Subiecte cu nivel mediu de dificultate
Dimensiune font:
„Subiectele nu au fost generoase, aşa că nu au lăsat prea mult loc pentru originalitate sau pentru interacţiunea autentică, personală cu textul literar”, a precizat un cadru didactic * primii elevi au ieşit din sălile de examinare începând cu ora 11.00, cu o oră înainte de timpul final stabilit prin program
Inspectoratul Şcolar Județean Iași a organizat 18 centre de susţinerea examenului de Bacalaureat pentru 4.788 absolvenţi de liceu. La prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, au fost prezenţi 4.742 de candidați – 4.614 candidați din promoția curentă, respectiv 128 din promoțiile anterioare. Nu au participat 46 de candidați: 29 din promoția curentă și 17 din promoțiile anilor anteriori.
La această probă nu au existat tentative de fraudă și nu a fost eliminat niciun candidat.
„Subiectele nu au fost generoase...„
Absolvenţii de liceu care au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat au avut de rezolvat varianta 6. Cei care au terminat liceul la profilul Real sau Tehnologic au avut la examen un text la prima vedere din „Doamna Elena Cuza”, de Nicolae Iorga. Ei au avut de scris un text de minim 150 de cuvinte care să argumenteze dacă o întâlnire cu o personalitate produce sau nu emoţie, raportându-se la informaţiile din fragmentul din textul „Doamna Elena Cuza”, cât şi la experienţa personală sau culturală. La subiectul 2, candidaţilor la diploma de Bacalaureat li s-a cerut să argumenteze perspectiva narativă în textul „Întunecare” a lui Cezar Petrescu. La subiectul 3, se solicita un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unei comedii studiate.
La profilul uman şi pedagogic, subiectele 1 şi 2 au fost asemănătoare celor pe care le-au avut candidaţii de la profilul real. În schimb, la subiectul 3 elevii au trebuit să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Profesorii de limba şi literatura română spun că subiectele care s-au dat luni la proba scrisă de la Limba şi literatura română au avut de nivel mediu de dificultate. „Subiectele nu au fost generoase, aşa că nu au lăsat prea mult loc pentru originalitate sau pentru interacţiunea autentică, personală cu textul literar”, a precizat un cadru didactic.
Profesorii de limba şi literatura română spun că acestea au fost subiecte care testează, ca de obicei, cât de conştiincioşi sunt elevii şi cât de dornici sunt să ia note mari. „Aceste subiecte testează prea puţin spre deloc gândirea critică şi originalitatea abordării unui text literar. Altfel spus, se poate lua o notă rezonabilă la Bac fără să fi citit O scrisoare pierdută”, susțin cadrele didactice.
Elevii spun că au fost pregătiţi şi nu prea. Unii dintre ei s-au bucurat că le-a „picat” Caragiale. Astfel, ei cred că vor primi o notă onorabilă la această probă a Bacalaureatului. „Nu a fost un examen tocmai uşor. Primele două subiecte au fost punctele mele forte. Acolo am făcut bine. Am scris puţin la subiectul III. Am avut caracteristicile comediei. Nu prea ştiam”, a spus Matei Constantin, unul dintre primii elevi care au ieşit din sala de examen. Pentru el cele mai mari emoţii vor fi la proba de Fizică, materie pe care spune că o stăpâneşte mult mai bine.
Ceva mai bine pare să se fi descurcat colegul şi prietenul său Andrei Popa: „Proba a fost ok. Era de aşteptat să pice ceva din Caragiale. Am căzut pe subiect. La Română am avut emoţii pentru că am avut 12 autori şi nu ştiam ce anume o să ne pice. La matematică o să fie şi mai bine. Acolo am făcut pregătire şi în particular. Nu voi avea emoţii. Merg la sigur”, a menționat Andrei.
Florina spune că deşi nu se aştepta la comedie, s-a descurcat: „N-a fost chiar aşa de rău. M-am simţit ca la olimpiadă. Nu mă aşteptam să pice comedia. Mă aşteptam la ceva mai greu, dar a fost ok. Subiectele au avut legătură între ele. Cel puţin primele două”.
Celelalte probe se vor desfășura, conform calendarului: marți, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului; miercuri, 22 iunie, cu proba la alegere a profilului și a specializării; joi, 23 iulie - Limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau