Repetiţia generală pentru Bac a început cu basmul
Dimensiune font:
Basmul cult i-a prins aproape nepregătiţi pe elevii de clasa a XII-a care au susţinut Simularea Examenului de Bacalaureat. „Credeam că ne vor da vreun personaj, cum ar fi Vitoria Lipan, din Baltagul. Voi cere părinţilor să încep să fac meditaţii, pentru că nu vreau să am probleme la vară, la Bac”, a spus o elevă din Iași...
Ieri, la proba de Limba şi literatura română au fost prezenţi 95,4% dintre elevii de clasa a XII-a din judeţ. Pentru 27 de elevi din nouă de unităţi de învăţământ s-au adaptat procedurile privind condiţiile de examen. Au fost cazuri în care din cauza deficienţelor elevilor timpul de lucru a fost mărit, elevii au primit profesor de sprijin şi au fost tipărite subiecte cu caractere mărite.
La primul subiect al probei de la limba şi literatura română din cadrul Simulării Examenului de Bacalaureat elevii de clasa a XII-a, elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tiţescu, „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”.
La subiectul al II-lea elevii au avut poezia „Versuri” a lui Tudor Arghezi. Ei trebuiau să elaboreze un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.
La subiectul al III-lea, elevii au avut de scris un eseu, de minimum 400 de cuvinte, dintr-un basm cult studiat. La acest subict, mulţi elevi au ales basmul „Harap Alb”, de Ion Creangă. „Nu doar eu, dar şi alţi colegi au fost surprinşi că ne-a picat basmul. Credeam că ne vor da vreun personaj, cum ar fi Vitoria Lipan din Baltagul. Voi cere părinţilor să încep să fac meditaţii, pentru că nu vreau să am probleme la vară, la Bac”, a spus Mădălina, elevă în clasa a XII-a la profil filologie. Alţi elevi ne-au răspuns... „ne aşteptam să ne dea eseul”.
Subiecte cu grad de dificultate medie
Profesorii spun că toate cele trei subiecte au avut un grad de dificultate medie, şi că toţi elevii ar trebui să obţină nota 6 la această probă. „Se pot obţine cu uşurinţă 30 din cele 100 de puncte doar rezolvând prima parte a cerinţei de la subictul I. Trebuiau doar să citească cu atenţie un text şi să răspundă la cinci întrebări. La punctul B, se puteau obţine, la fel de uşor, 20 de puncte, pentru un eseu argumentativ. Adică trebuiau să argumenteze adică succesul este influenţat sau nu de mediul de lucru şi să le raporteze la informaţiile din fragmentul dat. Într-un alt argument trebuiau să vorbească despre propria experienţă personală sau culturală, dacă succesul este influenţat sau nu de mediul de lucru. Alte 10 puncte se puteau obţine şi de la subiectul II, unde elevii au avut de scris despre ideea poetică şi mijloacele artistice dintr-o poezie a lui Arghezi, un poet modernist care se studiază în clasa a XII. La acest subiect trebuiau să scrie că poezia este una modernistă, scrisă în versuri albe, să spună despre ideea centrală a textului şi figurile de stil folosite. La ultimul subiect, cerinţele au fost la fel de simple. Elevii au avut de scris, funcţie de profil, despre particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un basm cult, iar elevii de la profil Real trebuiau să prezinte relaţiile două personaje dintr-un basm cult studiat la clasă”, a spus Alina Cîrnu, profesoară de limba şi literatura română.
Emoţiile elevilor de clasa a XII-a vor continua mâine, cu proba obligatorie a profilului, adică matematica, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie.
Miercuri este programată proba la alegere, urmată de cea la limba maternă, care va fi susţinută joi.
Elevii vor afla rezultatele de la Simularea examenului naţional de Bacalaureat 6 aprilie.
Notele obţinute de elevi la simularea examenului naţional de bacalaureat sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau