Povestea ceasului care se întinde pe trei etaje și cântărește câteva tone. Dă ora exactă și se aude în toată lumea
Dimensiune font:
Melodia care răsună din turnul cu ceas are o rezonanţă specială pentru români. Imensul ceas redă, la fiecare oră fixă, melodia „Hora Unirii“, compusă de Alexandru Flechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri.
Imaginea Iașului este asociată cu Palatul Culturii, monument istoric vizitat și admirat anual de mii și mii de persoane. Totuși, mulți turiști nu cunosc multe amănunte despre impunătoarea construcție din centrul municipiului.
Faima Palatului Culturii este adusă, fără îndoială, și de turnul cu ceas, ce iese în evidență mai ales pe timpul nopții. Vitraliile cadranelor ceasului sunt decorate cu cele 12 zodii astrale. Potrivit arhitectului care s-a ocupat de construcția palatului, cei doi oșteni care străjuiesc ceasul sunt plăieșii lui Dragoș Vodă, descălecătorul Moldovei.
Întregul sistem al ceasului se întinde pe trei etaje - asta înseamnă că are o lungime de aproape 25 de metri, cântăreşte câteva tone şi are sute de piese.
„Ceasul este cu carillon, asta înseamnă a cânta din clopote. Deci, avem opt clopote sus, în camera următoare. Fiecare clopot este o notă muzicală. Dacă avem opt, putem cânta orice vrem noi“, ne explică Ion Cristea, care îngrijeşte de o jumătate de veac ceasul din turnul Palatului Culturii din Iaşi.
Clopotele sunt, practic, la 50 de metri sub acoperişul impunătoarei clădiri. Explicaţia continuă cu detalii despre clopote, ştifturi, roţi dinţate şi alte detalii pe care ceasornicarul Cristea ni le prezintă cu grijă
De-a lungul timpului, ceasul din turnul Palatului Culturii a suferit mai multe modificări. A fost creat chiar şi un mecanism prin care întreg sistemul să poată fi controlat electronic. Inițial, ceasul nu era prevăzut cu niciun fel de ajutor automatizat.
Vechimea ceasului și fluctuațiile de temperatură au dus la modificări: i-a fost adăugat un dispozitiv nou, un senzor de mișcare care să regleze mișcările pendulului. Motivul pentru care s-a apelat la acest artificiu a fost că ceasul începea să înregistreze pierderi de timp.
Clopotele sunt susținute printr-un sistem de bârne de lemn. Fiecare clopot are propriul sunet, ca o notă muzicală.
Hora Unirii de la Iași răsună în toată lumea
Melodia care răsună din turnul cu ceas al palatului ieşean are o rezonanţă specială pentru români. Imensul ceas din inima Iaşiului redă, la fiecare oră fixă, melodia „Hora Unirii“, compusă de Alexandru Flechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, ce marchează în mod simbolic Unirea Principatelor Române de la 1859.
Reprezentanţii Palatului Culturii din Iaşi spun că, iniţial, „Hora Unirii“ se auzea pe o rază de până la doi kilometri în jurul Palatului, iar în anii ’60 era transmisă, prin unde radio şi un sistem de difuzoare, în câteva puncte importante din oraş.
Acum, când imensul ceas de la Iaşi dă ora exactă, „Hora Unirii“ se aude peste tot în lume.
Turnul cu Ceas poate fi vizitat doar în cadrul tururilor ghidate ce se desfășoară de două ori pe zi. Programările se fac doar la casa de bilete, în ziua în curs. Numărul de locuri este limitat: maximum 14 persoane/ grup. Copiii cu vârsta până la 14 ani au acces în turn doar însoțiți de un membru adult al familiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau