Soprana Elena Moșuc a primit Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Dimensiune font:
Ziua de 6 aprilie va rămâne mult timp în amintirea ieșenilor care au aplaudat-o la scenă deschisă pe Elena Moșuc. Celebra soprană a ales orașul natal pentru a celebra cei 30 de ani de carieră internațională.
Îndrăgita artistă a revenit la Opera Națională Română Iași, pe scena de unde a pornit în glorioasa ei călătorie dedicată muzicii și care a avut ca destinații repere ale lumii artistice precum Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera House din New York, Royal Opera House din Londra, Opera Bastille din Paris, Wiener Staatsoper, Teatro Regio din Parma sau Opera Zurich.
La ceas aniversar, spectatorii au avut privilegiul de a asculta un recital de arii, precum și câteva duete interpretate alături de tenorul Florin Guzgă, coordonatorul artistic al Operei ieșene, dar și de a admira trofeul obținut la „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă.
Crucea Moldovă, dedicată bunicilor
Momentele superbe ale serii au fost completate de măiestria orchestrei ONRI, care s-a aflat sub bagheta dirijorilor Daniela Jinga (Opera Națională București) și Cristoph Hebeisen (Zurich), și a artiștilor din Corul ONRI, condus de Manuel Giugula. Repertoriul pregătit pentru Gala Extraordinară a fost unul cu totul special. Publicului i s-au oferit arii din opere celebre semnate de Puccini, Donizetti, Gounod, dar și, în premieră absolută, liedul „Toujours” de Gabriel Fauré, orchestrat de Cristian Spătaru. În liniștea sălii, în care parcă și îngerii coborâseră, s-a auzit și „Poesia per una sognatrice”, din ciclul de vocalize „L'amore è poesia” de Flavio Motalla, compusă pentru Elena Moșuc. „Vocea Elenei Moșuc m-a purtat parcă într-o lume ireal de frumoasă, totul a fost ca într-o transă. Am simțit emoții puternice pe care nu le-am mai cunoscut până în această seară”, a spus Ionela Popovici, căreia cântul angelic al îndrăgitei soprane i-au umplut ochii de lacrimi.
„De mic copil am cântat în biserică unde nu poți face nicio interpretare dacă nu ai dimensiunea Divinității în voce, pe care o aveam de la Dumnezeu. Cântul angelic este foarte aproape de Dumnezeu și l-am înțeles mai bine atunci când am ajuns în Corul Mitropoliei din Iași”, a spus Elena Moșuc. La finalul recitalului de înaltă clasă, răsplătit cu îndelungi aplauze, sopranei i s-a oferit Diploma aniversară a Operei Naționale Române Iași, dar și Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție acordată de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. „Pe lângă Oscar della lirica, CRUCEA MOLDAVA înmânată din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, respectiv a Înalt Preasfințitului Teofan, prin Părintele Vicar Timofte Marian pe scena Operei Naționale Române din Iași, reprezintă cel mai înalt și iubit premiu pentru mine! Îl dedic scumpilor mei bunici, Nicolai și Victoria!!! Multumesc dlui Costel-Mirel Nechita (dirijorul Corului Mitropolitan -n.r.) pentru propunere și laudatio”, a încheiat seara, ca într-o rugăciune, Elena Moșuc.
Cetățean de onoare al Iașului, celebra soprană a primit numeroase distincții și premii renumite, între care și prestigiosul Oscar della lirica 2019. Născuta la Iași, Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu”. A câștigat mai multe concursuri internaționale, cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane în 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale, și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. Solista de talie internațională a triumfat sub bagheta unor dirijori și regizori de marcă precum Sir Colin Davis, Nello Santi ori Franco Zeffirelli.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau