Raportul Rectorului - Universitatea „Al.I.Cuza” a sfidat pandemia, realizând venituri incredibile!

3uaic
1uaic tudorel toader

Dimensiune font:

| 04-04-2021 20:07

 

* imediat după introducerea stării de urgenţă, UAIC a mizat totul pe creșterea veniturilor realizate prin activităţile de cercetare, din donaţii şi din proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”, iar rezultatul a fost peste aşteptări * cel mai spectaculos salt s-a consemnat la capitolul „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”: 19.787.732 lei, de aproape patru ori mai mult decât estimarea de la începutul anului 2020

Vineri, 2 aprilie, a fost dat publicităţii „Raportul Rectorului” prof.univ.dr. Tudorel Toader pentru anul 2020, un document amplu, în care sunt trecuţi toţi indicatorii economico-financiari, cei de performanţă academică, precum şi stadiul investiţiilor angajate de universitate.

Încă de la primele pagini ale raportului surprinde faptul că instituţia de învăţământ ieşeană a reuşit anihileze multiplele implicaţii negative ale acestui an pandemic. În primul rând, desfăşurarea online a cursurilor şi examenelor a făcut ca studenţii domiciliaţi în afara Iaşului să nu se mai înghesuie, ca în ceilalţi ani, în căminele studenţeşti, acestea rămânând neocupate, iar cantinele închise, conturile universităţii văduvite de nişte încasări certe.

Cu toate acestea, veniturile realizate în 2020 au fost de 402.948.861 lei, deşi estimările de la începutul anului, dinainte de pandemie, dădeau valoarea de 341.000.000 lei.

Management „de manual”

Explicaţia acestei performanţe greu de prevăzut constă în principiile ce au stat la construirea bugetului instituţiei de învăţământ. E vorba de „principiul realităţii”, care presupune „asigurarea evaluării realiste a veniturilor şi dimensionarea judicioasă a cheltuielilor, avându-se în vedere şi etapele legale necesare pentru derularea activităţilor/achiziţiilor propuse” şi „principiul echilibrului”, care spune că nu pot fi bugetate cheltuieli fără a avea surse de venit.

Astfel, imediat după introducerea stării de urgenţă, rectorul prof.univ.dr. Tudorel Toader, alături de echipa de conducere a UAIC au luat decizia de a creşte veniturile realizate prin activităţile de cercetare, din donaţii şi din proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”. Rezultatul a fost peste aşteptări. Venituri din cercetare: 29.965.796 lei, faţă de 20.000.000 lei, cât era estimarea iniţială. Din donaţii şi sponsorizări au venit 6.050.000 lei, prognosticul fiind de 4.650.000 lei, dar cel mai spectaculos salt s-a consemnat la capitolul „proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”: 19.787.732 lei. De aproape patru ori mai mult decât estimarea de la începutul lui 2020: 5.500.000 lei.

Încă un lucru remarcabil, rezultatul financiar al anului 2020, reflectat în contul de profit şi pierdere este excedent în sumă de 66.338.476,78 lei. Rezultatul este influenţat de creşterea venitului din provizioane datorat faptului că „în cursul anului 2020, au fost achitate toate drepturile aferente Legii 85/2016, având ca rezultat creşterea venitului din provizioane (cheltuiala a fost înregistrată la momentul constituirii şi venitul se înregistrează la momentul plăţii). Totodată, rezultatul este influenţat şi de cheltuiala cu amortizările. Fără aceste influenţe rezultatul curent al anului este excedent în sumă de 68.370.416,49 lei”.

Raportul vorbeşte şi despre investiţiile deja demarate, de planurile de viitor. De notat sunt începerea lucrărilor de montaj şi punere în funcţiune a liniei de îmbuteliere apă minerală (inclusiv servicii de proiectare tehnologică), apoi renovarea Casei Universitarilor, reactivarea Observatorului Astronomic (închis în urmă cu şase ani), construirea unui complex sportiv multifuncţional, compus din terenuri exterioare (teren de fotbal cu nocturnă, teren de tenis de câmp), sală de baschet/volei, bazin olimpic de înot, bazin de antrenament, sală de gimnastică, spaţii adiacente, vestiare, băi, parcare şi multe alte proiecte de mai mică anvergură.

Ținte noi pentru anul universitar 2021/2022

Plecând de la acest bilanţ, conducerea Univeristăţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi priveşte cu optimism viitorul apropiat. Ţintele pentru anul universitar 2021/2022 sunt: atragerea unui număr constant de studenţi din ţară şi din străinătate; corelarea programelor de studii de masterat cu nevoile mediului de afaceri şi continua adaptare a acestora la noile condiţii socio-economice regionale, naţionale şi internaţionale; consolidarea sistemului e-learning şi creşterea gradului de utilizare şi diversificarea tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii în derularea procesului educaţional; adaptarea/completarea ofertei de programe de studii cu programe de formare profesională continuă după studiile de licenţă şi dezvoltarea competenţelor transversale ale studenţilor prin pachete de cursuri facultative oferite de facultăţile de profil.

În fine, raportul atrage atenţia asupra unor „puncte slabe” în activitatea universităţii, cum ar fi numărul mic de studenţi implicaţi în activităţile extracurriculare, datorită neconcordanţei dintre agendele studenţilor şi specialiştilor care propun aceste activităţi, gradul scăzut de conştientizare la nivelul comunităţii academice a importanţei abordării unor metode de educaţie non-formale în formarea studenţilor, în vederea atragerii acestora pentru activităţile UAIC, lipsa unui sistem electronic integrat care să permită tuturor serviciilor interesate accesul la informaţiile necesare desfăşurării activităţii lor, neintroducerea obligativităţii utilizării adreselor de email pe domeniul uaic.ro în vederea comunicării dintre studenţi-profesori, studenţi-servicii ale UAIC.

Parcă sfidând pandemia, în 2020, UAIC a revenit în Top 1.000 mondial al universităţilor. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei