Peste 8.700 de ieșeni caută cu disperare un loc de muncă
Dimensiune font:
* rata șomajului a ajuns la 3,16% în județul Iași * îngrijorător e faptul că mai bine de jumătate sunt oameni în putere şi cu experienţă * 86% dintre ieşenii fără loc de muncă locuiesc la ţară * femeile îşi găsesc mai uşor de muncă decât bărbaţii * deloc şcolarizaţii şi cei care au absolvit cu greu patru clase reprezintă mai mult de un sfert din totalul celor fără job * nici şcolile profesionale, ori cele de arte şi meserii nu ajută prea mult - 24,5% dintre şomeri au diplome emise de către aceste unităţi de învăţământ
Conform cifrelor oficiale, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi continuă să crească, ajungând acum la 3,16%, cu 0,17 puncte procentuale mai mult față de finele lunii ianuarie. E vorba de cei care n-au contract de muncă şi s-au înregistrat în evidenţele AJOFM. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare.
La această dată, 8.728 de ieşeni caută disperaţi un loc de muncă, o perspectivă de angajare. Doar 3.763 sunt femei, procentaj ce arată clar că reprezentantele „sexului slab” îşi găsesc mult mai uşor de lucru.
Mai îngrijorător e faptul că, dintre cei care stau forţat acasă, mulţi, peste jumătate din total, sunt oameni în putere şi cu experienţă. 5.317 fac parte din categoriile de vârstă 30 – 55 de ani. Nici vârstnicii nu sunt puţini, 2.484 stau pe dreapta, dar mai speră încă.
Pentru tineri, conjunctura economică rămâne favorabilă. Nu prea au probleme în găsirea unui serviciu, numai 334 cetăţeni din categoria 25 – 29 ani s-au înregistrat ca şomeri. Cei sub 25 de ani sunt ceva mai mulţi, 593, dar aici e de discutat. În marea lor majoritate, e vorba de studenţi care caută un job part-time ori angajatorii nu au deloc chef să se complice cu aşa ceva. Să vină la lucru când are chef şi timp, iar tu să-i faci contract de muncă pe perioadă nedefinită. Că e foarte greu de dat afară, chiar dacă exagerează cu chiulul.
Şcolile profesionale ori cele de arte şi meserii nu ajută prea mult
Jale mare în mediul rural. Din cei 8.728 şomeri înregistraţi în catastifele AJOFM, 7.602 stau la ţară. 86% din total. Ca şi la precedenta statistică, primii afectaţi de acest flagel sunt cei cu studii aproximative. Deloc şcolarizaţii şi cei care au absolvit cu greu patru clase reprezintă mai mult de un sfert din total, 27,35%. Nici şcolile profesionale ori cele de arte şi meserii nu ajută prea mult. 24,50% dintre şomeri au diplome emise de către aceste unităţi de învăţământ.
Situaţia se schimbă radical cu cât ai mai multă carte. Cei cu bacalaureatul recunoscut sunt doar 9,78% dintre căutătorii îndârjiţi a unui loc de muncă, iar cei cu studii superioare, şi mai puţini, 3,51%.
În fine, AJOFM Iaşi nu face discriminări, le poartă de grijă tuturor, iar rezultatele sunt chiar remarcabile. Anul acesta, au fost încheiate 1.005 contracte individuale de muncă în urma serviciilor de asistenţă personalizată acordată de către funcţionarii instituţiei. Artimetic, dacă nu apar noi concedieri, până la finele anului şomajul poate fi eradicat la noi în judeţ. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau