Sfinții Apostoli Petru și Pavel – miezul verii agrare și începutul secerișului. Ziua în care nu ai voie să mănânci mere
Dimensiune font:
* în tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscuta sub numele de Sânpetru de Vară * momentul marchează miezul verii agrare și începutul secerișului
Pentru creștinii ortodocși, 29 iunie este o sărbătoare foarte mare – ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Despre Petru se știe că a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei și că s-a născut în Betsaida Galileei. A fost pescar, iar după ce și-a mărturisit credință în Hristos, s-a lepădat de El când a fost prins spre a fi răstignit. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Pavel era originar din Tarsul Ciliciei și a luptat împotriva creștinilor. După ce a fost botezat de către episcopul Damascului, a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.
Sânpetru de vară. Ziua când apar licuricii
În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit. Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia. Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.
De altfel, se spune despre Sfântul Petru că era patronul lupilor. Se spune după sărbătoarea apostolilor nu mai canta cucul și privighetorile și că apar licuricii, daca Sânpetru vă pocni din bici. Licuricii vor fi călăuze celor rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure. Se mai spune că în ziua de 29 iunie, oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apa la miezul nopții, când va cânta cocoșul.
În tradiţia populară, până în acestă zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.
Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.
Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate.
Peste 510.000 de români își aniversează onomastica de Sfinții Petru și Pavel.
Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbați sunt Petru, Petre și Paul, iar la femei, Paula, Petronela și Petruța.
Maura ANGHEL
Sfinții Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 29 iunie. În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau