Tarife uriașe pentru morți și vii. Orașul din țară unde birurile pentru orice pas făcut în cimitir s-ar putea tripla
Dimensiune font:
UPDATE: Proiectul privind actualizarea tarifelor și taxelor din cimitire, inițiat de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, la propunerea SSPM, a fost retras de pe ordinea de zi de inițiator. Creșterea exagerată a tarifelor, în unele cazuri și de trei ori și impunerea unor taxe noi au creat vii dezbateri pe siteurile de socializare, unde băcăuanii și-au exprimat dezacordul.
Creșterea tarifelor, propusă recent de Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) Bacău SA, societate a primăriei rămasă fără contracte, ar presupune biruri uriașe pentru băcăuani, pentru a susține salariile societății intrată în insolvență.
Practic, orice pas făcut în cimitir de aparținătorii decedatului este taxat.
Pentru înhumarea unui decedat și săpatul unei gropi, tariful ar urma să crească de la 264 de lei, la 700 de lei.
Există și varianta mai ieftină, unde familia mortului poate economisi 100 de lei, comandând doar săparea gropii, fără a apela la gropari la înmormântare, atunci când sicriul este coborât în groapă.
Dar pentru a ajunge la momentul acesta, familia trebuie să aibă atribuit un loc de veci, pentru care trebuie să plătească între 900 și 1.100 de lei, pentru 7 ani sau 25 ani, în funcție de cimitir, unde creșterea propusă de SSPM este de cel puțin 100 de lei pentru fiecare loc de veci.
Din buzunarul familiei îndurerate se vor plăti și multe alte taxe. Taxa de întreținere anuală a locului de veci va crește de la 42 la 69 de lei, taxa pentru depunerea mortului la capelă va crește de la 94 la 149 de lei, montatul podului cu materialul clientului și transportul pământului va crește de la 199 la 320 de lei, transportul decedatului de la capelă la groapă crește de la 134, la 210 lei, strânsul osemintelor va costa 300 de lei, față de 199, cât este în prezent.
Apar și taxe noi, pentru acțiuni care până acum nu erau taxate. „Înhumarea“ decedatului și introducerea sicriului în cavoul cu capac metalic vor costa 250 de lei, dacă este capac criptă - 320 de lei, iar dacă sicriul este introdus într-un cavou de tip boltă costă 500 de lei. Doar ridicarea capacului de la cavou va fi taxată cu 160 de lei, iar staționarea mașinii mortuare, în ziua înmormântării ar urma să fie taxată cu 140 de lei.
Ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, și prețul avizelor va crește pe măsură: un aviz pentru gărduleț, de la 68 la 100 de lei, pentru o construcție simplă, de la 134 de lei, la 200 de lei și pentru un loc dublu de la 264 la 390 de lei.
SSPM Bacău se află în insolvență, pentru că a acumulat datorii mari, iar Primăria Bacău nu i-a mai acordat contracte.
Creșterea taxelor și tarifelor din cimitire este motivată de contextul actual al situației economice la nivel național, generat de dinamica evoluției prețurilor materialelor de construcție, a carburantului, creșterea nivelului salariului minim pe economie de la data ultimei modificări a tarifelor/taxelor HCL nr. 456/31.10.2022, de creșterea tarifului pentru servicile de pază, de necesitatea renovării și intreținerii cladirilor, gardurilor si a infrastructurii cimitirelor.
„Propunerile de tarife/taxe înaintate prin adresa menționată conțin o serie de tarife noi necesare pentru acoperirea tuturor situațiilor întâlnite în desfășurarea activității de administrare a cimitirelor umane, respectiv tarife pentru: ridicat capac tip criptă, înhumare decedat cavou capac metalic, introdus sicriu în groapă, înhumare decedat cavou capac criptă, introdus sicriu în raclă, înhumare decedat cavou tip boltă, săpat și introdus sicriu în raclă, înhumare decedat criptă, înhumare decedat și săpat groapă, săpat groapă”, se arată în expunerea de motive a primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau