Proxenetul din Hârlău râmâne în libertate
Dimensiune font:
* magistraţii au cerut, pentru a doua oară, procurorilor să refacă întregul rechizitoriu * aceştia se încăpăţânează să ceară trimiterea după gratii a inculpatului
Mihai Cătălin Boghiu (39 de ani) din Hârlău a fost arestat cu mare tam-tam, la sfârşitul lunii martie a.c. La încătuşarea sa de atunci au participat agenţi din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, ai Poliţiei Oraşului Hârlău şi Brigăzii de Operaţiuni Speciale Iaşi. Cu prilejul desantului, a fost găsită şi ridicată în vederea confiscării suna de 13.600 lei, precum şi mai multe obiecte, considerate de anchetatori drept probe indubitabile într-un nou caz răsunător de proxenetism.
Rechizitoriul a fost întocmit cu o viteză rar întlnită în asemenea cazuri, ajungând în instanţă pe 15 aprilie. Prin actul de sesizare, procurorii au stabilit că Boghiu a exploatat sexual două tinere, Raluca-Elena C. şi Roxana Elena N., în perioada 4 octombrie 2021 - 27 martie 2022. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, le-ar fi înlesnit celor două practicarea prostituţiei prin închirierea diferitor apartamente în regim hotelier în Piatra Neamţ, prin cumpărarea de prezervative, şerveţele umede, mâncare, în scopul practicării prostituţiei, prin publicarea şi promovarea unor anunţuri de prestări de activităţi sexuale contracost la rubricile de matrimoniale ale site-urilor de specialitate, asigurarea pazei şi protecţiei fetelor în timpul partidelor de sex ale acestora.
Boghiu a rămas în arestul preventiv timp de patru luni, după care a fost plasat în arest la domiciliu. Între timp, judecătorul de cameră preliminară a dispus restituirea dosarului la Parchet.
Pericol pentru „un proces echitabil”
Asta se întâmpla pe 27 iulie. Probele nu erau suficient de concludente, cel puţin în privinţa Roxanei. Mai exact, magistratul a constatat că „trimiterea în judecată pentru fapte pentru care nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală reprezintă o neregularitate a actului de sesizare care duce la imposibilitatea stabilirii judecăţii şi trebuie sancţionată cu restituirea cauzei la procuror”. Adică, extinderea acuzaţiei în ce-o priveşte pe Roxana s-a făcut „direct prin ordonanţa procurorului de schimbare a încadrării judirice a faptei, fără a exista anterior o extindere a urmăririi penale şi ulterior a acţiunii penale”.
Au trecut două luni de-a atunci şi, în loc să completeze dosarul şi să adune probele solicitate, procurorii au urmărit doar trimiterea după gratii a lui Boghiu. Pe 16 septembrie, magistraţii au respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi au admis cererea inculpatului de înlocuire a măsurii cu măsura preventivă a controlului judiciar. Iar, la finele săptămânii trecute, au retrimis procurorilor, pentru a doua oară, dosarul penal. „Lipsa unei urmăriri penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii şi în privinţa altei persoane şi, implicit, lipsa unei acuzaţii clare îi aduce o vătămare procesuală reprezentată de încălcarea dreptului la un proces echitabil dată de lipsa unui cadru procesual clar”. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau