Reviriment surprinzător pe piaţa ieşeană a muncii
Dimensiune font:
* uşoară creştere a ofertei de lucru, în ciuda faptului că destule firme au încă obloanele trase * au apărut opt posturi în plus în sănătate * noi oportunităţi pentru cei cu studii superioare, necesarul de personal calificat reprezintă mai bine de un sfert din total * record negativ absolut în ce priveşte numărul posturilor vacante la nivel de continent
După patru luni de scădere continuă, uneori chiar abruptă, a ofertei de lucru, noul an aduce cu el un surprinzător reviriment pe piaţa ieşeană a muncii. Asta, ţinând, evident, cont de faptul că încă ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă, destule firme au încă obloanele trase.
Recapitulând un pic, de la sfârşitul verii, când numărul posturilor vacante la nivel de judeţ oscila în jurul valorii de 1.000, piaţa muncii s-a contractat de la o săptămână la alta. Aşa s-a ajuns ca, în centralizatorul întocmit de AJOFM pe 28 decembrie, să mai figureze doar 348 locuri de muncă disponibile. Acum sunt 355, deci uşoară creştere, prima din ultimele patru luni şi jumătate.
În linii mari, situaţia din clipa de faţă e similară celei de la finele lui 2022, revirimentul datorându-se creşterii nevoii de personal ultracalificat, dar şi celor opt posturi noi din sănătate.
Cei cu studii superioare îşi pot găsi un angajament ca administrator bază de date, analist, arhivar, arhivist, asistent logistică, asistent logistică, asistent manager, consilier juridic, contabil, economist, geograf, ingineri (CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic, connfecţii-tricotaje), inspector/referent resurse umane, manager marketing, manager proiect, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, peisagist, programator, proiectant arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing sau specialist resurse umane. În total, 89 de posturi, faţă de 83, câte erau săptămâna trecută. Adică mai bine de un sfert din totalul pieţei muncii.
La necalificaţi, nicio schimbare. Câteva posturi de ajutor bucătar, ambalator manual, îngrijitor clădiri, legător manual, lucrător bucătărie, manipulant mărfuri, ceva de lucru în construcţii şi industria confecţiilor.
Norvegientii caută muncitori forestieri. Salariu, 3.000 euro lunar
Defalcat pe domeniile de activitate, tabloul reflectă o uşoară scădere în comerţ (24/26), ceva mai multe oportunităţi în HoReCa (23/20), două locuri de muncă în transporturi (conducător autospecială), în continuare nimic în asigurări, oarece diminuare (de altfel, aşteptată, 105/108) în restul serviciilor.
Confecţiile (32/33), construcţiile (113/114) şi industria (38/37) au diferenţe minore faţă de sfârşitul lui 2022. Evident, nimic în agricultură, saltul notabil e în sănătate, unde au apărut opt posturi în plus, aici fiind acum 18 locuri de muncă vacante. Se caută un asistent medical balneofiziokinetoterapie, un asistent medical generalist, infirmere şi registratori medicali.
Record negativ în ce priveşte locurile de muncă disponibile la nivel continental şi înregistrate pe platforma EURES. Mai sunt doar 40, în numai trei ţări. Danemarca are nevoie de 30 îngrijitori persoane, norvegienii caută doi montatori bucătării şi amenajări interioare şi patru muncitori forestieri (pentru aceştia salarizarea pare rezonabilă, aproximativ 3.000 euro brut pe lună), iar nemţii angajează un electronist şi un electrician. Atât. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau