Sistem de alimentare cu apă în comuna Schitu Ducu
Dimensiune font:
Se vor realiza 60 de kilometri de rețele, din care 20 de kilometri de transport și 40 de kilometri de rețele de distribuție * prin proiect, urmează să fie branșate la apă 800 de gospodării * în următorii doi ani se urmăreşte ca localitatea să aibă sistem propriu de canalizare
Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a fost prezent, zilele trecute în comuna Schitu Duca, unde s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă. Este cea mai mare investiție realizată în comună în ultimele trei decenii. Valoarea investiției se ridică la 4 milioane de euro, iar banii au fost obținuți prin PNI “Anghel Saligny”. „Cea mai mare problemă a României, peste mai puțin de 10 ani, va fi apa potabilă din gospodăria fiecărui cetățean. Acest proiect va fi completat de proiectul POIM derulat prin ApaVital, care va fi semnat la finalul lunii iulie și va face posibil ca în mai puțin de doi ani toată comuna Schit Duca să aibă apă și canalizare”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
Lucrarea presupune înființarea unui sistem de alimentare cu apă având ca sursă viitoarea aducțiune realizată de ApaVital. Se vor realiza 60 de kilometri de rețele, din care 20 de kilometri de transport și 40 de kilometri de rețele de distribuție. Prin proiect, urmează să fie branșate la apă 800 de gospodării. Termenul de execuție a lucrărilor este de 27 de luni.
Zeci de comune, răscolite de utilajele partenerilor Apavital
În acest timp, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași” a intrat în etapa a doua. Îîn acest moment, se efectuează lucrări pe raza a 13 comune din judeţ. Este vorba de axa 8-Voinești-Gârbești, cu lucrări care se efectuează pe raza UAT-urilor Voinești si Țibana, de axa 9-Podu Iloaiei–Tg. Frumos (Târgu-Frumos, Ion Neculce și Podu Iloaiei), axa 5 - Răchițeni–A.I. Cuza–Heleșteni–Ruginoasa-Costești (Alexandru Ioan Cuza și Heleșteni) şi axa 1 - Iași – Popricani (UAT Popricani). La acestea se mai adaugă lucrările din Zona Metropolitană a municipiului Iași, mai precis cele de pe raza UAT-urilor Bârnova, Ciurea, Miroslava, Tomești şi Comarna. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020” are o valoare de 427.914.258 euro (fără TVA) şi este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către ApaVital.
Proiectul, care îşi propune să crească gradul de colectare şi epurare a apelor uzate urbane şi de alimentare cu apă potabilă în judeţul Iași, cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare. Printre altele, se vor construi 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 km de rețea de aducțiune, 536 km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 362 stații de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 stații de clorinare a apei și 4 stații noi de epurare a apelor uzate. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau