Rezidențiat cu surprize, la Iași
Dimensiune font:
* deşi spitalele se plâng că nu au suficienţi specialişti, mai ales acum, pe timpul pandemiei, paradoxal, Minsiterul Sănătăţii a scos mai puţine posturi la concurs, fapt recunoscut şi criticat indirect şi de rectorul UMF Iaşi * jumătate dintre cei 12.500 absolvenţi de medicină nu vor avea posibilitatea să intre la rezidenţiat şi, ca atare, nici să se angajeze ulterior în vreun spital din România
De tensiune maximă au avut parte, ieri, organizatorii din Iaşi ai examenului de rezidenţiat. Din cauza pandemiei, pentru cei 2.147 de candidaţi care au susţinut la UMF Iaşi examenul de admitere la rezidenţiat a fost nevoie de 72 de amfiteatre şi săli de curs. O parte dintre acestea au fost ale universităţii de medicină, cea mai mare parte însă au fost spaţii ale celorlalte universităţi de stat din Iaşi. „La Iaşi avem peste 2.000 de candidaţi înscrişi la rezidenţiat. Ei vor concura pe 1.600 de locuri. Concurenţii îşi pot alege specialitatea şi centrul în care se vor pregăti sau spitalul plătitor, funcţie de punctaj, între 30 noiembrie şi 2 decembrie”, a spus rectorul UMF Iaşi.
Deşi spitalele se plâng că nu au suficienţi specialişti, mai ales acum, pe timpul pandemiei, paradoxal, Minsiterul Sănătăţii a scos mai puţine posturi la concurs, fapt recunoscut şi criticat indirect şi de rectorul UMF Iaşi. „Nu aş putea spune că există o parte pozitivă la acest concurs. Absolut deloc. Nu cred că există vreun aspect benefic. Aş putea spune, din contra, numărul de locuri disponibile pentru admiterea la rezidenţiat a scăzut la anumite specialităţi care sunt absolut necesare în această perioadă, respectiv, Boli infecţioase, ATI, Epidemiologie, ceea ce este absolut greu de interpretat”, a punctat rectorul UMF.
Număr mare de candidați la Farmacie
Cele 200 de subiecte de pe grila de examen, la care candidaţii la rezidenţiat au trebuit să răspundă pe parcursul a patru ore, au fost elaborate de o comisie din care fac parte şi cadre didactice de la UMF Iaşi. Această Comisie Centrală care a conceput subiectele se află, pentru al treilea an consecutiv, la Târgu Mureş. „Este o zi foarte importantă. Fiecare medic, farmacist sau dentist trebuie să treacă prin acest concurs. Este un moment în care absolvenţii pornesc spre un alt drum, cel al specialităţilor. Pregătirea variază de la 4 la 6 ani, după care ajung să fie specialişti într-o anumită ramură de specialitate. Numărul de candidaţi înscrişi e destul de mare, numărul de locuri a mai scăzut faţă de anul trecut. Ministerul Sănătăţii este cel care gestionează numărul locurilor puse la dispoziţia candidaţilor. Faţă de anul trecut a scăzut numărul locurilor, ceea ce e greu de interpretat în ceea ce priveşte situaţia actuală, dar asta e treaba celor de la Minister şi a celor care fac politică”, a spus rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
Anul acesta la Iaşi numărul candidaţilor la Medicină Generală este aproape egal cu cel de anul trecut, 1.086 faţă de 1.087, în schimb, la Medicină Dentară numărul candidaţilor este mult mai mic, de 508, comparativ cu 668 cât au fost anul trecut. La Farmacie, anul acesta s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de candidaţi: 553, faţă de 360, anul trecut.
Situaţia este oarecum dificilă, având în vedere că numărul de poziţii scoase la concurs a scăzut dramatic faţă de sesiunea noiembrie 2020: anul acesta Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar 6.219 locuri şi posturi, faţă de 9.011 cât au fost anul trecut, iar pe cele 6.000 de posturi concurează peste 12.500 de candidaţi. Matematic vorbind, asta înseamnă că jumătate dintre cei 12.500 absolvenţi de medicină nu vor avea posibilitatea să intre la rezidenţiat şi, ca atare, nici să se angajeze ulterior în vreun spital din România. Asta în situaţia în care cu toţii ştim că de 30 de ani sistemul sanitar românesc se confruntă cu o puternică criză de personal medical specializat.
Emoții pentru candidații de peste Prut
Candidaţii din Republica Moldova care au decis să participe la concursul de admitere la rezidenţiat în România au avut parte de tensiune şi emoţie atunci când au trebuit să intre în sălile de examinare organizate la Iaşi. În timpul procedurilor de verificare a certificatului verde, înainte de intrarea în sala de examen, studenţilor candidaţilor din Republica Moldova li s-a spus că au codul de vaccinare invalid, deşi ei s-au imunizat. În realitate, problema a fost una de soft şi se datora faptului că Republica Moldova nu face parte din Uniunea Europeană. Până la urmă, situaţia, deloc plăcută, s-a rezolvat cu ajutorul celor de la STS, iar concurenţii basarabeni au reuşit să intre la timp în sălile de examinare, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau