Premieră la Operă: „Bal mascat”, de Verdi
Dimensiune font:
Opera Națională Română Iași va juca în această lună prima premieră a anului. Este vorba de opera „Bal mascat”, de Giuseppe Verdi, care va avea loc duminică, 31 ianuarie, de la ora 18:30. În rolurile principale au fost distribuiți Florin Guzgă (Riccardo), Diana Bucur (Amelia), Andrey Ivan (Renato) și Cristina Grigoraș (Oscar). Vor interpreta soliștii, Orchestra și Corul Operei Naționale Române Iași. Conducerea muzicală îi va aparține lui Alessandro Cedrone, iar dirijor cor va fi Manuel Giugula.
Durata spectacolului va fi de o oră și 30 de minute, fără pauză, conform normelor sanitare impuse. Din cauza acelorași norme, vor putea fi ocupate maximum 30% din locurile sălii de spectacole.
Biletele de intrare pot fi achiziționate începând de astăzi, de la ora 12:00, de pe site-ul www.operaiasi.ro și de la Agenția de bilete, situată în foaier.
Un „bal” cenzurat
„Bal mascat” este o operă în trei acte care a avut premiera mondială la Teatro Apollo din Roma pe 17 februarie 1859. Creația lui Verdi, bazată pe un libret de Antonio Somma, este inspirată de asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei din anul 1792.
Opera este inspirată pe asasinarea regelui Gustav III al Suediei din anul 1792, dar este lipsită de acuratețe istorică din două motive importante. Pe de o parte, sursa inspirației însăși era o prezentare romanțată a evenimentelor, respectiv, în perioada compunerii operei sale, lui Verdi i s-a impus de către cenzură guvernului să efectueze schimbări în desfășurarea acțiunii datorită sensibilității politice a subiectului și sau a sugestiilor de natură anarhică care puteau fi sugerate.
În 1833, dramaturgul francez Eugène Scribe a descris evenimentele care au dus la asasinarea regelui Gustav al III-lea în piesa omonimă, Gustave III. Singurele lucruri reale pe care Scribe le-a păstrat au fost câteva nume istorice implicate, conspirația în sine și asasinarea de la balul mascat. Restul, caracterizările, personajele, povestea romantică, ghicirea viitorului, trădarea prieteniei sunt rezultate ale ficțiunii autorului francez.
Opera lui Verdi s-a bazat pe piesa lui Scribe și nu pe faptele istorice. Și totuși a fost considerată de către cenzura regală ca fiind prea mult, drept care acțiunea se va desfășura în Lumea Nouă, la Boston, în loc de Europa, perioada va fi vag sugerată ca fiind cea a începutului anilor 1700, deci cea a Americii de nord coloniale britanice, rangul personajului asasinat va fi coborât de la cel de monarh la cel de guvernator colonial, iar personajul în sine nu va fi nimeni altul decât Riccardo (Richard), Contele (ori Earl) de Warwick.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau