Pelerinaj la Sfânta Parascheva. Coada la rugăciune a depășit 6 km!

Dimensiune font:

| 14-10-2024 08:31

* de vineri seara, numărul celor aflați la rând a depășit orice estimare * în mod constant au fost aproximativ 50.000 de pelerini la rând, iar timpul de așteptare a ajuns și la 15 ore * nici frigul și nici ploaia nu i-a speriat, oamenii au venit să îi spună Sfintei Cuvioase Parascheva rugile lor * mulți s-au rugat și la Sfântul Pantelimon, ale cărui moaște au fost aduse la Iași * peste 200.000 de pelerini s-au închinat la Sfântă * la Slujba Liturgică vor fi mai mulţi ierarhi, atât din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi din alte Biserici Ortodoxe Surori * nu vor lipsi unii dintre cei care şi-au anunţat participarea la alegerile prezidențiale: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu

Pe șase kilometri s-a întins constant rândul de pelerini veniți la Iași să se roage la moaștele celor doi sfinți. Orele lungi de așteptare nu au fost tocmai ușoare, așa ca preoții și autoritățile i-au îndemnat constant la răbdare.

Tradiționala procesiune oficiată cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, „Calea Sfinților”, a adunat în cursul serii de vineri, 11 octombrie, în jur de 27.500 de pelerini în rugăciune pe străzile Iașului.

La pelerinaj au participat zeci de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Zecile de mii de credincioși cu flori și lumânări în mână au străbătut Iașul alături de racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Ziua cea mare, închinată Ocrotitoarei Moldovei

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită, începând cu ora 9,30, pe scena amplasată la limita cu pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi. La Slujba Liturgică vor fi mai mulţi ierarhi, atât din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi din alte Biserici Ortodoxe Surori: din Patriarhia Ecumenică - Înaltpreasfinţitul Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyatera şi Marea Britanie; din Biserica Ortodoxă a Macedoniei - Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Strumiţa; Preasfinţitul Părinte Romanos, Episcop-vicar al Patriarhiei Antiohiei şi Secretar al Sfântului Sinod;  Preasfinţitul Părinte Grigorios, Episcop de Mesaoria din Biserica Ortodoxă a Ciprului.

De asemenea, vor fi prezenţi şi  PS Qais, episcop de Erzurum, ierarhi înconjuraţi de preoţi şi diaconi din ţară şi străinătate, şi i-aş aminti aici pe părinţii din Sfântul Munte Athos, de la Mănăstirea Sfântul Pavel, cei care însoţesc Sfintele Moaşte Ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Răspunsurile liturgice sunt oferite anul acesta de Corul Operei Naţionale Române din Iaşi.

Pentru credincioşii care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, Slujba Liturgică va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în mai multe locaţii. „Este ziua cea mare, închinată Ocrotitoarei Moldovei, ziua în care pe toţi ne uneşte credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a spus Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La manifestările religioase de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi vin mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale. Printre cei care şi-au anunţat participarea sunt Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu. Rămâne de văzut unde va sta fiecare dintre ei, pe scena specială sau pe pietonalul Ştefan cel Mare, lângă oamenii de rând.

„Aici nu se culeg voturi”

Ludovic Orban, unul dintre candidaţii la prezidenţiale, a venit de duminică în pelerinaj la Iaşi. Europarlamentarul Diana Şoşoacă nu a ratat ocazia de a se face văzută în public la Iaşi, mai ales pe reţelele de socializare. Cristian Diaconescu foloseşte şi el Sărbătoarea Sfintei Parascheva pentru a-şi lansa candidatura la prezidenţiale. Rămâne de văzut dacă foştii prieteni, acum rivali politici, Ciucă şi Ciolacu, îşi vor arunca vreo vorbă sau privire de lângă racla cu moaştele sfinte. Cert este că fiecare va vizita câte un spital cu care social democraţii şi liberalii se vor lăuda în cele două campanii electorale.

Şeful Forţei Drepte, Ludovic Orban a venit de duminică la Iaşi, să îi întâlnească pe candidaţii la Parlamentare. Înainte a ţinut şi o conferinţă de presă în care a ţinut să menţioneze că deşi a venit şi pentru Sfânta Parascheva „ca un simplu pelerin”, aşa cum procedează de altfel aproape în fiecare an pe data de 14 octombrie. „Vin la Iaşi aproape în fiecare an, cum vin aproape în fiecare an la Iaşi şi de 24 ianuarie. Am venit într-o zi superbă să mă bucur alături de ceilalţi români de acest pelerinaj şi să ne umplem sufletul de credinţă şi de iubire”, a spus Ludovic Orban.

Candidatul la preşedinţie a transmis şi un mesaj politicenilor care practică pelerinajul mai ales în anii în care sunt alegeri. „Orice candidat la Preşedinţie care îşi imaginează că poate să culeagă voturi venind la Sfânta Parascheva numai în anul electoral face o greşeală gravă. Aici nu se culeg voturi. Aici, dacă vii, vii cu alte scopuri. Nu cred că cine are păcate se poate considera absolvit numai că vine în pelerinaj. Nu astfel va lua un candidat mai multe voturi. Trebuie să se căiască, să nu mai păcătuiască. Românii vor urmări această campanie, vor urmări şi candidaţii la preşedinţie şi vor acorda votul în funcţie de câtă încredere au în fiecare candidat. Eu sunt la Iaşi ca un pelerin oarecare”, a spus Ludovic Orban.

Nimeni nu vine cu mâna goală la Sfânta Parascheva

Este deja un obicei bine știut ca pelerinii să aducă diverse lucruri pe care să le treacă pe la raclă. Unii aduc obiecte pentru rude sau pentru ei, alții aduc flori și busuioc în semn de mulțumire. O tânără a venit de la Brăila cu o coroană formată din zeci de garoafe roșii și spune că însăși Sfânta a vrut ca ea să afle ca acestea sunt florile sale preferate. „De la Brăila aduc florile ca mulțumire pentru dragostea pe care ne-o poartă ea nouă și măcar cu atât să îi mulțumim și noi. Inima i-o aducem, an de an îi aduc flori, dar Sfânta s-a arătat la cineva în vis și i-a spus să îi aducă garoafe roșii că sunt preferatele ei și atunci am avut noroc să le găsesc și să i le aduc. Se găsesc greu. Pe mine m-a ajutat mult Sfânta Parascheva. În unii ani am stat și 30 de or la coadă. Dar nu e greu”, spune Loredana, o femeie venită la pelerinaj.  

„Am stat 14 ore la rând, e prima dată când vin. Multe rugăminți am pentru Sfânta, mă bucur mult că am ajuns. Am adus un tricou al soțului și eșarfe pentru părinți”, explică o altă credincioasă.

Preoții îndeamnă la decență

„Numeroși credincioși vin și aduc în preajma Cuvioasei diverse obiecte sau fotografii ale celor dragi, ori hăinuțe ale unui copilaș și le ating de racla Sfintei Parascheva. Așa cred ei că iau puțin din harul cuvioasei și îl duc acasă. E important să nu judecăm. Dacă o mămică a adus o haină a unui copil, a atins-o de racla și după copilul ei s-a vindecat, noi nu avem voie a judecăm. Suntem martori la aceste situații, dar de fiecare dată îndemnăm la decență și anul acesta nu prea am văzut ieșiri din acestea. Cea mai importantă amintire e cea din inimă și mintea noastră, unii vor însă și ceva palpabil, dar nu putem aduce chiar orice”, spune preotul Lucian Apopei, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Pelerinii din Ucraina se roagă pentru pace

Credința în minunile Sfintei Cuvioase Parascheva i-a adus pe pelerini de departe, chiar și de peste granițe. Din zonele de război oamenii au venit să o roage să aducă pace în țările lor. „Sunt din Ucraina, din Cernăuți. Am stat 13 ore la rând. E prima dată când vin și am simțit foarte ușor orele de la rând. Am rugat-o să am un soț bun, urmează să mă căsătoresc, vreau să fim fericiți. Vrem și pace în țară. Suntem 20 de oameni. Mi se pare foarte ușor și vreau să mai vin neapărat. Am simțit o ușurare pe suflet când am ajuns”, spune Gabriela, o tânără din Ucraina.

100.000 de sarmale pregătite pentru pelerini

Ca în fiecare an, în instituțiile din subordinea Primăriei Iași se pregătesc sarmale pentru masa pelerinului. 100.000 de sarmale se fac anul acesta pentru a fi date oamenilor imediat după slujba din ziua hramului. 20.000 s-au pregătit doar la Cantină Socială. 16 voluntare au pregătit sarmalale timp de câteva ore. „De la ora 9 am venit și stăm până se termină toate. Este plăcut să le facem și ușor. Dragul sărbătorii ne dă putere și bucuria ca vin atâția oameni străini în orașul nostru și noi suntem ospitalieri și îi primim cu drag. Sigur o să le placă pelerinilor. Așa de bine mă simt ca pot să contribui, măcar atât să facem. E extraordinar zilele astea în oraș, parcă e o continuă sărbătoare”, spune o femeie venită să facă sarmale la cantină.

„Am pregătit legumele, le-am spălat și tăiat. Am călit totul și am pus orezul. Am pus și carnea să fie totul proaspăt. Este un pic de muncă, dar ne descurcăm. Anul acesta, aici, la cantină, facem 20.000 de sărmăluțe. Am folosit 1500 de kilograme de varză, 311 kilograme de carne tocată amestec de vită și porc, 45 de kilograme de morcov, 100 de kilograme de orez, 100 de kilograme de orez, 21 de kilograme de bulion. Punem cimbru, piper, le facem acum și vor fierbe cam 4 ore. Eu de 9 ani fac aceste sarmale și e o senzație bună și frumoasă, mă simt mândra ca pot să fac ceva și pentru ei, cei care stau atâtea ore în frig, în picioare”, spun cei de la Cantina Socială.

Puterea pelerinajelor. Impactul social și economic al credinței

Iașul, cu bisericile sale vechi, mănăstirile și locurile sfinte, s-a consolidat ca un reper pe harta spirituală a Europei de Est. Catedrala Mitropolitană, unde sunt păstrate moaștele Sfintei Parascheva, devine epicentrul acestor pelerinaje care nu se rezumă doar la moaștele Sfintei. Orașul adăpostește și alte comori spirituale, precum moaștele Sfântului Nectarie sau ale Sfântului Pantelimon, aduse special din Grecia pentru momentul din acest an, care sporesc atracția Iașului pentru credincioși.

O vizită la Iași în această perioadă se transformă pentru mulți pelerini într-o călătorie interioară, un prilej de reflecție și regăsire. Orașul devine un spațiu al reconectării cu valorile spirituale, iar momentele petrecute în așteptarea binecuvântării sunt, pentru mulți, adevărate exerciții de răbdare și smerenie.

Dincolo de aspectul spiritual, pelerinajul aduce și numeroase beneficii economice și sociale pentru Iași. Hotelurile, pensiunile și restaurantele cunosc o creștere semnificativă a activității în această perioadă. De la micile afaceri locale, până la marile lanțuri hoteliere, toate beneficiază de afluxul de pelerini care se revarsă asupra orașului. Mii de camere sunt rezervate cu luni înainte, iar în zilele pelerinajului, mulți aleg să închirieze locuințe sau să se cazeze în spații puse la dispoziție de locuitorii orașului.

Totodată, comercianții locali profită din plin de această perioadă. În preajma Mitropoliei, tarabele cu obiecte religioase, lumânări, icoane, suveniruri și alimente tradiționale atrag mii de cumpărători. Mici producători și artizani din toată regiunea vin la Iași pentru a vinde produse autentice, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale și la promovarea tradițiilor și obiceiurilor din Moldova. Târgul blănarilor amenajat pe esplanade Halei Centrale este un alt punct de atracție pentru cei dornici de cumpărături. „Am aflat că peste 150.000 de oameni s-au închinat la raclă. Vă dați seama că fiecare  a cheltuit, fie ieșean sau nu. Turistul măcar o apă și-a luat, ieșeanul poate la fel, sau oricum a cheltuit pe transport”, a fost de părere Traian Milea, proprietarul unui mic magazin de cartier. Sigur că există și nemulțumiri legate de aglomerație, de traficul infernal, însă sunt specifice oricărei manifestări spirituale de anvergură din toate orașele unde are loc. „Tare bine ar fi dacă am muta autocarele sosite cu turiști la marginea Iașului. Sunte destule terenuri und ear pputea fi parcate. Așa nu arm ai fi multe străzi blocate”, a fost de părere Cristina Popa, o șoferiță căreia traficul din Iași i-a încurcat multe întâlniri de afaceri.

Însă impactul pelerinajelor nu se oprește aici. Ele aduc și beneficii sociale semnificative. Evenimentul creează un sentiment de solidaritate între participanți și locuitorii orașului, care adesea își deschid porțile și inimile pentru a oferi pelerinilor sprijin și ospitalitate. Faptul că mulți ieșeni se implică voluntar în organizarea și desfășurarea evenimentelor religioase, distribuind alimente sau apă pelerinilor, accentuează spiritul comunitar al orașului.

Transformarea urbană și turismul

În ultimii ani, pelerinajele au contribuit și la o schimbare semnificativă a imaginii turistice a Iașului.

Orașul, cunoscut inițial ca un important centru universitar, a devenit din ce în ce mai recunoscut ca o destinație turistică pentru pelerinaje. Autoritățile locale au înțeles importanța acestor evenimente și au investit în infrastructură pentru a facilita accesul pelerinilor și pentru a asigura buna desfășurare a pelerinajului. Totodată, pelerinajele contribuie la promovarea patrimoniului cultural și istoric al Iașului. Vizitatorii, odată ajunși în oraș, descoperă frumusețea acestuia dincolo de dimensiunea spirituală.

Bisericile și mănăstirile medievale, parcurile, clădirile vechi și muzeele sunt atracții turistice care completează experiența pelerinajului, iar mulți revin pentru a explora orașul pe îndelete. Pelerinajele din Iași nu sunt doar manifestări religioase, ci adevărate spații de dialog intercultural și interconfesional. În fiecare an, pe lângă pelerinii ortodocși, vin și catolici, greco-catolici, precum și turiști curioși să descopere spiritualitatea și tradițiile locului. Astfel, Iașul devine un loc al reconcilierii și al unității, unde diferențele religioase sunt estompate de credința comună într-o forță superioară.

Maria STANCU, Maura ANGHEL, Laura RADU

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Euroinvent 2025 transformă Iașul în capitala europeană a invențiilor și cercetării
04/04/2025 20:00

În luna mai, orasul Iasi devine din nou un pol european al cercetării, creativitătii si inovării. Zeci de institutii de cercetare din tară si din lume se pregătesc intens pentru participarea la EUROI ...

„Nu e o tragedie, e o renaștere”
04/04/2025 17:36

Cand a aflat că fiica ei are sindrom Down, Mioara Iordachi a primit două maini de ajutor: una din familie si alta de la Fundatia „Star of Hope”. De atunci, a transformat durerea in fortă, frica i ...

„ Jurnalul meu fantastic”, o oglindă magică pentru sufletul copilăriei
04/04/2025 17:33

Într-o lume tot mai grăbită, in care timpul pare că se topeste intre ecrane si agende, copiii unei clase a III-a de la Scoala „Carol I” din Iasi, coordonati de prof. Înv. Monica Pric ...

Un bătrân de 91 de ani din Vaslui l-a atacat pe primar cu un cuțit. De la ce a pornit conflictul
04/04/2025 17:28

Un bărbat de 91 de ani din judetul Vaslui a atacat primarul comunei Dănesti in timpul unei dispute aprinse despre un teren. Functionarii primăriei au intervenit la timp, evitand o tragedie. Incidentul s-a p ...

Captură la frontiera Stânca: Șofer român prins cu peste 95 kg de freon transportat ilegal
04/04/2025 17:13

Un bărbat de 39 de ani, cetătean roman, a fost depistat de politistii de frontieră in timp ce incerca să introducă ilegal in Romania aproximativ 95,2 kg de freon Incidentul a avut loc miercuri, 3 aprilie, ...

Alegeri locale parțiale 2025 în județul Iași: Tribunalul organizează tragerea la sorți pentru comuna Heleșteni
04/04/2025 16:30

Alegerile locale partiale din 2025 aduc in prim-plan comuna Helesteni din judetul Iasi, unde locuitorii vor fi chemati la urne pentru a-si alege un nou primar. Conform Hotărarii Guvernului nr. 5/2025, scrutinu ...

UAIC a dat startul preînscrierilor online pentru admiterea 2025: oferte noi, asistent virtual și perioade distincte de înscriere
04/04/2025 15:36

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a dat startul, luni, 31 martie, preinscrierilor online pentru admiterea 2025. Candidatii interesati de programele de studii universitare de licent ...

Vaccinul HPV, o protecție pe viață
04/04/2025 15:03

Într-o societate in care preventia poate face diferenta intre viată si moarte, educatia medicală si accesul la informatii corecte devin piloni esentiali ai sănătătii publice. În acest context, ...

PNRR: Municipiul Bârlad anunţă finalizarea lucrărilor de construire la proiectul “Creșterea eficienței energetice a Şcolii Gimnaziale Episcop Iacov Antonovici”,
04/04/2025 14:21

 “PNRR : Fonduri pentru Romania modernă şi reformată!” Anunt finalizare implementare proiect  Cresterea eficientei energetice a Şcolii Gimnaziale Episcop Iacov Antonovici  

Gala „Personalități ieșene contemporane” la Ateneul Național din Iași
04/04/2025 13:54

Pe 8 aprilie, la ora 18:00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului National din Iasi, va avea loc evenimentul Gala „Personalităti iesene contemporane”, organizat in parte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei