Situația consumului de droguri tinde să devină critică, la Iași

1droguri1

Dimensiune font:

| 07-02-2024 09:27

* „Noile substanţe psihoactive reprezintă cea mai mare problemă legată de droguri. Sunt foarte ieftine, accesibile, au efecte psihoactive de zeci de ori mai mari decât drogurile naturale…Nu sunt de uz uman, sunt folosite, în mod normal, pentru zootehnie, îngrăşăminte, creşterea plantelor. Sunt otrăvuri, sunt sintetice, făcute în laboratoare clandestine şi sunt foarte periculoase… Grav este faptul că vin tot mai mulţi tineri care susţin că au început consumul din şcoala generală, de la 12-13 ani”, susține dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict

Consumul de droguri reprezintă o uriașă problemă naţională. În Iaşi, susţin cadrele medicale, situaţia tinde să devină critică. Cele mai periculoase, spun psihiatrii, sunt celebrele etnobotanice, care atrag foarte mulţi adepţi.

De cele mai multe ori, în plasa acestor substanţe sintetice pică tinerii, iar specialiştii spun că vârsta consumatorilor scade de la un an la altul. „Noile substanţe psihoactive sunt cea mai mare problemă legată de droguri în România. Sunt foarte ieftine, accesibile, au efecte psihoactive de zeci de ori mai mari decât drogurile naturale. Acestea sunt vândute sub anumite forme, de jeleuri, de acadele, tot felul de lucruri foarte seductiv colorate. Ele nu sunt de uz uman, sunt folosite, în mod normal, pentru zootehnie, îngrăşăminte, creşterea plantelor. Ele sunt otrăvuri, sunt sintetice, făcute în laboratoare clandestine şi sunt foarte periculoase”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Efectele pot fi dezastruoase

Chiar dacă persoanele care aleg să consume astfel de substanţe văd, la început, doar partea plină a paharului, medicii susţin că efectele pot fi devastatoare. „Nici concentraţia, nici substanţa respectivă nu este controlată, deoarece vorbim despre laboratoare clandestine. Majoritatea nu ştie ce consumă, iar efectele sunt cele mai dezastruase. Pot apărea manifestări halucinatorii, psihoze, paranoia, depresii, anxietate extremă, o mulţime de manifestări foarte periculoase. Să nu mai vorbim despre impactul pe care aceste substanţe îl au asupra sănătăţii fizice”, adaugă medicul ieşean.

Tinerii Iaşului, afectaţi de consumul de etnobotanice

Psihiatrii susţin că, la nivelul Iaşului, situaţia este una gravă. Astfel, există pacienţi care încep să consume astfel de substanţe de la vârsta de 12-13 ani. „La nivelul Iaşului ne confruntăm o problemă reală. De multe ori, cei afectaţi sunt îndrumaţi de familie, de cei apropiaţi, să ceară ajutorul. Mai grav este că vin tot mai mulţi tineri care susţin că au început consumul din şcoala generală, de la 12-13 ani. Sunt foarte ieftine, iar ei şi le permit. E o otravă accesibilă. Acele weed shop-uri au dispărut, dar fenomenul nu a dispărut. Acum se vând în diverse zone, mai puţin controlate, chiar şi pe internet. Există persoane care vând astfel de substanţe etnobotanice, pentru că sunt foarte ieftine şi oferă efecte garantate foarte puternice. Totodată, profitul este uriaş”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Cum poate fi combătut acest fenomen?

Specialiştii susţin că primul pas care ar trebuie făcut pentru combaterea consumului de etnobotanice este educaţie corespunzătoare, atât în rândul copiilor cât şi în rândul părinţilor. „Primul şi cel mai important lucru ar fi legat de educaţie. Este imperativ să se înceapă educaţia în ceea ce priveşte substanţele încă din şcoală. Părinţii, copiii, trebuie să înţeleagă care sunt efectele, care sunt riscurile la care se supun. Trebuie să ştie inainte de a avea primul contact cu substanţele. Totodată, trebuie făcute programe şi centre de reintegrare, de consiliere. Trebuie dezvoltată zona de asistenţă comunitară, ambulatorie, în paralel cu partea legală. Reţelele trebuie urmărite, producţia trebuie urmărită mai active. Este foarte uşor ca un tânăr să pice în plasă, când i se prezintă sub o anumită formă, de exemplu o acadică. Ele pot fi colorate frumos, îţi dau o stare de euforie, este prezentată partea plăcută a fenomenului, nu cât sunt de periculoase. Vorbim de copii care poate provin din medii în care aceste lucruri nu sunt cunoscute. Copilul vede partea plăcută, nu ceea ce apare după, depresia, insomnia sau starea de rău”, a încheiat medicul ieşean. Cristian ANDREI

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei