Parteneriatul Primăriei cu Mitropolia, atacat de consilierii USR!
Dimensiune font:
Aceştia spun că proiectul de hotărâre prin care au fost atribuite în administarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor încalcă prevederile legale * este invocat faptul că proiectul de hotărâre a fost transmis consilierilor locali cu mai puțin de 5 zile înainte de ședința în care a fost aprobat şi că terenul din Moara de Vânt este transmis în folosință gratuită către o entitate care nu are calitatea de persoană juridică fără scop lucrativ sau serviciu public
Consilierul local (USR) Răzvan Timofciuc a anunţat că a atacat la Instituţia Prefectului hotărârea prin care PNL-PSD-PMP au aprobat cedarea a 7,8 hectare din domeniul public gratuit, în valoare de peste 10 milioane euro, pentru demararea unei investiții private! „În data de 23 august 2023, PNL-PSD-PMP din Consiliul Local al municipiului Iași a aprobat o hotărâre care vizează atribuirea în folosință gratuită a unui teren de 7,8 hectare din Moara de Vânt către Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor, în vederea realizării unei investiții private. În calitate de consilier local al municipiului Iași, am adresat o sesizare Instituției Prefectului Județului Iași, d-lui Bogdan Cojocaru, referitoare la nelegalitatea emiterii acestei hotărâri”, a spus Timofciuc.
Acesta spune că a identificat mai multe nereguli. Prima ar fi încălcarea legii 52/2003 privind comunicarea către consilierii locali. Astfel, potrivit lui Timofciuc, proiectul de hotărâre a fost transmis consilierilor locali cu mai puțin de 5 zile înainte de ședința în care a fost aprobat, contrar prevederilor art. 134 din Codul Administrativ și art. 181 din Legea nr. 134/2010. Apoi, ar fi vorba de lipsa dezbaterii publice și a publicării proiectului cu cel puțin 30 de zile înainte de aprobare, contravenind astfel Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. „O altă încălcare a legii este transmiterea în folosință gratuită către o entitate care nu are calitatea de persoană juridică fără scop lucrativ sau serviciu public. Mai mult, retransmiterea folosinței este interzisă expres la art 351 din Codul Administrativ”, mai spune Timofciuc. Nu în ultimul rând, ar fi vorba de
încălcarea art. 349, alin 1 din Codul Administrativ, în sensul că HCL nu cuprinde datele de identificare a bunului și nici valoarea de inventar.
„Solicit o dezbatere publică largă, unde să fie invitați reprezentanții mediului de afaceri, mediului universitar și academic, reprezentanții cultelor religioase și ai societății civile pentru a indentifica cea mai bună soluție pentru exploatarea și valorificarea în beneficiul comunității a acestei suprafețe de teren. Îmi exprim speranța că justiția va prevala și că interesele cetățenilor municipiului Iași vor fi apărate în fața unor astfel de decizii luate fără respectarea legii”, mai spune consilierul USR.
Polemici
Proiectul de hotărâre vizează atribuirea în folosinţă gratuită către Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor a unui teren situat în zona Moara de Vânt, în suprafaţă de 7,8 hectare pentru extinderea Școlii „Varlaam Mitropolitul”. În ziua votului, proiectul a generat polemici în Consiliul Local, iar unii aleşi au cerut retragerea lui. „Proiectul ar trebui eliminat din ordinea de zi și supus unei dezbateri publice. Sunt mai multe chestiuni de finețe la care trebuie să fim atenți”, a spus Iulian Huşanu (USR). La rândul, consilierii sociali-democraţi au afirmat că nu contestă oportunitatea unei astfel de iniţiative, numai că entitatea care doreşte să realizeze proiectul - MMB – ar trebui să gândească şi măsuri în folosul copiilor care nu-şi pot permite achitarea unei taxe de şcolarizare. „I-aş propune Înalt Prea Sfinţiei Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, să ia în considerare ca în fiecare clasă să existe minim cinci locuri pentru copiii defavorizaţi, mă refer la cei aflaţi în atenţia instituţiilor de asistenţă socială”, a spus Mihai Liviu Gavril (PSD)
La finalul discuţiilor, primarul Mihai Chirica a reiterat cele afirmate cu o zi mai devreme, când a spus că „educația este prioritară și fundamentală” şi că „educația de calitate este rezultatul unui efort comun la care toate componentele societății sunt chemate să contribuie, de la autorități centrale și locale, companii private, culte religioase, organizații neguvernamentale și părinți”. „Vom da Mitropoliei un teren, după care ei vor trebui să facă mai multe demersuri la autorități pentru autorizații de construire. Noi nu înstrăinăm terenul. Mitropolia investește în educație. Facem școală, nu căutăm profit, noi vrem să avem niște oameni educați”, a precizat Mihai Chirica. În final, proiectul a fost votat cu o largă majoritate.
Ce se va face
Potrivit proiectului, ar fi vorba de unități de învăţământ pentru aproximativ 1.000 elevi, ce s-ar întinde pe 3,5 hectare, compuse din grădiniţă pentru 200 copii, structuraţi în trei grupe, cu spații de învățare, de servit masa, de joacă, şcoală primară și gimnaziu pentru 800 de copii, cu spații de învățare, laboratoare, spații pentru activități extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spații pentru artă, spații de servit masa, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar, liceu, cu săli de curs, laboratoare de științe, spații de întrunire, bibliotecă și mediatecă, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar. La toate acestea s-ar adăuga o fermă pentru conexiunea copiilor cu natura și gospodăria tradiţională şi unde pot fi amenajate zone de învățare în aer liber și interacţiune cu animale mici și plante, spații experimentale, mini-sere.
Nu sunt singurele dotări. Exceptând o biserică, care s-ar întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, MMB intenţionează să amenajeze o bază sportivă, cu terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis, badminton, piste de alergare, sală de sport pentru handbal, baschet, volei și gimnastică, bazin de înot, toate acestea pe o suprafaţă de 1,5 hectare. O altă dotare ar reprezenta-o pavilionul destinat explorării spaţiului, compus din muzeul spaţiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic, ce ar ocupa un hectar. Nu în ultiumul rând, se doreşte amenajarea unui campus și a unui ansamblu administrativ, compus din spații de cazare elevi și profesori, spații administrative, parcări, spații tehnice și alte asemenea, ce ar ocupa 1,5 hectare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau