Sfântul Pantelimon, un act de credință și de nădejde

Aducerea moaștelor Sfântului Pantelimon la Iași nu este doar un eveniment religios; este o manifestare a credinței colective, un moment în care comunitatea ortodoxă își reunește sufletele în fața harului divin. Pelerinajele la moaștele sfinților au fost dintotdeauna prilejuri de comuniune, de împărtășire a credinței și a experiențelor personale de transformare spirituală.

Pentru mulți dintre cei care vor veni la Iași în această perioadă, întâlnirea cu moaștele Sfântului Pantelimon va fi un moment de introspecție, de rugăciune și de speranță. Fie că vin să ceară o vindecare fizică sau să găsească pacea sufletească, pelerinii vor avea ocazia să se reconecteze cu tradițiile vechi de secole ale credinței ortodoxe.

Vviața și minunile Sfântului Pantelimon sunt un exemplu viu al puterii credinței și al dragostei necondiționate față de aproapele. Moaștele sale, aduse la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva, reprezintă un dar spiritual prețios, menit să întărească speranța și credința tuturor celor care caută vindecarea și mângâierea în rugăciune.

Maura ANGHEL

 

Viața Sfântului Pantelimon

Pe 27 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai venerați sfinți din tradiția ortodoxă. Însă, pentru mulți credincioși din Iași și din întreaga țară, anul acesta sărbătoarea Sfintei Parascheva va avea o semnificație și mai profundă. Moaștele Sfântului Pantelimon, cunoscut ca un mare făcător de minuni și vindecător, vor fi aduse la Iași pentru închinare, marcând un moment de mare bucurie și întărire spirituală.

Pantelimon s-a născut în Nicomidia, în secolul al III-lea, într-o familie mixtă din punct de vedere religios. Tatăl său, Eustorgios, era păgân, în timp ce mama sa, Euvula, era creștină. De la o vârstă fragedă, Pantelimon a fost educat în arta vindecării, studiind medicina în cetatea sa natală, sub îndrumarea celor mai buni profesori ai vremii.

Mama sa a fost cea care i-a insuflat credința creștină, dar, din păcate, Pantelimon a pierdut-o la o vârstă fragedă, rămânând astfel sub influența tatălui său păgân. Aflat în căutarea unui sens mai profund în viața sa, tânărul medic a ajuns în contact cu preotul creștin Ermolae, care i-a deschis ochii asupra învățăturilor lui Hristos.

Ermolae l-a ajutat să înțeleagă că medicina, oricât de eficientă ar fi, nu poate trata suferința sufletului și că adevărata vindecare vine de la Dumnezeu. După o minune personală – învierea unui copil mușcat de o viperă – Pantelimon și-a dedicat întreaga viață lui Hristos, devenind nu doar un medic al trupurilor, ci și al sufletelor.

Convertirea sa la creștinism nu a rămas fără consecințe. În perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Pantelimon a fost denunțat de colegii săi medici, invidioși pe puterea lui de a vindeca. Autoritățile păgâne l-au supus la torturi crunte, dar Pantelimon a rămas neclintit în credința sa, refuzând să renunțe la Hristos. În cele din urmă, i s-a tăiat capul, iar sângele său s-a transformat, după cum mărturisesc tradițiile, în lapte, un simbol al purității și milosteniei sale.

De-a lungul timpului, Sfântul Pantelimon a devenit patronul medicilor, al bolnavilor și al celor aflați în suferință. Creștinii îl invocă în rugăciuni pentru vindecare, iar minunile sale au rămas vii în amintirea credincioșilor de-a lungul secolelor.

Minunile Sfântului Pantelimon

Numeroase mărturii despre vindecările miraculoase atribuite Sfântului Pantelimon sunt răspândite în întreaga lume ortodoxă. Una dintre cele mai cunoscute relatări vine din Tesalonic, unde un om paralizat s-a vindecat după ce s-a rugat la moaștele sfântului. În Muntele Athos, călugării relatează că icoana sa este cunoscută pentru nenumărate vindecări, în special în mănăstirile în care sunt cinstite moaștele sale.

În România, moaștele Sfântului Pantelimon se află în diferite lăcașuri de cult, însă prezența sa la Iași, alături de Sfânta Parascheva, aduce o binecuvântare deosebită asupra tuturor celor care se vor închina cu credință. De-a lungul secolelor, mulți bolnavi au primit alinare sufletească și trupească prin mijlocirea Sfântului Pantelimon.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Festivalul Muzicii Românești la Iași
09/10/2024 14:58

În perioada 14-20 octombrie, Iasil va deveni centrul cultural al muzicii autohtone, găzduind cea de-a XXVI-a editie a Festivalului Muzicii Romanesti. Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat &bd ...

Peste 26.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva
09/10/2024 14:14

Aproximativ 26.000 de persoane au trecut pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se inchina şi ruga la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotit ...

Eleganță și emoție la Operă. Iubitorii muzicii sunt așteptați povestea „Trubadurului”
09/10/2024 13:57

  Sala Mare a Operei Nationale Romane din Iasi se va transforma din nou intr-un sanctuar al artei si pasiunii, primind una dintre cele mai indrăgite capodopere ale repertoriului operistic internation ...

Pecheziții la hoții din Neamț
09/10/2024 13:42

Poliţiştii efectuează, miercuri, 4 percheziţii domiciliare in localitatea Dumbrava Roşie, intr-un dosar de furt calificat, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ. ‘Au fost puse ...

Moaștele Sfântului Pantelimon vor fi aduse la Iași
09/10/2024 13:40

Manifestările prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt in plină desfăşurare la Iaşi. Aproximativ 26.000 de pelerini s-au inchinat, pană la ora 12:00, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ...

Unul din mituitorii poliţiştilor de frontieră de la Sculeni a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei
09/10/2024 08:14

* astfel, el s-a ales cu o pedeapsă mică, una cu suspendare * in schimb, situaţia celorlalţi inculpaţi se agravează Marţi, 8 octombrie, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au dat o primă sentinţă leg ...

Concurs „Cea mai tare cameră de cămin din Campusul Tudor Vladimirescu”
09/10/2024 07:26

Provocare pentru studenţii din campusul Tudor Vladimirescu. Direcţia de Servicii Studenţeşti a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi a lansat un nou concurs studenţilor cazaţi in campusul ...

Psihiatrii vorbesc despre un real fenomen care lovește tot mai puternic în rândul populației
09/10/2024 07:24

În ultimii ani, sustin specialistii, jocurile de noroc au castigat foarte mult teren la nivelul judetului Iasi. Astfel, foarte multe persoane ajung să fie dependente si să piardă tot in sălile care su ...

Poliţiştii şi judecătorii au oprit un război între două familii din Cristeşti
09/10/2024 07:22

* capul răutăţilor, o femeie care şi-a pistonat soţul să năvălească in curtea vecinilor Deşi vecini de multă vreme, intr-un sat al comunei Cristeşti, cei din familia M. n-au fost niciodată amabili ...

Porcul şi plăcuţele de înmatriculare murdare i-au adus o condamnare
09/10/2024 07:22

Victor D. s-a stabilit, de ani buni, in Italia, impreună cu familia. Mai exact, in Catania. Acolo lucrează, acolo a şi obţinut permisul de conducere, şi-a cumpărat un BMW destul de performant, dar vine in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei