Tot mai mulți ieșeni cu sechele grave după COVID urmează programe de recuperare
Dimensiune font:
* multe persoane dintre cele infectate cu COVID-19, care au trecut prin boală, au rămas cu sechele grave la nivel respirator, pulmonar sau cardiovascular * în aceste condiții, potrivit medicilor, pentru a reveni la viața de dinainte, cei mai mulți dintre pacienți s-au îndreptat spre programe de recuperare post-COVID * la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, din totalul pacienților care ajung acolo pentru recuperare cardiovasculară, 30% sunt dintre cei care au avut virusul SARS-Cov2
COVID-19 dă bătăi de cap în continuare celor care au trecut deja prin boală. Potrivit medicilor ieșeni, o bună parte dintre cei care au fost infectați cu noul coronavirus suferă încă de pe urma acestui lucru. Dacă unii nu și-au recuperat mirosul sau gustul la luni distanță după vindecare, alții suferă din cauza oboselii excesive și a problemelor de respirație. Potrivit prof. dr. Florin Mitu, șeful Secției de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iași, tot mai multe persoane optează pentru programul de recuperare post-COVID-19, în ultima perioadă. Acesta spune că din totalul pacienților care sunt internați la aceste momente în Secția de Recuperare Medicală Cardiovasculară, o treime din ei sunt dintre cei care suferă din cauza virusului. „Sunt mulți cei care se adresează pentru programul de recuperare post-COVID. Este vorba de 30% din cei care sunt internați acum la noi pe secție. Unii sunt cu afectare medie, rămân cu dispnee, cu oboseală și programul îi ajută foarte mult. Noi le facem testare cardio-pulmonară, apreciem parametrii biochimici fiindcă sunt pacienți care rămân cu modificări inflamatorii, cu anemie, și îi includem ulterior în program. Avem si suport din punct de vedere nutrițional din partea unui nutriționist, și suport psihologic fiindcă mulți rămân și cu anxietate după COVID-19, și kinetoterapie. Pe lângă acestea, importante sunt exercițiile de respirație care se fac de două sau trei ori pe zi. La final, îi reevaluăm și vedem progresul, și recomandăm mai departe exercițiile și medicația la domiciliu”, a explicat prof. dr. Florin Mitu.
Medicul a mai spus că, din păcate, sunt și mulți tineri afectați și cea mai mare parte a lor sunt din rândul celor nevaccinați. „Sunt tineri foarte mulți și sunt nevaccinați 95% dintre ei și văd asta și în sectorul COVID al spitalului unde, la fel, majoritatea sunt nevaccinați. O parte vor acum să se vaccineze însă nu se poate în timpul bolii, dar după cum putem observa pare că oamenii au mai înțeles importanța vaccinării”, a mai declarat medicul.
Programul de recuperare post-COVID-19 se desfășoară la Spitalul de Recuperare din Iași și poate beneficia de el orice pacient cu sechele după boală, care este asigurat medical, luând trimitere de la medicul de familie.
Programările se fac telefonic iar internările sunt pe o perioadă de aproximativ 14 zile. În cadrul programului, pacienții pot beneficia de recuperare în cadrul Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, recuperare în cadrul Secției de Recuperare Medicală Cardiovasculară sau în cadrul Secției de Recuperare Medicală Respiratorie, în funcție problemele cu care a rămas în urma bolii și afecțiunile de care suferă. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau