Românii, principala forță de muncă din agricultura Italiei
Dimensiune font:
Mai mult de un sfert din produsele alimentare care poartă marca faimoasă „made in Italy” sunt realizate prin munca străinilor. O armată de peste 370.000 de oameni, din 155 de țări, care și-au găsit un loc de muncă în sectorul agricol, asigurând 27% din totalul zilelor de lucru necesare sectorului. Datele provin din Dosarul Statistic al imigrației din 2019, unde se mai arată că numărul străinilor care conduc întreprinderile agricole a ajuns la 17.000. Comunitatea muncitorilor agricoli prezenți în Italia, arată datele, îi are pe primul loc pe români (107.591), urmați de marocani (35.013), apoi indieni (34.043). Urmează albanezii (32.264), senegalezii (14.165), polonezii (13.134), tunisienii (13.106), bulgarii (11.261), macedonenii (10.428) și pakistanezii (10.2723). În unele zone, componenta străină este numeroasă și bine structurată: străinii culeg căpșuni în zona Verona, fructe în Emilia Romagna, struguri în Piemont, lucrează la ferme de lapte în Lombardia, la vie în Friuli sau la mere în Trentino. Anul trecut, Ministerul Românilor de Pretutindeni a anunțat că aproximativ 9.700.000 de români se află în afara granițelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia. Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), 91.345 de copii aveau părinţii plecați la muncă în străinătate, în iunie 2019, din care 16.453 de copii cu ambii părinţi plecaţi şi 11.723 copii cu părintele unic susţinător plecat. Din Moldova, regiune cunoscută pentru nivelul scăzut de trai, Botoșaniul și Vasluiul sunt județele cu cei mai mulți oameni plecați peste hotare.
Miruna NEACȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau