Politica de Coeziune a Uniunii Europene în România, lansată la Iaşi
Dimensiune font:
Evenimentul a avut loc în prezenţa comisarului pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, a comisarului pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale Nicolas Schmit, a ministrului Muncii, Marius Budăi şi a ministrului Investiţiilor Europene şi Dezvoltării, Marcel Boloş. La eveniment au fost prezente şi autorităţile locale şi judeţene
La rândul său, comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, că implementarea Politicilor de Coeziune a Uniunii Europene în România reprezintă o mare realizare. El a ţinut să mulţumească tuturor celor care au contribuit şi vor contribui la acest succes. „De când aţi intrat în Uniunea noastră Politica de Coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România, a produs schimbări reale în viaţa cetăţenilor, ocupându-se de probleme sociale presante. Acum 10 ani, aproape 45% din populaţia era în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale. Astăzi e cam cu 10% mai puţin. Desigur, mai sunt multe de făcut, dar vedem ce se poate face prin eforturi pe care le putem face împreună. Se vede că Politica de Coeziune este o expresie a solidarităţii, schimbând vieţi în bine”, a spus comisarul european Nicolas Schmit.
46 de miliarde de euro pentru România, prin Politica de Coeziune a UE
În acest sens, Comisia Europeană se angajează să livreze României 46 de miliarde de euro pentru a deveni mai rezilientă, mai puternică. „Am conturat 16 programe: 8 naţionale şi 8 regionale, în baza analizei decalajelor şi a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii serviciilor şi nevoilor. Am consolidat parteneriatul cu societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic, precum şi cu autorităţile regionale şi locale. În stabilirea orientărilor strategice de dezvoltare a fost avută în vedere o abordare integrată a nevoilor specifice regiunilor şi teritoriilor, prin asigurarea unui echilibru între intervenţiile susţinute la nivel naţional şi cele la nivel regional”, a spus ministrul Marcel Boloş.
Ministrul Investiţiilor Europene şi Dezvoltării a amintit că Politica de Coeziune a adus României competitivitate economică, evoluţia PIB-ului fiind puternic crescătoare: 58,1 %, iar productivitatea muncii înregistrând o creştere semnificativă, de peste 64%. „Este limpede că sprijinul oferit de fondurile europene a contribuit substanţial la aceste cifre. Ne aşteptăm ca proiectele pe care le avem contractate până la finele anului 2021 să inducă o creştere economică cu 23% mai mare pentru finalul acestui an”, a spus Marcel Boloş.
Proiecte adresate persoanelor vulnerabile
În prezenţa comisarului pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, şi a comisarului pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale Nicolas Schmit, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat lansarea, a încă două proiecte europene adresate categoriilor vulnerabile. Unul dintre ele doreşte sprijinirea persoanelor care au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. „Transformăm ANOFM dintr-o instituţie axata doar pe plăţi de indemnizaţii, într-una proactivă care să ofere cetăţenilor îndrumări privind formare şi reconversia profesională pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă”, a spus ministrul Muncii.
În următorul exerciţiu financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, România are alocate 46 de miliarde de euro. Laura RADU
* * *
Din 2007, de la aderarea la Uniunea Europeană, şi până în ianuarie 2023, România a virat 26,5 miliarde de euro la bugetul Uniunii. Însă în acest interval de timp în România au intrat peste 80 de miliarde de euro din bani europeni. Diferenţa netă în favoarea Romaniei se este astfel la 53,5 miliarde de euro. Cele mai mari investiţii finanţate parţial sau total prin fonduri europene au fost făcute în infrastructura rutieră, feroviară, aeriană şi maritima. Proiecte ample au vizat totodată şi extinderea şi modernizarea reţelelor de canalizare, de alimentare cu apă potabilă şi staţiile de tratare a apelor uzate.
Cele mai vizibile proiecte la nivel social finanţate cu fonduri europene au fost însă cele din Sănătate şi Educatie. Sunt 205 unităţi medicale din România care au fost reabilitate, modernizate sau dotate cu bani europeni. Tot cu fonduri europene au fost cumpărate şi 1.100 de ambulante. În Educaţie, peste 26.500 de copii beneficiază de şcoli renovate sau chiar construite cu fonduri europene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau