Primarul Mihai Chirica a prezentat stadiul principalelor proiecte ale municipalității aflate în curs de implementare
Dimensiune font:
Primarul Mihai Chirica a făcut o scurtă prezentare a stadiului principalelor proiecte ale municipalității aflate în curs de implementare, menționând și datele estimate pentru finalizare. O parte dintre aceste proiecte vor fi finalizate în câteva luni, altele la sfârşitul anului, iar ultimele, în 2022. „După 12 mai, data la care a fost aprobat bugetul Municipiului Iași, am încercat să recuperăm din timpul pierdut. Am dat drumul la toate procedurile tehnice de achiziție pentru proiectele noi și am revizuit toate proiectele în derulare. Anul acesta și anul viitor vor fi dedicați recepției unor obiective importante”, a anunțat primarul Mihai Chirica.
Primele investiţii care se apropie de finalizare sunt cele din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”. Având o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro), lucrările de modernizare a liniilor de tramvai din zona Pădurii continuă conform graficului (tronsonul Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, cu o lungime de 614 metri). Calea de rulare a tramvaiului este finalizată, iar în prezent se lucrează la carosabilul străzii. Cel târziu în cursul lunii septembrie vor avea loc probele cu tramvaie pe liniile modernizate. Partea de coborâre a străzii Pădurii, dintre intersecția Cinci Drumuri spre bulevardul Tudor Vladimirescu, va deveni pietonală! Cu alte cuvine, pietonii vor putea circula pe stradă, nu doar pe trotuar. Potrivit proiectului, circulația vehiculelor va fi interzisă pe aceste sectoare de drum, cu excepția tramvaielor, a autobuzelor și a riveranilor. Aceștia din urmă nu vor putea circula pe partea pietonală, ci doar pe linia de tramvai, doar până la proprietățile corespunzătoare. În ceea ce privește bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, către localitatea Tomești este construit un punct intermodal, întreg transportul public urmând să fie preluat de acolo către interiorul orașului. Lucrările urmează a se finaliza în acest an.
În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, proiectul are o valoare totală de 104.022.631,88 lei, inclusiv TVA (aproximativ 21 milioane de euro), și implică realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai Iași – Dancu pe tronsonul cuprins între intersecția străzilor Vasile Lupu și Aurel Vlaicu și limita intravilanului Municipiului Iași (în lungime de 2.460 metri cale dublă), reabilitarea podului Ciurchi II pe o suprafață de 275 de metri pătrați, construirea a opt stații de transport public pentru tramvaie, reabilitarea trotuarelor pe lungimea liniei de tramvai cu o suprafață de aproximativ 9.350 metri pătrați și reabilitarea zonelor verzi pe o suprafață de 1.775 de metri pătrați. Până la sfârșitul lunii martie a anului viitor vor avea loc probele cu tramvaie pe liniile modernizate.
În fine, a fost finalizat și proiectul tehnic pentru capătul dinspre localitatea Holboca, după limita municipiului. Mâine, 17 iunie, primarul Mihai Chirica va avea o întrevedere cu Vasile Asandei, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru a găsi o soluție de finanțare. Este vorba despre o sumă de circa 5,6 milioane de lei, fără TVA. Parteneriatul cu Comuna Holboca pentru acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local.
Palatul Braunstein va fi recepţionat lunile următoare
Dintre lucrările care implică reabilitarea unor clădiri-simbol ale oraşului, în lunile următoare vor fi recepţionate lucrările de consolidare şi refuncţionalizare ale Palatului Braunstein. Valoarea proiectului este de 19.097.184,26 lei lei, cu TVA (circa 4 milioane euro). Tot anul acesta, în luna noiembrie, vor fi finalizate lucrările la Mănăstirea Frumoasa. Proiectul a început pe 23 septembrie 2017 şi a costat 21.001.296,30 lei.
În schimb, recepţia lucrărilor de refacere şi consolidare a Muzeului de Istorie Naturală este prevăzută pentru luna iunie a anului viitor. Tot anul viitor, dar în luna septembrie, se vor încheia lucrările la Baia Turcească.
Au fost modernizate jumătate din corpurile de iluminat din oraş
Avansate sunt şi lucrările de modernizare şi eficientizare a rețelei de iluminat public. Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului a fost semnat pe 6 octombrie 2020 cu SC Elba – Com SA Timișoara. Lucrările vor fi realizate pentru o sumă de 11.459.160,54 lei, cu TVA. Este vorba despre 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere și de achiziția unui sistem de telegestiune. La începutul lunii aprilie a fost semnată autorizația de construire și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. De atunci au fost montate peste 2.500 de corpuri de iluminat cu LED, urmând ca lucrările să avanseze.
Trei grădiniţe în trei ani
Începând cu anul trecut, municipalitatea a iniţiat trei proiecte vizând extinderea unor grădiniţe. Una dintre acestea se află în Bucium şi prespune ridicarea unei clădiri P+E aferentă Grădiniței cu Program Prelungit din cartierul Bucium, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 mp. Lucrările vor consta în construirea și echiparea grădiniței cu nouă grupe (180 de locuri) la program prelungit, la care se va adăuga construirea și amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unității de învățământ preșcolar. A fost finalizată faza structurală și circa 25% din partea de arhitectură.
Grădinița Dacia este o altă investiţie, care va consta în construirea unui corp de clădire P+E aferent Grădiniței cu Program Prelungit din cartierul Dacia, cu o suprafață construită desfășurată de 2.375 metri pătrați. De asemenea, proiectul include echiparea funcționalului școlar și amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii. Construirea acestei grădiniţe va duce la crearea a 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar (14 grupe). Partea de structură a acestui obiectiv este aproape de finalizare.
În fine, Grădinița PP 13 va fi gata în 2023, iar de ea se vor bucura 220 de copii
Un alt şantier este cel al Centrului multifuncțional Cicoarei, de pe strada Sofia Nădejde (fostă Cicoarei). Proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci etc. Proiectul are o valoare totală de 16.846.646,85 lei. Lucrările de construire au început în luna martie a acestui an și vor fi finalizate în luna septembrie a anului viitor. În prezent se lucrează la subsolul viitoarei săli de sport.
În fine, modernizarea campusului școlar al Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” se va încheia în cursul lunii noiembrie.
În august va fi redat ieşenilor spaţiul verde din strada Bradului
Oază de verdeață în cartierul meu este un proiect valorând 8.648.541,34 lei, iar durata de realizare a proiectului este de 28 de luni. Programul de revitalizare a spaţiilor publice abandonate sau degradate de mici dimensiuni vizează reconversia şi refuncţionalizarea a 12.741 de metri pătraţi de teren neutilizat. Terenurile care urmează a fi înfrumuseţate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătraţi), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătraţi), strada Egalităţii, nr. 27 A (2.519 metri pătraţi), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătraţi) şi strada Romană (1.635 metri pătraţi). Spațiul din zona străzii Bradului va fi recepționat în cursul lunii august, lucrări fiind în desfășurare și în zona străzilor Romană și Prof. Ion Simionescu.
În ceea ce priveşte zona de agrement C. A. Rosetti, lucrările sunt executate în cel mult 24 de luni de SC Con Ted Company SRL contra unei sume de 7.300.992,29 lei, cu TVA.
În iunie este gata Creşa 1
Pe lângă proiectele cu finanțare europeană, Primăria Municipiului Iași implementează o serie de proiecte și prin finanțare locală. Astfel, sunt în curs de recepție finală cinci străzi, municipalitatea având documentații tehnico-economice elaborate pentru alte 30 de artere rutiere (cu o valoare totală a lucrărilor de 89.965.216,17 lei, cu TVA). În ceea ce privește străzile aflate în proiectare, municipalitatea ieșeană are în lucru trei loturi (în total 24 străzi).
Apoi, în cursul lunii iunie vor fi finalizate lucrările de extindere și modernizare aflate în curs la Creșa nr. 1 „Universul copiilor”, cu o valoare de circa 2,15 milioane de lei. În condiții normale, creșa are o capacitate de 100 de locuri. Investiția este susținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Municipalitatea ieșeană continuă programul de reabilitare și modernizare a spațiilor de joacă pentru copii. Pe 6 octombrie 2020 primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru proiectarea și execuția de lucrări de reabilitare a 28 de astfel de spații. Proiectul și lucrările vor fi făcute de asocierea SC Sport Play Systems SRL – SC Urba SRL, pentru o sumă de 7.188.248,55 lei cu TVA, iar firmele vor avea la dispoziție 12 luni pentru a executa contractul, din care trei luni pentru proiectare și nouă luni pentru execuție. Lucrările sunt în curs.
Primăria mai are în plan modernizarea terenurilor de sport din incinta instituțiilor de învățământ preuniversitar. Din numărul total, nouă au fost finalizate în această perioadă, iar alte 21 sunt în faza de proiectare.
Construirea a șase săli de sport
Un alt program major al Primăriei Municipiului Iași de modernizare și completare a infrastructurii sportive școlare îl reprezintă construirea a șase noi săli de sport. În cadrul acestui program, pentru care în 2020 a fost alocată suma de patru milioane lei, au demarate lucrările de construire a unei săli de sport la Școala Gimnazială „Ion Creangă” (investiție în valoare de 2.277.640,37 lei, cu TVA, executată în cel mult 12 luni de SC Prima Construct SRL), alte cinci săli de sport urmând a fi ridicate la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” și Școala Gimnazială „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” și Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”. Autorizația de construire pentru sala de sport de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” a fost semnată luni, 14 iunie. Licitația pentru lucrări va fi organizată de unitatea școlară.
În fine, municipalitatea a organizat o licitație pentru execuția lucrărilor de amenajare a Grădiniței Codrescu. Data limită de depunere a ofertelor a fost 28 ianuarie, prevederea financiară a procedurii fiind de 3.524.443 lei, fără TVA, respectiv 4.194.087,17 lei, cu TVA. La această licitație au fost primite șase oferte. Noua grădiniță va avea o capacitate totală de 200 de locuri (în condiții normale) în opt săli de grupă. Investiția în noua unitate de învățământ are o valoare totală estimată de 5.556.875,17 lei, cu TVA, din care construcții și montaj de 4.194.087,17 lei cu TVA, lucrările urmând a se desfășura pe o perioadă de 12 luni.
Alte proiecte
Totodată, urmează a fi verificate proiectele tehnice ale Stadionului Municipal „Regele Ferdinand și Sălii de Sport „Centrul Regional de Tineret Regina Maria”. Alte proiecte majore aflate în atenția autorităților locale sunt proiectele de modernizare și reabilitare a esplanadei din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și construirea de locuințe în zona Grădinari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau