Peste 630 de locuri noi în grădiniţele ieșene!
Dimensiune font:
Trei grădiniţe noi, două săli de sport, 21 de terenuri şi două unităţi şcolare consolidate (toate acestea cu diferite termene de intrare în funcţiune începând cu septembrie 2022), acestea sunt noutăţile anului şcolar care stă să înceapă * învăţământul preşcolar va fi cel mai privilegiat, fiind vorba de crearea a 630 de locuri noi la grădiniţe
Cu mai puţin de trei săptămâni rămase până la deschiderea noului an școlar, pregătirile pentru acest eveniment sunt în toi. Anul şcolar 2022-2023 vine cu o serie de noutăţi pentru învăţământul ieşean, în sensul că apar unităţi (pre)şcolare noi, baze sportive modernizate, precum şi corpuri de clădiri reabilitate. Din prima categorie face parte Grădiniţa Codrescu. În luna martie, primarul Mihai Chirica a semnat autorizaţia de construcţie pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și amenajare a acesteia în spațiile fostei policlinici cu plată. În şase luni, imobilul a fost adus la cele mai înalte standarde, atât din punct de vedere sanitar, cât şi al stabilităţii şi siguranţei construcţiei. Constructorul (Pavi-Lux SRL) a refăcut tencuială imobilului, a realizate lucrări de termoizolare, de refacere a instalaţiilor electrice, termice și sanitare. Mai mult, au fost refăcute aleile și trotuarelor din preajma clădirii şi s-a finalizat amenajarea de rampe pentru persoanele cu dizabilități sau destinate cărucioarelor pentru copii. Noua grădiniță va avea o capacitate totală de 200 de locuri (în condiții normale) în opt săli de grupă şi, cel mai probabil, va deveni funcţională în prima jumătate a anului viitor.
Grădiniţe noi în Dacia şi Bucium
Alte două obiective destinate educației copiilor preșcolari și cu aceeași sursă de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional – Axa 4.4 se apropie de finalizare. Ieşenii din Bucium vor avea la dispoziţie o grădiniță cu program prelungit şi cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.645 metri pătrați. Sunt create astfel 180 de locuri pentru copii, la care se va adăuga construirea şi amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unităţii de învăţământ preșcolar.
Cea de-a doua grădiniţă se ridică în Dacia. Investiţia constă în ridicarea unui corp de clădire P+E cu o suprafaţă construită de 1.166,6 metri pătrați, o suprafaţă construită desfăşurată de 2.375 metri pătrați şi care va cuprinde 14 săli de grupă, cu un total de 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar. De asemenea, proiectul include echiparea funcţionalului şcolar şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii.
21 terenuri de sport complet refăcute
În cadrul programului municipal de modernizare a facilităților sportive ale unităților școlare, prima şcoală de sport care este gata este cea aferentă Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Păcurari. Lucrările au fost realizate de SC Prima Construct SRL pentru 2.277.640,37 lei, suma fiind asigurată de la bugetul local. Elevii de la Școala „Ion Creangă” vor beneficia și de un nou teren de sport, amenajat la Corpul B - Școala Primară „Petru Poni”. De asemenea, s-a intrat spre finalizare şi cu sala de sport a Școlii Titu Maiorescu.
În ceea ce priveşte terenurile de sport, 11 dintre acestea devin funcţionale luna viitoare, iar celelalte 10 până la finele acestui an. Vorbim aici de terenurile de sport din incinta următoarelor unități de învățământ: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (Corp A și Corp B), Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „George Călinescu”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Corp B - Școala Primară „Petru Poni”) și Școala Primară „Gheorghe Asachi”.
„Cantemiriştii” revin acasă
Un proiect impoprtant derulat de municipalitate este cel vizând consolidarea și reabilitarea Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, proiect în valoare de 6.544.240,89 lei. Aici, cursurile vor fi reluate anul acesta, după ce au fost mutate la Liceul Vasile Alecsandri motivat de lucrările de consolidare. De asemenea, se pregăteşte redeschiderea corpului monument al Școlii Gh. Mârzescu pentru 5 clase pregătitoare transferate de la Şcoala Ion Neculce dar care aparțin de Şcoala Titu Maiorescu. La acestea se adaugă curți şi spații verzi complet reamenajate la zece unități școlare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau