Peste 70.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva
Dimensiune font:
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi un sobor de 18 înalţi ierarhi au oficiat astăzi Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Ceremonialul religios s-a derulat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.
La slujbă au fost prezenţi şi IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Antonie, Episcop de Bălţi, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
De asemenea, a fost şi PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.
„Repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și pe noi”
Predica din timpul Liturghiei a fost ținută de IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. „În această parte pregătitoare a Liturghiei, numită și Liturghia Cuvântului, avem două texte biblice, Apostolul și Evanghelia și ele sunt urmate de cuvântul de explicare de predică, textele acestea fiind de fapt cele mai importante mesaje pe care le primim noi, mesajul sfânt al Cerului, pentru că sunt cuvinte inspirate. Textele acestea au o importanță deosebită. Ele stau la temelia înțelegerii lucrării deosebite pe care Mântuitorul o săvârșește la Liturghie. Dacă n-am avea acestea trei, n-am putea să înțelegem cum pâinea și vinul aduse de către noi ca ofrande, se transformă cu adevărat în Trupul și Sângele Mântuitorului. Dar în același timp, acestea sunt și un mesaj, un mesaj pe care trebuie să-l primim noi, și cu el să plecăm la casele noastre, încercând să-l transpunem în viață”, a spus IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
IPS Laurențiu a spus credincioșilor veniți la Iași în această zi de mare sărbătoare că alt lucru pe care ne îndeamnă Sfânta Evanghelie de astăzi este de a fi mărturisitor. „Fiecare în parte venind aici, dvs și noi toți împreună, aducem mărturie a credinței neamului nostru în mântuire, în mântuitorul nostru Isus Hristos și sfinții lui care ne stau în ajutor. Mărturia aceasta a adus-o și Sfânta Parascheva, care ne ocrotește pe noi și căreia îi aducem cinstire într-un mod concentrat prin imnul pe care îl repetăm cu toții. Dacă vom reuși să ducem cu noi mesajul acesta al căldurii duhovnicești, mesajul acesta al unității în credință, mesajul acesta al curajului, repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva îi aducem cinste și ei, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și noi toți în așa fel încât plecând de aici să simțim darul lui Dumnezeu cum lucrează în noi”, a spus IPS Laurențiu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau