Refugiații solicită îngrijiri medicale la Iași
Dimensiune font:
* zilnic, cel puțin cinci, șase refugiați solicită îngrijiri de specialitate, la Urgențe * medicii atrag atenţia că sunt cazuri de boli cronice care se acutizează din cauza stresului * cei mai mulţi au aveau febră, patologie post-COVID, patologie neoplazică, patologie cardiovasculară * la Spitalul pentru Copii, de la începutul lunii martie au fost aduşi 40 de micuți ai căror părinţi sunt refugiaţi din Ucraina
Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina ajung la spitalele din Iaşi din cauza problemelor de sănătate. Dacă la începutul săptămânii trecute, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” erau unul sau doi refugiaţi care solicitau asistenţă medicală, acum sunt şi câte cinci-şase cazuri pe zi. „În 24 de ore au fost 10 apeluri în dispeceratul 112 pentru probleme medicale ale refugiaților, unii refuzând transportul la spital. Vineri noaptea doi pacienți de 19 și 44 ani, au fost aduşi cu ambulanţa dintr-un spital din Kiev în UPU de la Spitalul Sf. Spiridon cu fracturi membre inferioare imobilizate. Au stat la noi în UPU două zile sub supraveghere. Dimineaţa asta aufost transferaţi la aeroport pentru a fi transferaţi într-un centru de trauma din Israel”, a spus dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul „Sf Spiridon.
Afecţiunile acuzate de refugiaţi sunt diverse. Medicii atrag atenţia că sunt cazuri de boli cronice care se acutizează din cauza stresului, dar şi al faptului că nu au primit îngrijirile medicale la timp sau din cauza călătoriei. Cei mai mulţi au aveau febră, patologie post-COVID, patologie neoplazică, patologie cardiovasculară. Cu toţii au acuzat însă stări afective traumatice post război. „Puțini au avut nevoie de internări. Un bărbat de 59 de ani, care de curând a suferit o intervenţie post infarct făcută în Ucraina. Din cauza oboselii şi a drumului epuizant a avut nevoie de internare la cardiologie”, a spus dr Cimpoeşu.
Medicii din Iaşi cred că în următoarea perioadă va creşte numărul refugiaţilor care ajung în spitalele din Iaşi. „Noi suntem pregătiţi. Există locuri de spitalizare. Permanent în UPU există un medic sau medic rezident vorbitor de limbă rusă care să asigure traducerea. Astfel partea de comunicare, care este extrem de importantă, este asigurată”, a spus dr Diana Cimpoeşu.
La Spitalul pentru Copii, de la începutul lunii martie au fost aduşi 40 de copii ai căror părinţi sunt refugiaţi din Ucraina. Doar doi dintre ei au avut nevoie de spitalizare. Restul, după ce au fost consultaţi şi au primit indicaţii terapeutice, au fost lăsaţi să plece. „De la 1 martie au fost 40 de prezentări în UPU şi doi copii internaţi. Este internat un copil cu afecţiune neurologică în zona ATI non-COVID. Am înregistrat şi primul pacient ucrainean pozitiv COVID. Are doi ani şi prezintă manifestări medii de patologie COVID pozitiv. Este internat în zona roşie. Este însoţit de mamă. De altfel, numărul pacienţilor COVID internaţi la este în continuă scădere. Avem nouă cazuri internate în prezent pe zona roşie şi încă unul în ATI covid”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau