Sesiuni de tangoterapie pentru miile de ieșeni care suferă de boala Parkinson
Dimensiune font:
* peste 3.000 de persoane au fost diagnosticate cu boala Parkinson, în Iași * „Tangoul îi reînvață pe pacienți să meargă. Practic, prin tango se merge foarte mult cu spatele. Postura ideală în tango pe care noi, dansatorii tipici, foarte greu reușim să o obținem este ușor aplecată, cu centrul de greutate proiectat în față, exact ceea ce se întâmplă în Parkinson ca și simptom”, susține Anca Ciliac, art teraput în Iași
În județul Iași extistă peste 3.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson, a doua boală neurologică degenerativă (după Alzheimer), ca incidență în rândul populației. Tratamentul medicamentos este foarte costisitor, la fel și accesul la terapii specifice. Sesiunile de tangoterapie organizate de către Asociația cetățenilor implicați în comunicate (ACIC) Iași continuă să rezolve problemele sociale ale pacienților cu boala Parkinson.
Cei peste 3.000 de pacienți cu boala Parkinson din Iași (în România sunt peste 72.000 astfel de pacienți) sunt izolați, o dată din cauza maladiei care îi aduce în imposibilitatea de a se mai deplasa și apoi din punct de vedere social, ceea ce reprezintă atât o dramă pentru fiecare persoană și familia acesteia, dar și o problemă a comunității cu ample implicații economice, morale și sociale. „Tangoul îi reînvață pe pacienți să meargă. Practic, prin tango se merge foarte mult cu spatele. Postura ideală în tango pe care noi, dansatorii tipici, foarte greu reușim să o obținem este ușor aplecată, cu centrul de greutate proiectat în față, exact ceea ce se întâmplă în Parkinson ca și simptom. Pacientul vede că în timpul dansului își poate corecta postura, poate să își controleze pașii, mărimea și cadența lor, ajutat de muzică, evident. Se produc dezechilibrări, mai ales la căderea pe spate, iar pacienții vor fi capabili în timp, să contracareze aceste căderi tocmai pentru că în timpul tangoului își îmbunătățesc aceste abilități”, a declarat Anca Ciliac, art teraput în Iași.
De asemenea, cu ajutorul tangoterapiei pacienții vor avea stima de sine mult mai ridicată. Mai mult decât atât, îi va ajuta să-și îmbunătățească starea psihică și chiar echilibrul, postura sau mersul. Pacienții reușesc să-și găsească motivația de a ieși din casă, de a socializa, reducând astfel din efectele depresiei, care se instalează la acest segment de pacienți.
La Iași, sesiunile de tangoterapie au început în august 2022 și continuă în prezent, cu o frecvență de două ori pe săptămână. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau