Spitalul de copii, pregătit pentru cel mai negru scenariu COVID
Dimensiune font:
Cel de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 este tot mai aproape, iar în spitale se fac pregătiri intense pentru remedierea problemelor, mai ales că gradul de ocupare este unul foarte redus. Estimările pentru noul val sunt sumbre, iar singura rază de speranţă vine din faptul că noua tulpină nu ar produce forme severe ale bolii.
În acest moment la Spitalul de Copii, în zona ATI COVID nu există niciun pacient internat, dar conducerea unităţii medicale se pregăteşte intens pentru următoarea perioadă. „Ne pregătim pentru valul cinci. Nu ştim cum va fi. Ne pregătim pentru cel mai negru scenariu, ca şi în valul patru. Nu ştim care este impactul asupra copiilor. Avem oxigen prin stocator. Nu e o problemă la nivelul spitalului. Suntem probabil unul din puţinele spitale din Moldova care avem peste 300 de paturi cu sursă de oxigen şi aer comprimat. Dacă va fi vreodată nevoie să utilizăm mai multe paturi decât avem în acest moment pe zona roşie, cu siguranţă vom putea face faţă situaţiei”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.
Estimările pentru noul val sunt sumbre, iar singura rază de speranţă vine din faptul că noua tulpină nu ar produce forme severe ale bolii. Dar nici acesta nu este un lucru sigur. De aceea, cei din spitale îşi iau măsuri suplimentare de precauţie. „În acest moment suntem pregătiţi să facem un inventar privind medicaţia antivirală şi imunomodulatoare la copii. Suntem cumva cu un pas înainte aşteptând un val cinci... Aparate de ultimă generaţie pentru tratarea pacientului COVID avem, au venit şi printr-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean - aparate de ventilaţie. Vor veni şi monitoare şi injectomate”, a spus managerul Spitalului de Copii.
La Spitalul de Copii „Sf.Maria” urmează să fie adus de la Suceava unui bebeluș în vârstă de doar 2 luni, cu o formă moderată spre severă de COVID. În zona roşie COVID sunt acum doar 2 pacienţi, un număr relativ mic... Nu la fel de bine a stat situaţia şi în urmă cu un an. „Pacienţii care s-au adresat către noi în 2021 majoritatea sunt pacienţi care au necesitat terapie intensivă, pentru că noi suntem singurul spital din regiunea Moldovei de cea mai înaltă competenţă pe tot ceea ce înseamnă ATI. Cazuistica ATI COVID a fost de 6-7 copii/zi. Aveam atunci 9 paturi alocate. Nu au fost foarte multe cazuri ATI COVID, dar au fost foarte multe cazuri critice. Pe zona roşie, zona pacienţilor care nu necesită terapie intensivă, am avut în valul patru cam 28-30 de copii cu o perioadă de spitalizare între 4 și 7 zile. A fost o evoluţie bună a pacientului, care a avut o adresabilitate către noi”, spune managerul Spitalului de Copii.
Chiar dacă informaţiile şi cercetările sunt contradictorii, medicii ne recomandă să nu confundăm simptomatologia noului coronavirus cu o viroză. „Simptomatologia poate fi asemănătoare unei viroze dar de fapt poate fi COVID-19. Din acest motiv, sfătuim părinţii ca atunci când constată o alterare a stării de sănătate a copilului să vină către noi pentru o testare, pentru un diagnostic diferenţiat. Dacă e viroză, se poate trata la domiciliu sau poate fi internat copilul, funcţie de cazuistică, dar patologia COVID trebuie internată şi ţinută sub observaţie. Nu trebuie să vă fie frică. Avem medici cu experienţă. Au trecut deja 2 ani. Au fost cazuri extreme de patologie COVID care au fost salvate. Rămâne, într-adevăr, în patologia COVID o creştere a decesului la pacienţii mai mici, 0-1 an, care sunt foarte vulnerabili, mai ales dacă au patologie asociată: diabet, sindrom Down sau alte anomalii genetice”, spune managerul Spitalului de Copii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau