Pentru mulți ieșeni, cabinetul stomatologic pare un moft
Dimensiune font:
Românii nu stau prea bine când vine vorba despre capitolul igienă orală, o demonstrează datele oferite de Institutul Național de Statistică. Cifrele prezentate ne arată cp 63% dintre români nu se spală pe dinți și că doar 17% din populație intră, în scop preventiv, într-un cabinet stomatologic. Iar acest lucru este și mai îngrijorător dacă luăm în calcul că la nivel național există peste 16.000 de cabinete medicale stomatologice.
Cifrele prezentat de Institutul Național de Statistică reflectă realitatea din teritoriu, susțin cadrele medicale. Astfel, situația din județul Iași este îngrijorătoare și nu diferă cu nimic de cea înregistrată la nivel național. „Situația nu este una bună, cel mai probabil este vorba de educație. Foarte puține persoane înțeleg că sănătatea orală este la fel de importantă ca starea de sănătate a întregului organism. În județul Iași există foarte multe persoane care nu au fost niciodată într-un cabinet stomatologic, deci ne aliniem la trendul existent la nivel național. Dacă vorbim de mediul rural, situația este cu atât mai gravă. În județ avem foarte multe localități în care nu există cabinet medical, iar cabinetul stomatologic pare un moft. Aceste cifre sunt influențate și de faptul că nu toți locuitorii județului au acces la astfel de servicii medicale”, a precizat Andrei Jianu, medic stomatolog.
Tarifele îi sperie pe ieșeni
Conform cadrelor medicale, tarifele percepute pentru tratamente îi sperie pe pacienți. Astfel, multe persoane se gândesc de două ori înainte de a apela la ajutorul stomatologilor. „Contează foarte mult și acest capitol, partea financiară. În mediul rural există foarte multe persoane care nu își permit să apeleze la ajutorul nostru. Dar, din nou, ajungem la capitolul educație. Știm cu toții că este mult mai ieftim să prevenim decât să tratăm. Dacă am avea o educație corespunzătoare, dacă ne-am spăla pe dinți de două ori pe zi, dacă am merge în scop preventiv la cabinet, atunci nu am mai ajunge să plătim mii de lei pentru anumite tratamente, al căror preț este justificat. Este mult mai ușor să tratezi o carie într-o fază incipientă decât să intervii în momentul în care dintele pacientului este total compromis. Trebuie să înțelegem că sănătatea orală este extrem de importantă, că igiena orală nu este un moft sau ceva opțional”, mai spune medicul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau