Reactualizări de preţuri pe Axa rutieră strategică Iaşi – Suceava
Dimensiune font:
* după șapte contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, patru plângeri împotriva deciziilor CNSC, care au fost soluționate de Curtea de Apel Iași, și o cerere de revizuire împotriva deciziei Curții de Apel Iași, a fost semnat şi contractul de execuție a ultimului lot din proiect
Proiectul Axei rutiere Iași - Suceava, demarat în urmă cu câţiva ani, a suferit decalaje foarte mari din cauza contestațiilor firmelor constructoare care trebuiau să se ocupe de lotul 3, situat în județul Iași. Probleme au fost și la loturile din județul Suceava, unde consorțiul de firme care lucra a renunțat la contract din cauza gravelor deficienţe de proiectare şi pe fondul creşterii prețurilor la materiale de construcție.
Consiliul Județean Suceava a anunțat că a primit, de curând, expertiza tehnică a lucrărilor pe traseul Axei rutiere Suceava - Iași. Vorbim de o porțiune de 75 de kilometri de drum județean. După reactualizarea costurilor proiectului, urmează a se demara o nouă licitație, în vederea desemnării firmei constructoare. Lucrarea cuprinde un prim lot care începe de la limita județului Iași, trece prin Dolhasca, Liteni, Udești, Bosânci, Ipotești și continuă cu un al doilea lot, care leagă localitățile Liteni, Stroiești, Costana, Darmănești cu drumul european E85.
Zeci de kilometri de drum la Iași
Pentru județul Iași, execuția lucrărilor la Axa Rutieră Iași-Suceava a fost împărțită în trei loturi: Lotul 1 – DJ 282 Limita Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D, în lungime de 29,584 km; Lotul 2 -DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița, și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281) în lungime de 22,001 km și Lotul 3- DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi în lungime de 40,610 km. Lotul 3 din Axa strategică Iași – Suceava presupune modernizarea DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, în lungime de 40,610 km, aproape jumătate din lungimea totală a traseului axei. Proiectul „Regiunea Nord – Est – Axa rutieră strategică Iași – Suceava” este finanțat prin POR 2014-2020. Autoritățile au semnat săptămâna aceasta ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Lotului 3 din obiectivul Axa Rutieră Strategică 1 Iași – Suceava. „Ne bucurăm că, în sfârșit, s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 3. Este un eveniment pe care majoritatea locuitorilor din cele șase comune care traversează acest tronson îl așteptăm din copilărie. S-a semnat ordinul de începere a lucrărilor”, a mărturisit Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.
Licitația a fost câștigată de Asocierea SC Daroconstruct SRL – SC Rutador SRL, iar valoarea contractului este de 91.776.997,59 lei fără TVA. „Cu acești 41 de kilometri nu fac altceva decât ajutarea unor comunități importante din județul nostru și aici mă refer la Belcești, Ceplenița, Ctonari, Scobinți, Lespezi și la Sirețel. Populația va avea o șansă la dezvoltare. Dincolo de accesibilitate, condiții optime de trafic, cred că este imperios necesar să oferim tuturor locuitorilor județului nostru condiții cât se poate de bune”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliul Județean Iași.
Parcursul nu a fost deloc ușor. Și aici, firmele constructoare au constesta în instanță licitațiile pentru lotul 3, astfel lucrarea s-a decalat foarte mult timp. „După șapte contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, patru plângeri împotriva deciziilor CNSC, care au fost soluționate de Curtea de Apel Iași, și o cerere de revizuire împotriva deciziei Curții de Apel Iași, reușim să semnăm contractul de execuție a Lotului 3 și putem să începem lucrările de modernizare. Anul acesta urmează să fie finalizate lucrările pe celelelalte două loturi din Axa Iași – Suceava, iar la sfârșitul anului 2023 va fi gata și modernizarea Lotului 3”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Potrivit estimărilor autorităților, Axa Iași-Suceava va deservi pentru 800.000 de locuitori. Comunele ieșene care vor beneficia de noul proiect sunt Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi, Sirețel. Proiectul prevede reabilitarea a aproape 170 kilometri de drum din județele Iași și Suceava, iar la finalul acestuia 22 de comune și orașe vor fi conectate la rețeaua trans-europeană de transport. Valoarea totală a proiectului pentru axa rutieră Iași - Suceava este de 103 milioane de euro. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau