Parcările au umplut vistieria Iașului
Dimensiune font:
Primăria Iaşi a încasat, anul trecut, 11,3 milioane de lei din administrarea parcărilor * interesant, însă, este faptul că în 2022 au fost scoase la licitaţie cu 200 de locuri mai puţin faţă de 2021 şi cu 400 faţă de 2020 * în schimb, a crescut numărul contractelor pentru parcările de reşedinţă * în 2022, Direcția Exploatare Patrimoniu, prin Serviciul Administrare Parcări, a reziliat 400 de contracte
Anul trecut, veniturile realizate de Primăria Iaşi din administrarea parcărilor publice din municipiu au crescut cu două milioane de lei comparativ cu anul precent. Astfel, veniturile totale încasate în 12 luni de exploater au fost de 11, 36 milioane lei, față de 9.53 milioane lei în 2021. Din aceste sume, cele mai importante venituri provin din contractele pentru parcările de reședință (6.241.020,19 lei în 2022 faţă de de 4.799.486 lei în urmă cu doi ani). În schimb, cuantumul încasărilor din parcările publice s-a menţinut la un nivel constant, adică 2,895 milioane lei în 2022 faţă de 2,80 milioane lei în 2021. În schimb, au crescut cu 400.000 lei încasările de la societăţile comerciale, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multe firme din oraş îşi asigură un loc de parcare în baza unei taxe lunare.
Interesant, însă, este faptul că în 2022 au fost scoase la licitaţie cu 200 de locuri mai puţin faţă de 2021 şi cu 400 faţă de 2020. În schimb, a crescut numărul contractelor pentru parcările de reşedinţă, este drept cu doar 800 de contracte. De menţionat că, în 2022, au fost reziliate 399 de contracte, număr egal cu cel din 2021 (339).
Anul acesta, nivelul încasările va fi mai mare întrucât Direcția Exploatare Patrimoniu, prin Serviciul Administrare Parcări, a întocmit un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică la finele lui 2022 vizând reactualizarea tarifelor la parcările publice din oraş. Măsura este determinată, în principal, de necesitatea realizării de venituri proprii la bugetului local în scopul finanțării altor cheltuieli publice, însă proiectul propune şi introducerea unor tarife care să vină în sprijinul cetăţenilor care optează pentru achiziţia unui abonament cu o durată mai mică de o lună. „Nu vorbim strict de o creştere a tarifelor, ci de indexarea lor cu 5,1%, adică rata inflaţiei. De exemplu, ora de parcare pentru autoturisme în Centru rămâne tot cinci lei întrucât majorarea ar fi fost de 25 de bani şi nu puteam rotunji la şase lei. E drept, cresc uşor tarifele la abonamentele lunare, de la 1 leu, la 8 lei pentru autorurisme şi ceva mai mult în cazul altor categorii de vehicule: microbuze, autobuze, autocare. Ceea ce este important în acest proiect constă în faptul că introducem tariful pentru o săptămână, lucru cerut de ieşenii care, în perioada concediilor, nu puteau folosi decât parţial abonamentul lunar. Apoi, noul produs vine în sprijnul turiştilor, a pelerinilor sosiţi cu autocare, care nu mai sunt nevoiţi să plătească tariful pentru o lună, putând opta pentru o săptămână de parcare”, spune Marian Nistor, şef Serviciu Parcări din cadrul DEP.
Noile tarife
Conform proiectul de hotârâre, tariful unei ore de parcare pentru autorisme valabil anul acesta rămâne 5 lei în zona centrală, respectiv 2 lei în cartiere. Pentru microbuze, preţul unei ore de parcare urcă al 11 lei (în loc de 10 lei), iar în cazul unui autobuz sau autocar, la 17 lei/ora (în loc de 16 lei/ora). Cel mai mult vor plăti camionagii: 23 lei/oră. În ceea ce priveşte abonamentele lunarea, valoarea acestora a urcat la 112 lei (în loc de 107) pentru parcările publice cu plata din Podu Roş (Bld. Socola), Bld. Primăverii, Piaţa CUG, Alexandru „Familial”, Piaţa Alexandru cel Bun, Bld. Regele Mihai I al României, Complex Cantemir şi de la 149 lei/lună la 157 lei/lună pentru parcările de la Golia, B-dul Independenţei, Moldova, Mitocul Maicilor, Hala Centrală, Cinema Victoria (Str. Arcu), Spitalul Sf. Spiridon, Prefectură (Str. C. Negri), Teatrul Național (Str. Agatha Bârsescu), Casa Studenților (str. Vasile Conta), Primărie (Str. Agatha Bârsescu) , Anastasie Panu (Casa de Pensii), Parcul Expoziției (Aleea Ghica Vodă), Stadion „Emil Alexandrescu”, Șos Națională (Parcul Sahiștilor) şi Str. Colonel Langa. De asemenea, a crescut şi tariful abonamentului pentru staţionarea microbuzelor (335 lei/lună în loc de 319 lei/lună), autobuze - autocare (560 lei/lună în loc de 533 lei/lună) şi camioane (784 lei/lună în loc de 746 lei/lună). În ceea ce priveşte abonamentul valabile şapte zile, tariful acestuia este de 35 lei, respectiv 50 lei, funcţie de zonele enumerate mai sus. Şi proprietarii de firme care solicită loc de parcare în vecinătatea spaţiilor comerciale pe care le deţin plătesc mai mult: 296 lei/ lună în loc de 282 lei/lună. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau