Resuscitare în sutană!
Dimensiune font:
Reprezentanţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (ISUJ Iaşi) s-a ocupat zilele trecute de instruirea persoanelor care asigură permanenţa în cadrul Ansamblului Mitropolitan, astfel încât defibrilatorul montat în curtea interioară să fie folosit corespunzător în cazul necesităţii acordării primului ajutor
La începutul acestei luni, Arhiepiscopia Iaşilor a achiziționat un defibrilator cardiac pe care l-a amplasat în curtea Ansamblului Mitropolitan, pe tabloul de informare turistică situat în faţa Catedralei. Aparatul electronic folosit în tratamentul fibrilației atriale sau ventriculare este extrem de util în cazul unor urgențe, până la sosirea unui echipaj medical specializat, având instrucțiuni simple de folosire în cazul acordării primului ajutor. El a fost livrat şi instalat de o societate comercială din Cluj, specializată în aparatura medicală de urgență.
De altfel, aşa cum anunţau reprezentanţii Arhiepiscopiei Iașilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (ISUJ Iaşi) s-a ocupat zilele trecute de instruirea persoanelor care asigură permanenţa în cadrul Ansamblului Mitropolitan, astfel încât defibrilatorul să fie folosit corespunzător în cazul necesităţii acordării primului ajutor. În cadrul acestei activități, ce are la bază „Protocolul de prevenire” încheiat între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași, au fost prezenți reprezentanți ai ISUJ Iași, colonel Buta Ioan Viorel, şeful Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Iași și plt. Cadar Robert, alături de pr. Marius Burghelea, directorul departamentului SSM/PSI SU/GDPR şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Iașilor. „Primul-ajutor, acordat de persoane necalificate, poate salva vieți, de aceea toată lumea ar trebui să știe cum se acordă primul-ajutor în caz de urgență și cum trebuie procedat în situații neprevăzute (accidente, traumatisme, stop cardiorespirator, comă) până la sosirea personalului calificat. Acțiunea s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în incinta Sălii Iustin Moisescu din cadrul Centrului Eparhial din municipiul Iași, cu o nouă activitate de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, ce a presupus exemplificarea modului de acordare a primului ajutor, activitate la care au participat aproximativ 100 de persoane, personal clerical și neclerical. De asemenea, activitatea a continuat și în incinta instituției unde a fost prezentat modul de folosire a defribilatorului în cazul acordării primului ajutor”, au spus oficialii Arhiepiscopiei.
Defibrilatoare în toate zonele aglomerate din oraş
Stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces în rândul populației. Peste 50.000 de decese au loc anual în ţara noastră din această cauză, cele mai multe având loc chiar pe stradă. Dintre aceste decese, aproximativ 40% dintre pacienţii aflaţi în stop cadio-respirator prezintă fibrilaţie ventriculară, iar un defibrilator are capacitatea de a restabili ritmul cardiac normal la o persoană care tocmai a suferit un atac de cord.
În ultimii ani, în Iași au fost achiziționate mai multe astfel de aparate şi montate în zonele aglomerate din oraș pentru a putea fi utilizate în cazul unor urgențe. Ele sunt amplasate în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie” din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, acesta din urmă fiind achiziţionat cu sprijinul credincioşilor din parohie. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau