Praf în tot oraşul!
Dimensiune font:
Măsurătorile efectuate la indicatorul PM10 (praf) au indicat depăşiri faţă de valoarea limită zilnică în trei staţii automate în care se măsoară calitatea aerului * staţia din Decebal-Cantemir, de exemplu, a înregistrat valori de trei ori mai mari decât limita admisă * având în vedere prognoza meteo cu temperaturi negative și pentru zilele următoare, specialiştii Agenţiei pentru Protecţia mediului anticipează în continuare valori ridicate la indicatorii particule în suspensie PM10 și PM2,5, în special în intervalul orar 18.00-10.00
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi susţin că monitorizarea calităţii aerului realizată luna trecută a scos în evidenţă concentrații semnificative de PM10 (particule în suspensie din atmosferă cu diametrul sub 10 microni). „În urma monitorizării calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, concentraţiile orare măsurate automat pentru indicatorul PM10 și PM2,5 în staţiile IS-2 Decebal-Cantemir, IS-4 Aroneanu şi IS-5 Tomeşti din aglomerarea Iași au înregistrat valori semnificativ crescute față de valorile limită, pe fondul răcirii accentuate a vremii și intensificării arderilor pentru încălzirea locuințelor/birourilor”, spun specialiştii. Maxima concentraţiilor orare de PM10 măsurate automat s-a înregistrat pe 9 februarie, la orele 24:00, în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir. Acesata a înregistrat valori care au depășit și de trei ori valoarea limită zilnică maxim admisă de 50 ug/m3. După acest maxim, valorile au scăzut treptat până la ora 06:00, după care a urmat iar un trend ascendent până în jurul orei 08:00.
Pentru indicatorul PM2,5 măsurat automat tot în stațiile IS-2, IS-4 şi IS-5 (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, valorile crescând simultan pe acelaşi interval de timp (maxima orară înregistrată - tot pe 09.02.20.23, ora 24:00, în stația IS-2 - a fost de 133 μg/m3).
Centralele termice şi traficul, principalii factori
Cauza valorilor crescute ale concentraţiilor indicatorilor PM10 și PM2,5 în zilele de 9 și 10 februarie poate fi pusă pe seama intensificării arderilor de combustibili pentru încălzire (în gospodăriile populației, instituții, operatori economici) ca urmare a temperaturilor negative, precum și a altor surse locale de emisii specifice zonelor urbane şi suburbane în care sunt amplasate staţiile, pe fondul înregistrării în această perioadă a condiţiilor meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în aer (de ex.: inversiuni termice, calm atmosferic). „Având în vedere prognoza meteo cu temperaturi negative și pentru zilele următoare, anticipăm în continuare valori ridicate la indicatorii particule în suspensie PM10 și PM2,5, în special în intervalul orar 18PM-10AM. În aceste condiții, recomandăm persoanelor sensibile evitarea ieșirilor în aer liber sau, când acestea sunt necesare, utilizarea măștii. Valorile înregistrate automat pentru PM10/PM2,5 vor fi validate ulterior prin măsurătorile gravimetrice”, mai spun specialiştii APM. Lucian STATE
* * *
Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane, confirmate gravimetric, înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Garda Naţională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, primării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau