Planurile viitorilor „primari” din Codăești
Dimensiune font:
Cu o atestare documentară de peste 400 de ani, comuna Codăești este una dintre cele mai cunoscute din județul Vaslui. Puțini sunt cei care nu au auzit despre Movila lui Burcel ori despre Mănăstirea cu hramul Ștefan cel Mare și Sfânt, dacă ar fi să amintim doar despre câteva dintre atracțiile turistice. În toate cele patru sate, Codăești (reședința), Ghergheleu, Pribești și Rediu Galian, locuiesc oameni gospodari, pentru care binele comun nu este doar o declarație fără fond. În satul Pribești există conacul „Rosetti - Balș”, în prezent în curs de restaurare, care va fi o altă atracție a zonei. De altfel, preocupare pentru binele comunei există inclusiv din partea tinerilor, așa cum a reieșit și din proiectul „Agenda Comunității”, derulat în parteneriat cu Fundația Corona. „Proiectul a fost bine primit în cadrul comunității pentru că vizează viața de zi cu zi a cetățenilor acestei comunități. Autoritățile au fost receptive, ne-au sprijinit în derularea proiectului, au dat dovadă de implicare și o bună colaborare. Copiii au fost foarte entuziasmați, deschiși și receptivi, s-au implicat cu seriozitate și au participat activ la întrunirile din cadrul proiectului”, am aflat de la prof. Lilia Boambă, directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” din comună.
Activitatea „Primar pentru o zi” a fost foarte apreciată de către tineri, care și-au dovedit nu doar creativitatea, ci și dorința de implicare. Ei au completat un chestionar și au enumerat unele dorințe pentru a aduce un suflu nou în comunitate, dacă ar fi primari. Asfaltarea străzilor, crearea locurilor de muncă, parc pentru copiii, cabinet medical în școli, adăpost pentru câini au fost câteva dintre sugestiile lor. „Momentele de lucru în echipă, când elevii au dat dovadă de implicare și bună colaborare, satisfacția realizării unui plan de acțiune pentru soluționarea unor probleme apărute în comunitate, joc de rol pentru a scoate în evidență posibile situații dificile cu care ne confruntăm în viața cotidiană au fost alte clipe pe care tinerii le-au adunat cu drag”, a mai spus prof. Lilia Boambă.
Frumoasa colaborare, eficientă și constructivă, implicarea și pe viitor în alte proiecte sunt câteva argumente pe care tinerii le-ar putea folosi atunci când, la vârta majoratului, s-ar putea implica activ în aparatul administrativ.
Proiectul a fost derulat de Fundația Corona - promotor de proiect și Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița - partener în proiect, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau