Peste 5.000 de locuri pentru admiterea de toamnă, la UAIC şi USV
Dimensiune font:
Două mari universităţi ieșene au anunţat că vor organiza o nouă sesiune de admitere pentru anul universitar 2023-2024. Candidaţii îşi pot depune dosarele la sediul facultăţilor sau online. În total, la UAIC şi la USV sunt disponibile circa 5.073 de locuri.
Cei de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) organizează în perioada 4-6 septembrie o nouă sesiune de înscrieri pentru studii de licenţă şi master. Pentru studiile de licenţă, la UAIC sunt disponibile 2435 de locuri, dintre ele 2148 de locuri fiind pentru candidaţii români.
Astfel, 236 de locuri sunt la buget (dintre care 12 locuri pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, 5 locuri pentru candidaţii cu cerinţe educaţionale speciale/dizabilităţi, 25 de locuri pentru absolvenţii de licee situate în mediul rural, 17 locuri pentru candidaţii etnici romi) şi 1912 locuri la taxă.
De asemenea, sunt 287 de locuri alocate pentru candidaţii români de pretutindeni: 233 de locuri la buget (dintre care 71 locuri la Extensiunea Bălţi şi 33 de locuri la Extensiunea Chişinău) şi 54 locuri la taxă. La Facultatea de Drept şi Facultatea de Informatică nu se organizează admitere pentru studii de licenţă în septembrie, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea de admitere din iulie.
UAIC organizează admitere de toamnă şi la filialele de la Botoşani şi Focşani. Astfel, la Filiala Botoşani sunt disponibile 11 locuri cu taxă la programul de studii Finanţe şi Bănci (ID) şi 3 locuri cu taxă la programul de studii Administraţie publică (ID). La Filiala Focşani, candidaţii pot opta pentru programele de studii Limba şi literatura română - Limba şi literatura modernă (IF), unde sunt disponibile 8 locuri la buget şi 3 locuri la taxă, Planificare teritorială (IF), la care se oferă 1 loc la buget şi 10 la taxă şi Istorie (ID), ce pune la dispoziţie 14 locuri la taxă.
Pentru admiterea la studii de master, facultăţile din cadrul UAIC vor scoate la concurs 1974 de locuri: 1717 locuri pentru candidaţii români (301 locuri la buget şi 1238 de locuri la taxă) şi 257 de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni: 96 de locuri la buget (dintre care 1 loc la Extensiunea Chişinău şi 50 de locuri la Extensiunea Bălţi) şi 161 de locuri cu taxă. Facultatea de Informatică nu organizează admitere pentru studii de master în septembrie, deoarece toate locurile au fost ocupate în sesiunea din iulie.
Candidaţii care doresc să urmeze studii universitare de master se pot înscrie, de asemenea, la programele din cadrul filialelor UAIC de la Focşani şi Botoşani. Astfel, la Filiala Focşani sunt disponibile 3 locuri la taxă la programul de studii Drept şi ordine publică (IF), 16 locuri la buget şi 5 locuri la taxă la programul Riscuri naturale, SIG şi teledetecţie şi 25 de locuri cu taxă la programul de studii Matematici fundamentale pentru învăţământ (IFR). La Filiala Botoşani a Universităţii, candidaţii au la dispoziţie 11 locuri la buget şi 10 locuri la taxă la programul de master Retorica discursului ştiinţific, literar, jurnalistic, publicitar şi electoral (IF).
De asemenea, în perioada 4-8 septembrie 2023 au loc înscrieri pentru studiile universitare de doctorat, pentru cele 164 de locuri la buget şi 121 locuri cu taxă.
Call center-ul Admitere UAIC 2023 va funcţiona în perioada 4-13 septembrie, în intervalul orar 9:00-19:00.
500 de locuri pentru admiterea de toamnă la USV
Cea de-a doua mare universitate care anunţă o nouă sesiune de admitere de toamnă este Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi (USV Iaşi).
Astfel, în perioada 4-7 septembrie, pentru aproximativ 500 de locuri la buget şi taxă, atât pentru studii de licenţă, cât şi pentru masterat.
Conform calendarului dedicat admiterii, începând de pe 4 şi până pe 7 septembrie va avea loc înscrierea candidaţilor prin depunerea dosarului la sediul facultăţilor, iar online platforma va fi disponibilă până la 23,59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor - 6 septembrie.
Acelaşi calendar de admitere este valabil pentru studiile de master, candidaţii având la dispoziţie 16 locuri la buget, 110 la taxă, dar şi pentru învăţământul la distanţă unde sunt disponibile 253 locuri cu taxă.
Admiterea candidaţilor pentru programele de licenţă la USV din Iaşi se face pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat (nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română - 50%, nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului - 50%).
Potrivit unui comunicat de presă al USV, locurile admiterii de toamnă sunt pentru 17 programe de studiu la licenţă, existente la cele patru Facultăţi: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare şi Medicină Veterinară.
Cei care se înscriu la Facultatea de Agricultură pot opta pentru specializările Agricultură, Montanologie, Exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară, Ingineria şi managementul afacerilor agricole, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Protecţia consumatorului şi a mediului sau Biologie. În total, la această facultate sunt disponibile 127 de locuri.
La Facultatea de Horticultură, viitorii studenţi se pot specializa în Horticultură, Peisagistică, Ingineria mediului sau Biotehnologii, iar numărul locurilor pentru admiterea de toamnă ajunge la 69 atât la buget, cât şi la taxă.
În cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, candidaţii pot opta pentru specializările: Zootehnie, Piscicultură şi acvacultură, Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism, Controlul şi expertiza produselor alimentare. În total, la această facultate sunt disponibile 60 locuri.
La Facultatea de Medicină Veterinară mai sunt 10 locuri, din care cinci sunt cu finanţare de la buget. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau