Simirad, primarul cu 150.000 de audienţe la activ
Dimensiune font:
Într-un interviu publicat într-un ziar central, Constantin Simirad susţinea faptul că activitatea din Primăria Iaşi l-a consumat nervos * atunci a ales că schimbe insituţia, devenind şef al Consiliului Județean Iaşi * ulterior, şi-a dat seama că e mai uşor să supraveghezi oraşul, decât să monitorizezi judeţul
Î
În 2020, fostul primar din Iaşi posta pe constul său de socializare un mesaj referitor la pandemia şi la modul în care s-au schimbat oamenii. „Unde sunt oare cei care m-au însoţit, total dezinteresaţi, într-o aventură în care ne-am antrenat la un drum al cărui destinaţie era neclară. N-am făcut economie de energie şi chiar eram convinşi că vom făuri o lume nouă în care cei căzuţi erau convinşi că facem un lucru temeinic, de care vor beneficiari vor fi toţi. Dacă tragem linie, vom remarca un salt anemic înainte şi o deteriorare dureroasă a calităţii de om care umbreşte efortul tuturor. Păcat, ar fi putut fi minunat! Cu dragoste şi mare simpatie pentru neamul meu care m-a copleşit cu enormă bunăvoinţă. Îi mulţumesc şi îl indrăgesc nespus”, a scris fostul edil pe reţelele sociale, în luna mai a anului trecut.
Munceşti până cazi în bot
Conu Costică, cum îi spuneau apropiaţii, nu a refuzat niciodată dialogurile cu presa. Era extrem de spumos în interviuri şi de o sinceritate dezarmantă. Cu ani în urmă el povestea unui cotidian central ce l-a determinat să plece din Palatul Roznovanu către Palatul Administrativ. „Poate diferenţa cea mai vizibilă este vârsta pentru că, în calitatea mea de primar, eram ceva mai tânar, însă munca este peste tot aceeaşi. Poţi să te implici la fel de mult, atât ca primar, cât şi ca preşedinte de Consiliu Judeţean. Din păcate, eu mă implic foarte mult şi asta îmi consuma timp şi nervi; pe româneşte te implici şi munceşti până cazi în bot. Cam aşa am făcut, şi la Primărie şi la Consiliul Judeţean. Nu este mai greu să conduci un judeţ, poate datorită vârstei este un grad de dificultate mai mare. Ceea ce mă macină în calitatea de primar erau audienţele. Nu uitaţi că în cele trei mandate am dat 150.000 de audienţe. Fiecare audienţă îmi consuma nu numai timpul, ci şi o anumită energie nervoasă. Poate de asta mi se părea că la Primărie era ceva mai solicitant. La Consiliul Judeţean este în biroul tău cineva tot timpul. Fie primari, fie alte personalităţi ale Iaşului şi nu am dus niciodată lipsă de oameni care să vină la mine: nu am şomat. Cea mai grea activitate este cea de supraveghere: este mai uşor să supraveghezi oraşul decât să monitorizezi judeţul. Pentru a supraveghea judeţul ar trebui să ai un regim de vizite foarte frecvent şi tocmai acest lucru nu-l pot realiza”, afirma acesta.
Nu suporta prostia
Constantin Simirad a vrut să iasă de trei ori din politică. Prima dată i-a spus doctorul că nu-l ține inima să termine al treilea mandat, și a plecat trei ani în Cuba să se recupereze. A doua oară a spus că l-a convins să se întoarcă Gabriel Oprea, ca să accepte să mute o unitate militară din zona aeroportului. A treia oară a făcut-o pentru Mihai Chirica, al cărui consilier a fost până ieri şi despre care a spus că-l respectă pentru că a terminat șef de promoție. A regretat tot timpul venirea lui Nichita la conducerea Primăriei, însă a fost de acord cu ieșenii care-l acuză de trădare atunci când a plecat în Cuba. „Politica îți creează o stare de repulsie în contact cu anumiți oameni. Nu poți suporta compania. Atunci când tu ești foarte deștept și te afli într-un colectiv de proști, dar toți cu ifose de oameni importanți, îți vine așa un soi de vomă”, spunea fostul primar.
Strategie pentru a-şi ţine studenţii în frâu
Constantin Simirad a recunsocut cu francheţe că a făcut o mare greşeală. „Eu am crezut că am să pot să-mi țin și orele și să fiu și primar. Asta a fost o greșeală de calcul a mea. În primul mandat, am ținut toate cursurile pe care le aveam la Politehnică. Pe toate! Dar mi-am dat seama că nu mai am timp să actualizez cursul, să vin cu noutăți”, spune acesta. Îţi aminteşte şi cum proceda cu studenţii săi pentru a le menţine interesul asupra cursurilor predate. „Umpleam tablele cu o viteză extraordinară, dar aveam grijă ca după 15 minute în care îi țineam tensionați să fac o mică glumă, o poantă, și un minut se relaxau, ca pe urmă să începem din nou. Ei țineau foarte mult la felul cum făceau eu cursul, dar eram și uman, îmi dădeam seama că unele lucruri sunt inutile pentru ei - cei care vor fi în cercetare le vor folosi, dar pentru ceilalți nu avea sens să le audă doar ca să am eu ce le preda în plus”, spunea Simirad, de această dată într-un cotidian local.
S-a retras din politică în 2012, scârbit de duplicitatea UNPR-ului
Constantin Simirad a ocupat în decurusl vieţii funcţia de vicepreşedinte al UNPR. Partid unde era înregimentat în 2012, când a spus că nu mai vrea să mai audă de politică şi se retrage definitiv. „Am văzut ce s-a întâmplat în Parlament la suspendarea preşedintelui, iar prestaţia UNPR mi-a lăsat un gust amar. Gabriel Oprea spunea că UNPR nu va vota niciodată suspendarea lui Traian Băsescu, dar în Parlament aleşii uneperişti au procedat pe dos”, a spus Simirad.
O altă tragedie în familia Simirad a avut loc anul trecut
Familia Simirad a mai trecut printr-un deces la finele lui 2020, când nora fostului edil a murit la 53 de ani. Cristina Simirad era profesor de Matematică și suferea de o boală incurabilă, care s-a agravat. „A plecat prematur dintre noi, un OM valoros, de mare nobleţe sufletească, un profesor de matematică de excepţie şi un autentic prieten pentru cei din jurul său. A trecut cu modestie, discreţie şi delicateţe prin viaţă, punându-şi amprenta pe sufletele noastre. Drum lin spre îngeri, Doamna noastră Director, Cristina Simirad! Sincere condoleanţe familiei îndoliate! Cu profund regret, colectivul Şcolii Gimnaziale Gh. I. Brătianu –Iaşi”, a comunicat la vremea respectivă colectivul instituţiei de învăţământ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau