S-a decis: spitalul mobil va fi funcţional în week-end!

1covid

Dimensiune font:

| 11-10-2020 19:17

 

* „Cel mai sigur, joi vom avea avizul de la Agenţia de Mediu, cu tot ceea ce implică el, urmând ca pe 16, vineri, să aducem acolo pacienţi, în condiţiile în care primim şi celelalte avize de la instituţii”, a spus Costel Alexe, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iaşi * pentru început, spitalul va funcţiona cu 24 de paturi la Terapie Intensivă şi alte 30 pentru cazurile cu forme medii de infectare * şase noi focare COVID au fost confirmate în acest week-end în judeţ, unul dintre acestea la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde au fost confirmate pozitiv şase cadre medicale

Miniştrii Sănătăţii şi ai Mediului, Nelu Tătaru şi Costel Alexe, s-au întâlnit în cursul zilei de astăzi la Prefectura Iaşi cu şefii instituţiilor medicale din Iaşi. La sfârşitul şedinţei, cei doi oficiali au declarat că spitalul mobil de la Leţcani ar putea fi funcţional începând cu 16 octombrie. „Sper ca la sfârşitul săptămânii care urmează, pe 16 octombrie, la spitalul mobil de la Leţcani să avem şi primul pacient. Sunt evaluări care se fac la Mediu, la Inspectoratul de Stat în Construcţii... Personalul medical trebuie instruit şi trebuie să facă evaluarea capacităţii spitalului”, a spus ministrul Sănătăţii.

Şi ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că sfârşitul săptămânii viitoare este data cea mai probabilă când va fi internat primul pacient al spitalului mobil de la Leţcani. „Astăzi, cuvântul de ordine în ceea ce înseamnă autorităţile din Iaşi şi autorităţile centrale este să operaţionalizăm cât mai repede spitalul de la Leţcani, să putem primi pacienţi acolo şi să salvăm vieţi. Cel mai sigur, joi vom avea avizul de la Agenţia de Mediu, cu tot ceea ce implică el, urmând ca pe 16, vineri, să aducem acolo pacienţi, în condiţiile în care primim şi celelalte avize de la instituţii. Ca ministru, ca ieşean şi preşedinte ales al Consiliului Judeţean Iaşi mulţumesc tuturor reprezentanţilor instituţiilor medicale din Iaşi pentru tot efortul făcut”, a spus Costel Alexe.

Pentru început, spitalul mobil de la Leţcani va funcţiona cu 24 de paturi la Terapie Intensivă şi alte 30 pentru cazurile cu forme medii de infectare cu COVID-19. „În funcţie de numărul de cazuri, numărul paturilor de la spitalul mobil va fi suplimentat. În ceea ce priveşte personalul, analizăm întâi ce resurse avem, pe ce ne putem baza şi eventual să detaşăm din alte judeţe unde incidenţa este mai mică”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.  

Ministrul Tătaru: „Capacităm numărul de paturi”

Referindu-se la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de a permite participarea la sărbătorile religioase doar credincioşilor care au domiciliul în localitatea respectivă, ministrul Sănătăţii le-a atras atenţia celor nemulţumiţi că ne aflăm în plină pandemie, iar rata infectărilor este destul de mare. „Trebuie să se gândească că avem o sărbătoare religioasă într-un context pandemic. Acest an a însemnat un an diferit faţă de ceilalţi, atât ca sărbători pascale, ca Rusalii, vacanţe, început de an, ca şcoală, în general. Haideţi să gândim că trebuie să adaptăm acest pelerinaj la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj. Să ne gândim totuşi la cei care sunt în spitale, la cei care şi-au pierdut viaţa şi la corpul medical. Suntem acolo, şi noi avem credinţa în suflet, cu toţii o avem, toţi ne rugăm şi la intrarea în schimb şi la ieşirea din schimb şi pentru cei care îi îngrijim”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a mărturisit că, în discuţiile cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cei ai Patriarhiei, mesajele autorităţilor laice au fost clare, în privința organizării sărbătorilor religioase. „Mesajele noastre au fost destul de clare inclusiv în discuţiile pe care le-am avut cu Patriarhia sau Mitropolia. S-ar părea că evoluţia ar trebui să ne reaşeze pe toţi, să ne respectăm partea noastră de treabă. Noi suntem aici, sistemul medical este aici, capacităm numărul de paturi, capacităm numărul de paturi din terapie intensivă și aşteptăm și din partea celor care participă la aceste activităţi să respecte anumite reguli”, a spus ministrul Sănătăţii.

Autorităţile locale şi centrale sunt tot mai îngrijorate  din cauza numărului mare de infectări înregistrat în ultima perioadă. Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit, ieri, la Prefectura Iași cu autorităţile locale şi directorii de instituţii medicale pentru a căuta soluţii în vederea suplimentării numărului de paturi în spitalele suport COVID din județ. „Am discutat şi analizat astăzi modalitatea de a putea aduce la o capacitate de 59 de paturi la terapie intensivă în municipiul Iaşi, atât prin cele 24 de paturi de la Spitalul din Leţcani, cât şi prin cele 59 de paturi de la Spitalul CFR, care sunt operaţionalizate. Avem în momentul acesta suplimentat numărul de paturi, care sunt în pregătire sau sunt libere, la Spitalul de Boli Infecţioase. Am avut discuţii cu doamna profesor Carmen Dorobăţ şi cu domnul director Vasile Cepoi pentru a evalua fiecare spital suport COVID în parte, fiecare pat pentru pacienţi”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Șase cadre medicale de la IBCV, cu coronavirus!

Şase noi focare COVID au fost confirmate în acest week-end în judeţ. Unul dintre acestea este la Secţia de Supraveghere şi Tratament Avansat al Cardiacilor Critici, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde au fost confirmate şase cadre medicale ca fiind pozitive la COVID-19. „Personalul pozitiv a fost evaluat medical și izolat la domiciliu. S-a hotarat limitarea internărilor numai pentru pacienții gravi. S-a efectuat dezinfecția spațiilor anexe”, spune Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

La Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi Revis din Hârlău sunt pozitivi 3 beneficiari și un pedagog. Apoi, la Centrul de Servicii Sociale Mihail Sadoveanu din Paşcani sunt infectaţi doi beneficiari şi 2 salariaţi. 

Alte trei focare de infectare COVID-19 au fost localizate în cadrul a trei societăţi comerciale din Iaşi, numărul celor confirmaţi pozitiv fiind, în total, de 52.

Cele mai multe infectări au fost confirmate duminică la o societate de confecţii metalice - 43 de persoane. „Salariații pozitiv s-au adresat pentru evaluare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Cei declaraţi contact sunt în carantină la domiciliu. În data de 12 octombrie se vor efectua manevre de dezinfecție cu o firmă specializată, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare”, spune DSP Iaşi. Laura RADU, Daniel BACIU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu a răsturnat tolba cu promisiuni la Bacău
20/05/2024 08:45

Seful social-democratilor din Romania, prim-ministrul Marcel Ciolacu, s-a aflat, sambătă, in judeţul Bacău, pentru a vizita santierele Consiliului Judetean, Athletic Park, pavilionul Municipal al Spitalului ...

Scrisoare Papei Francisc, de la tinerii din Iași
20/05/2024 08:45

Peste 2.000 de persoane au venit la Iaşi să-l intalnească pe Secretarul de Stat al Papei Francisc, cardinalul Pietro Parolin, care a participat la Ziua Tineretului. Evenimentul a fost organizat sambătă, cu ...

Iașul schimbă modalitatea de repartizare a locuințelor ANL!
20/05/2024 08:30

Criteriile de repartizare a locuintelor pentru tineri construite prin ANL vor fi modificate, ordinea de prioritate in solutionarea cererilor urmand să fie stabilită prin intermediul unui punctaj care tine con ...

O nouă minune a medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie
20/05/2024 08:28

O ieşeancă a fost salvată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie, după ce a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală de 5 cm. Tumora era situată intr-o zonă dificilă a creierului, dar operaţia a ...

Violențe electorale la sfințirea unei biserici din județul Neamț
20/05/2024 08:16

Campania electorală din Borlesti a escaladat in violentă după ce primarul George Mutu a fost lovit de candidatul PSD Marius Bordeianu. Incidentul a avut loc după sfintirea unei biserici, in prezenta mai mul ...

  Criticul de film Irina – Margareta Nistor va deveni Cetățean de onoare al municipiului Iași
20/05/2024 08:04

Criticul de film Irina - Margareta Nistor ar putea deveni Cetătean de onoare al Municipiului Iasi, un proeict de hotărare in acest sens urmand să fie supus spre aprobare consilierilor locali in sedinta ordin ...

Un minor a furat două poloboace!
20/05/2024 08:03

  Judecătoria Harlău a dictat sentinta intr-un caz neverosimil. Acuzaţiile au fost de furt şi talhărie calificate, infracţiuni indeobşte banale.  Doar că dosarul intocmit impotriva minorului ...

Angajații din muzee și biblioteci cer alocarea a 0,9% din PIB pentru cultură
20/05/2024 08:02

  O delegatie formată din 55 de membri ai Sindicatului din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, afiliat Federatiei Nationale a Sindicatelor din Cultură si Mass-Media „Cul ...

Doi ieşeni au răpit un bichon, aproape de centrul oraşului
20/05/2024 08:01

Gabriel B. şi Daniel U. sunt autorii unei talhării de neinchipuit. Cei doi se plimbau, fără un scop anume, pe Aleea Rozelor, au ajuns la intersecţia cu şoseaua Nicolina şi acolo s-au intalnit cu Jorj A., ...

CTP Iași, lider național în domeniul transportului public de călători!
20/05/2024 08:00

Compania de Transport Public (CTP) Iasi s-a situat pe primul loc la sectiunile „transport urban” si respctiv „transport national”, prin Livio Dario, la concursul „Romanian Passenge ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei