Sinagoga din Rădăuți a luat foc
Dimensiune font:
Pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Rădăuți și ai Gărzii de Intervenție Siret, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Frătăuții Vechi, au avut ieri o misiune foarte grea. Eu au muncit timp de cinci ore pentru a stinge un incendiu izbucnit la Sinagogă și au avut nevoie de cinci autospeciale cu apă și spumă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, mr. dr. Alin Găleată, la sosirea echipajelor, ardeau două construcții anexe, corpul comun, iar flăcările ajunseseră la acoperișurile din lemn ale clădirilor. Este vorba despre o sinagogă dezafectată, o casă de rugăciune, o anexă de locuit și o locuință.
Incendiul a fost lichidat la ora 8:15, iar suprafața totală afectată de foc a fost de aproximativ 500 de metri pătrați.
Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu defect sau neizolat corespunzător.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat bunuri din interiorul construcțiilor afectate de foc, dar și o locuință învecinată.
Povestea lăcașului de cult
Sinagoga este un fost lăcaș de cult evreiesc, aflată în apropiere de Templul Mare. A fost construită la începutul secolului al XX-lea.
Primii evrei au sosit în târgul Rădăuți la sfârșitul secolului al XVIII-lea venind din Galiția, dar și din Siret, Storojineț, Cernăuți, Suceava, Mihăileni sau Gura Humorului. Negustorul Iossel Reichnenberg, sosit în 1796, este primul evreu cunoscut aici. Registrul de taxe din 1807 consemnează existența a trei familii evreiești la Rădăuți.
Autoritățile austriece nu au încurajat instalarea familiilor evreiești la Rădăuți. În anul 1816, contele Hardegg, trimisul Curții Imperiale, a sosit la Herghelia din Rădăuți și a dat ordin ca evreii să fie alungați din localitate. Ordinul nu a fost pus însă în aplicare, iar numărul evreilor de aici a continuat să crească. În 1830 s-a deschis prima sinagogă, construită de către Eliahu Gewölb, în centrul orașului. Ca urmare a creșterii numărului de evrei din oraș, a devenit neîncăpătoare, iar în anul 1880, în timpul vizitei împăratului Franz Joseph I la Rădăuți, o delegație de evrei i-a solicitat sprijinul pentru a construi o mare sinagogă. Împăratul și-a dat acordul punând la dispoziția comunității evreiești o parcelă de teren în centrul orașului, lângă parc. La 18 august 1883, de ziua de naștere a împăratului, a fost inaugurat Templul Mare din centrul orașului.
Sinagoga care a ars ieri a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea pe strada Topliței nr. 10, în apropiere de Templul Mare. A funcționat până în anii '60 ai secolului al XX-lea. Pe măsură ce numărul evreilor din oraș scădea ca urmare a emigrării în Israel, în acest lăcaș nu s-au mai oficiat slujbe religioase. În prezent, singura sinagogă în funcțiune din Rădăuți este Templul Mare.
Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau